Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Krievi gādās par tirgu, bet Šķēle slauks govis

Krievijas akcionāri, iegūstot kontroli divos Latvijas piena pārstrādes flagmaņos, gādās par eksporta iespējām uz austrumiem, savukārt Andra Šķēles ģimene, kurai līdz šim piederēja viens no tiem - Valmieras piens, turpmāk, iegādājoties daļas 400 govju lielā fermā Ogres rajonā, rūpēsies, lai nepietrūktu piena. Šādi secinājumi izriet no tikko notikušām pārvērtībām piena nozarē. Eksporta potenciāla vilni gatavi izmantot arī citi, jau kalkulējot, kādā mērā tiks palielināti govju ganāmpulki.

Jaudas ir, piena trūkst

Diena jau rakstījusi, ka šopavasar par Rīgas Piena kombināta (RPK) akcionāru kļuva Krievijas piena magnāts Andrejs Bezhmeļņickis. Viņam pieder Krievijas lielākais piena pārstrādes uzņēmums Unimilk, un nav šaubu, ka viņam ir plašas noieta tirgus iestrādes. «Krievijas tirgū piena produktu trūkst - Krievija ir tik plaša, ka tur pietiktu tirgus daļas visiem Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem,» skaidro RPK pārstāve Irēna Bērziņa. 2011. gada pirmajā pusē, salīdzinot ar laika periodu pirms gada, RPK eksports uz Krieviju pieaudzis par 78%, kas ir 34% no kopējā RKP eksporta apjoma, uz Azerbaidžānu - par 68%.

Arī Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks uzskata, ka galvenais attīstības virziens ir austrumu tirgus. «Krievijā var piedāvāt produktus ar augstāku pievienoto vērtību - fasētu sieru, biezpienu un citus produktus. Eiropas Savienība (ES) negaida pievienoto vērtību, viņi rūpējas par savu iekšējo tirgu,» norāda J. Šolks.

Patlaban lielākais piena produktu eksports no Latvijas 2010. gadā bijis uz ES valstīm. No kopējā eksporta Ls 87,9 milj. apmērā visvairāk piena eksportēts uz Lietuvu (Ls 37,11 milj., no tiem Ls 32,14 milj. - svaigpiens), Vāciju (Ls 14,14 milj.), savukārt Krievijas tirgus apgūšana ir tikai trešajā vietā - Ls 12,09 milj.

Tiesa, kā min J. Šolks, eksporta potenciāla pilnīgākai izmantošanai trūkst piena. Piena pārstrādes jaudas Latvijā tiek izmantotas tikai par 75% - ja dienā var pārstrādāt 2000 tonnu, tagad tiek pārstrādāts tikai 1350 tonnu. Viņš arī prognozē, ka tuvākajā laikā, kad tiks modernizēta RPK ražotne un uzcelta rūpnīca Jelgavā, vajadzēs vēl vismaz 400 tonnu dienā.

Uz to norāda arī A. Šķēle, ar kuru Diena sazinājās ar īsziņu starpniecību. «Piena kā izejvielas ražošana Latvijā ļoti atpaliek no iespējamā potenciāla. Latvija ir spējīga vismaz trīskāršot apjomu,» pauda ekspolitiķis, tādā veidā izskaidrojot arī savas ģimenes pārmešanos no pārstrādātāju uz piena govju biznesu. Zīmīgi gan - lai arī oficiāli bizness pieder viņa ģimenes locekļiem, nevis viņam, intervijā aģentūrai LETA viņš par piena rūpalu runā kā par savējo: «Man liels izaicinājums būs kvalitatīva piena ražošana lielos apjomos.»

Uz piena pieprasījuma pieaugumu cer arī citi. «Būvējam divas fermas, būs vēl 800-900 govju,» Dienai saka Edgars Silakalns, kurš ir uzņēmumu SIA Agrofirma Jelgava un SIA Agrofirma Zelta druva līdzīpašnieks; tiem pieder lielākie slaucamo govju ganāmpulki Latvijā - virs 2000 ragulopiem. «Pagaidām nejūtam, ka eksports būtu palielinājies - cena par pienu nav pieaugusi,» saka SIA Pampāļi valdes priekšsēdētājs Jānis Vaļko. Viņa uzņēmumā ir Latvijā skaita ziņā otrs lielākais slaucamo lopu ganāmpulks - ap 900 ragainām galvām. Taču viņš prognozē, ka pieprasījums augs, jo īpaši austrumu kaimiņu pusē. «Eiropā jau mēs nevaram konkurēt - piena cena mums neatšķiras, taču tiešmaksājumos, kā arī citos atbalsta maksājumos saņemam vismazāk no visām Eiropas valstīm,» saka J. Vaļko. Ja būs pieprasījums, J. Vaļko domās par lopu skaita palielināšanu.

Tirgus iespējas plašas

Latvija pasaulē ir konkurētspējīga ar saviem piena produktiem, situāciju komentē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe, aicinot tomēr neskatīties tikai Krievijas virzienā. «Teiciens par olām, ko nevajadzētu likt vienā groziņā, ir pareizs - produktus vajag pārdot dažādos tirgos, ja kādā no tiem rodas problēmas, produkciju var novirzīt uz citu, kur jau ir iestrādes.» Latvijas Lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atgādina arī austrumu kaimiņa politiskos niķus - Krievijā piena produktu pārdošanas cenas var būt pat augstākas nekā rietumos, taču tās var ietekmēt politiski lēmumi, piemēram, var uzlikt augstāku ievedmuitu.

Piena pārstrādātāju trijnieka pēdējais pašmāju mohikānis Jāzeps Šņepsts, kuram pieder otrs lielākais Latvijas piena pārstrādātājs Preiļu siers, savu uzņēmumu nevienam pārdot negrasās. Viņš arī pavīpsnā par dzīšanos uz Krieviju. «Mēs sieru eksportējam uz 39 pasaules valstīm, sūkalu pulveris šogad un pērn aizgājis uz Malaiziju, vājpiena - uz Alžīriju, Tunisiju, Irāku, Libānu, Lībiju,» stāsta J. Šņepsts. Viņš uzskata, ka jāorientējas uz t. s. trešajām pasaules valstīm: «Lai kas notiktu Eiropā, Ķīnā krīzes nebūs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Piena patēriņš un eksports Latvijā 2006.- 2010.

Gads 2006 2007 2008 2009 2010
Saražots,
tūkst. t 815,1 841,6 835,5 831,5 835,0
Patēriņš
Latvijā, tūkst. t 623,1 647,0 670,0 696,0 658,0
Eksports,
tūkst. t 327,1 331,9 336,1 307,9 356,4
Avots: ZM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?