Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Krievija grib saglabāt pieeju turkmēņu gāzei

Krievijas un Turkmenistānas līderi svētdien apsprieda jautājumus, kas saistīti ar Turkmenistānas gāzes plūsmas atjaunošanu uz Krieviju un līdzšinējo domstarpību atrisināšanu. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš bija ieradies ciemos pie Turkmenistānas līdera Gurbanguli Berdimuhammedova, izteica cerību, ka visas nesaskaņas tiks pārvarētas jau drīzā nākotnē.

Gazprom intereses

«Mūsu attiecības attīstās nevis vienkārši labi, bet gan ļoti labi,» pavēstīja D.Medvedevs. Kā abpusēji izdevīgas sadarbības piemērs tika minēts Krievijas gāzes uzņēmuma Itera noslēgtais līgums par līdzdalību Turkmenistānas gāzes ieguvē.

Tomēr abu valstu attiecības pēdējo pusgadu bijušas diezgan saspīlētas, jo pēc cauruļvada sprādziena aprīlī tika apturēts turkmēņu gāzes eksports uz Krieviju. Pirms sprādziena Turkmenistāna eksportēja uz Krieviju ap 70% savas gāzes, piegādājot Krievijas uzņēmumam Gazprom ap 50 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Turkmenistānai tas bija ļoti svarīgs ienākumu avots, kas pēkšņi apsīka.

Turkmēņi sadarbības pārtrūkšanā vainoja Krieviju, jo Gazprom vairs neizrādīja tik lielu interesi par Turkmenistānas gāzes iepirkšanu. Gazprom agrāk guva labu peļņu, iepērkot turkmēņu gāzi un pārdodot to tālāk Eiropas valstīm, taču pasaules ekonomikas krīze samazināja pieprasījumu pēc gāzes. Kopš aprīļa turkmēņu gāzes eksports uz Krieviju krities vairāk nekā par 90%. Tas sagādā lielas problēmas Turkmenistānas valdībai, kas spiesta domāt, kā aizpildīt caurumu budžetā. Cauruļvada dīkstāves dēļ Turkmenistāna zaudē aptuveni miljardu ASV dolāru mēnesī, ziņo Reuters.

G.Berdimuhammedovs pēc tikšanās ar D.Medvedevu paziņoja, ka izdevies atrisināt visus jautājumus, kas saistīti ar gāzes eksporta atjaunošanu. Tomēr pagaidām nav skaidrs, kad varētu atsākties gāzes eksports un kāda būs gāzes cena. Gazprom nevēlas maksāt līdzšinējo cenu, tādēļ prasa pārskatīt līguma noteikumus.

Meklē citus ceļus

Krievijas rīcība izsaukusi Turkmenistānas neapmierinātību, tādēļ turkmēņi izvērtē alternatīvus gāzes eksporta ceļus. Piemēram, jau drīzā nākotnē Turkmenistānas gāzi lielā daudzumā plānots eksportēt uz Ķīnu. Turkmenistānas vadība arīdzan devusi mājienus, ka turkmēņu gāze varētu piepildīt plānoto Nabucco cauruļvadu. Šis projekts paredz eksportēt Kaspijas reģiona energoresursus uz Eiropu, apejot Krieviju. Protams, Turkmenistānas iesaistīšanās Nabucco projektā izraisītu lielu Krievijas neapmierinātību, jo Gazprom vēlas palielināt Eiropas atkarību no savas gāzes. Taču pagaidām Nabucco un citi projekti ir tikai uz papīra, tādēļ Turkmenistāna spiesta turpināt sadarbību ar Krieviju, lai nodrošinātu naudas ieplūšanu savā budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?