Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Krievija var neapstāties pie Ukrainas

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens ir paudis satraukumu, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina ambīcijas sniedzas tālāk par Ukrainas paturēšanu savu interešu zonā. Pēc viņa teiktā, Maskava vēlas paplašināt savu ietekmi apkārtējās valstīs, īpaši Moldovā un Gruzijā, iesaldējot Piedņestras un Dienvidosetijas, kā arī Abhāzijas teritoriālos konfliktus.

Dienas aptaujātie eksperti norāda, ka šie NATO ģenerālsekretāra vārdi ir uztverami kā nopietns brīdinājums un visvairāk apdraudētās valstis ir Moldova un Gruzija, kuras ir parakstījušas asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES) un kurām ir teritoriālie konflikti - Moldovai par Piedņestru un Gruzijai par Dienvidosetiju un Abhāziju. Eksperti gan uzskata, ka Baltijas valstis kā NATO dalībnieces neapdraud tieša Krievijas militāra intervence, taču mēs nevaram arī atslābt un nerūpēties par savu drošību.

Attiecībā uz Krievijas iespējamiem tīkojumiem pēc Baltijas valstīm ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) norāda, ka mūs sargā NATO līguma 5. pants, tajā pašā laikā ir jāstiprina NATO klātbūtne mūsu valstīs, kas «kalpotu kā efektīvs Krievijas atturēšanas līdzeklis». E. Rinkēvičs arī uzsvēra, ka jāizstrādā jauni aizsardzības plāni, kas ietvertu «zaļo cilvēciņu» parādīšanās risku. Runājot par iespējamiem tālākiem Krievijas soļiem, ministrs atzina, ka vislielākās bažas rada situācija Piedņestrā, kur Krievija var censties izspēlēt referenduma kārti. «Krievija mēģina bloķēt ES Austrumu partnerības politiku, lai gan esam skaidrojuši, ka tā nav vērsta pret Krieviju. Valstis, kuras parakstījušas līgumus ar ES, pašas to vēlējās, neviens tām to neuzspieda. Atcerēsimies, ka pavasarī notika neleģitīms referendums Moldovas autonomajā reģionā Gagauzijā par pievienošanos Muitas ūnijai. Faktiski tuvākā nākotne parādīs, vai saglabāsies līdzšinējā pasaules kārtība un tiks respektēta valstu teritoriālā integritāte,» norādīja E. Rinkēvičs. Ministrs arī uzsvēra, ka tieši tāpēc tik svarīgas ir Rietumu valstu sankcijas pret Krieviju, lai novērstu tās vēlmi turpināt destabilizēt situāciju pasaulē un mainīt valstu robežas.

Arī Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Andis Kudors uzskata, ka Krievija darīs visu, lai neļautu bijušajām PSRS republikām integrēties Rietumos. «Baltijas valstis nav tik viegli sasniedzamas, bet pārējās ir riska zonā. Jāatgādina, ka no bijušajām PSRS republikām, izņemot Baltijas valstis, Krievijas militāro bāzu nav tikai Turkmenistānā un Kazahstānā,» stāsta pētnieks. Tajā pašā laikā Krievijas potenciālais apdraudējums vairāk izpaustos kā šantāža ar energoresursiem, cenšanās sarīkot neleģitīmus referendumus jūtīgajās teritorijās, nevis tieša militāra intervence.

Politologs Kārlis Daukšts par bīstamāko Krievijas politikā dēvē retoriku par vienas etniskās grupas aizstāvēšanu jebkur pasaulē, tādējādi attaisnojot gan valstu suverenitātes pārkāpumus, gan robežu mainīšanu. «Baltijas valstis kā NATO dalībvalstis gan ir vairāk pasargātas par Moldovu un Gruziju, taču bažas rada saspīlētās etniskās attiecības un cilvēku grupas, kuras sapņo par Jaunkrieviju un vēlas atjaunot vēsturiskās XIX gadsimta robežas,» norāda politologs. Jāpiebilst, kamēr nav atrisināti teritoriālie konflikti, valstis nevar iestāties NATO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?