Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Krievijas mācībās utis un sapņi par varenību

Krievijā ceturtdien noslēdzas militārās mācības Vostok 2010, kas valsts austrumos ir lielākās pēdējos 20 gados. Sibīrijā un Tālo Austrumu reģionā mācībās piedalījušies vairāk nekā 20 000 karavīru, desmitiem kuģu un kara lidmašīnu. Mācību mērķis bija pārbaudīt, cik sekmīgi notiek Krievijas armijas modernizācija, kas paredz izveidot efektīvākus un mobilākus bruņotos spēkus.

Japāna satraukta

Krievijas karaspēka vadība apgalvo, ka mācības nebija vērstas pret kādu konkrētu valsti vai militāro bloku, jo karaspēks gatavojies cīņai pret «bandītiem un teroristiem». Taču militārais analītiķis Aleksandrs Golcs uzskata, ka ar šīm mācībām Krievija gribēja apliecināt savu gatavību aizstāvēt nomaļos Sibīrijas un Tālo Austrumu rajonus. Domājams, mācības bija iecerētas kā brīdinošs signāls Ķīnai un Japānai, kuras krievu ģenerāļi uzskata par konkurentēm cīņā par ietekmi Klusā okeāna reģionā.

Japānas amatpersonas paudušas sašutumu, ka mācības notikušas arī vienā no Kuriļu salām, ko Japāna uzskata par savām ziemeļu teritorijām. Par spīti japāņu aicinājumiem atcelt mācības, Krievija bija parūpējusies par savu militāro muskuļu izrādīšanu. Mācības apmeklēja arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš ieradās uz karakuģa Pēteris Lielais un aicināja flotes vadību parūpēties, lai Krievija būtu gatava aizstāvēt savas intereses šajā reģionā.

Mācībās pirmoreiz piedalījās karakuģi gan no Klusā okeāna, gan no Ziemeļu un Melnās jūras flotes. No Krievijas rietumiem bija izsauktas Su-24 un Su-34 kara lidmašīnas, kas bez nolaišanās veica 8000 km tālo ceļu. Krievijas karaspēka vadība vēsta, ka mācību laikā tika pārbaudīta jaunā vadības struktūra, kas paredzēta darbam mūsdienu apstākļos. Tā kā Krievija plāno pāriet uz profesionālu, mazāku un mobilāku armiju, ļoti svarīga būs spēja koordinēt dažādu vienību darbu un nodrošināt ātru karaspēka vienību pārvietošanu.

Utis un dizentērija

Krievijas ģenerāļu sapņi par karaspēka modernizāciju pagaidām ir pretrunā ar karavīru dzīves skarbo ikdienu, ko joprojām raksturo tādas problēmas kā ģedovščina, virsnieku patvaļa un ļoti slikti sadzīves apstākļi. Kā ziņo radio Svoboda, mācību rajonā karavīrus apsēdušas utis, karavīri žēlojušies arī par dizentēriju un piemērotas pārtikas trūkumu. Kāda karavīra māte Aļina vēsta: «Ēdiens ir pretīgs, kaut kādas balandas, kas smird pēc siļķēm. Virsnieks paziņo: «Vakariņu nebūs. Jautājumi ir? Jautājumu nav. Viss, uz redzēšanos, strādājiet.»»

Traģiski mācības Vostok 2010 beigušās seržantam Viktoram Ļjaļjajevam, kurš uz mājām nosūtīts cinka zārkā. 20 gadu vecā puiša vecāki stāsta, ka Viktors vispirms piekauts, pēc tam kopā ar pārējiem nosūtīts pārgājienā, kura laikā lielā karstuma dēļ zaudējis samaņu un nomiris. «Dēlu man neviens vairs neatdos. Taču es gribu, lai visi zinātu, kas notiek mūsu armijā. Ja es to būtu zinājusi, nekādā ziņā nebūtu laidusi viņu dienēt,» laikrakstam Komsomoļskaja pravda stāsta bojāgājušā karavīra māte Jeļena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?