Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Krievu laikrakstu redaktori: mēs neesam radikāļi

Kaut arī bažas par krievvalodīgo preses izdevumu radikalizēšanos tikušas saistītas ar priekšvēlēšanu laiku, šo mediju redaktori noliedz, ka būtu ieviesuši kādas būtiskas pārmaiņas redakcionālajā politikā. Gan Vesti segodņa, gan Telegraf vadība atbalstu radikālismam ne tikai noliedz, bet pat atklāti atzīst, ka atbalsta nosacīti mērenāko politiku piekopjošo Saskaņas centru (SC).

«Uzskatām sevi par mērenu tautas avīzi. Protams, tautas noskaņojums atspoguļojas mūsu lapās, un varbūt latviešus, kuri nezina mūsu problēmas, rakstītais var šokēt. Tomēr mēs visus šos gadus esam centušies būt pēc iespējas demokrātiskāki, dodot vārdu gan latviešu, gan krievu radikāļiem, bet atbalstām SC mēreno politiku,» skaidro Vesti segodņa galvenais redaktors Aleksandrs Bļinovs.

Par spīti A. Bļinova teiktajam, tieši viņa vadīto preses izdevumu par visasāko mēdz dēvēt krievvalodīgās mediju vides pārzinātāji. Bijušais Telegraf izdevēja News Media Group (NMG) galvenais redaktors Nikolajs Meinerts skaidro, ka krievvalodīgo mediju tirāža ir tieši saistīta ar to auditorijas daļu, kas visai kritiski noskaņota pret Latviju, un vislabāk šo tirgus nišu ieņēmusi Vesti segodņa: «Viņi lieliski saprot, ko dara, un dara to, manuprāt, spīdoši. Čas reizēm uz šo sabiedrības segmentu pretendē, bet tajā pašā laikā negrib ieņemt tik kategorisku pozīciju kā Vesti

Igaunijas krievu izcelsmes žurnālists N. Meinerts darbu NMG pameta jūlija beigās, atsaucoties uz nesaskaņām ar vadību, un par paša vēl nesen vadīto Telegraf viņš izsakās piesardzīgāk: «Negribētu nodarboties ar razborkām, bet šobrīd pie varas avīzē ir maskavieši, kuri ilgu laiku pavadījuši Krievijā. Līdz ar to viņi uz lietām skatās no konkrētas pozīcijas. Tas nav nekas slikts, bet tā ir cita loģika, un mans priekšstats par to, kādai jābūt objektīvai un eiropeiskai informācijai, atšķiras no tā, ko viņi grib redzēt.»

Telegraf galvenā redaktora vietnieks Andrejs Hotejevs, jautāts par N. Meinerta aiziešanu, gan attrauc, ka tās bijušas «tīri tehniskas pārmaiņas». «Cilvēks nevarēja iedzīvoties - ziniet, kā gadās. Nebija nekāda politiska iemesla,» viņš apgalvo. Pēc A. Hotejeva domām, nav arī pamata satraukumam par radikālismu krievvalodīgajos medijos. «Nu… vēlēšanas - tās mums pēdējā laikā notiek diezgan bieži, ja esat pamanījuši. Ik pēc četriem gadiem, tagad jau biežāk,» viņš ironizē. Arī viņš atzīst, ka laikraksts atbalstot SC politiku: «Tik un tā alternatīvas krievu vēlētājiem nav. To saprot arī krievu valodā iznākošie mediji. Es domāju, ka SC joprojām paliek vienīgais spēks, kas pārstāv krievvalodīgos Latvijā.»

Radikālismu noliedz arī laikraksta Čas galvenais redaktors Pāvels Kirilovs, jautāts, vai radikālus viedokļus viņa laikrakstā, rakstot sleju, nepauž par nacionālboļševiku dēvētais Vladimirs Lindermans. «Radikālus viedokļus? Referendums par krievu valodas atjaunošanu par otro valsts valodu - nezinu, vai tas ir radikālisms. Domāju, ka nē,» teica P. Kirilovs. Viņš piebilda, ka V. Lindermans patiesībā redakcijā strādājot jau aptuveni gadu.

Arī pats V. Lindermans sarunā ar Dienu noraidīja bažas par radikālismu: «Varbūt [iekšlietu ministra p. i. Aigars] Štokenbergs (Vienotība) izvērš priekšvēlēšanu kampaņu, jo man liekas, ka pēdējos gados krievu prese rakstījusi visu to pašu, ko šodien. Nedomāju, ka ir kāda krievu nacionālisma propaganda, bet gan krievu kopienas aizstāvēšana.» Darbam laikraksta Čas izdevējiem piederošajā avīzē Subbota viņu esot uzaicinājuši redakcijas darbinieki, un viņš piedāvājumu pieņēmis, jo «man vajadzīga tribīne, un nauda arī vajadzīga».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?