Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kritērijus ieteikšot, bet neuzspiedīs

Kas uzvar sacensībā par sporta naudu - sasniegumi vai lobijs? Kad Diena šo jautājumu uzdod izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, viņš atbild gluži vai ar sporta rezultātu - 55 pret 45. Uzvarot lobijs. Amatpersonām ir vairāki priekšlikumi, kā padarīt caurskatāmāku sporta naudas plūsmu, bet lielākoties tie saistās tikai ar vienu sporta finansēšanas sistēmas vājo punktu - valsts kapitālsabiedrību ziedojumiem.

Tiešais vads

Par sporta nozari atbildīgā ministra R. Ķīļa teiktajā var saklausīt vairākus konkrētus sporta finansēšanas sistēmas trūkumus. Viens no tiem ir vecais stāsts par necaurskatāmo valsts kapitālsabiedrību naudas dalīšanu sportam. Vēl viena problēma esot valsts nelielā ietekme Latvijas Olimpiskajā vienībā (LOV) - lai arī 90% LOV finansējuma ir no valsts, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) pieder tikai 29% LOV kapitāldaļu (60% pieder Latvijas Olimpiskajai komitejai un 11% - Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijai).

Taču R. Ķīļa un atsevišķu sporta nozares pārstāvju teiktais liecina, ka problēmas ir arī ar valsts budžeta līdzekļu neparedzētiem gadījumiem piešķīrumiem, jo pie tiem vieglāk tiekot to sporta veidu kūrētāji, kuri labāk pārzina varas gaiteņus un kuriem ir «tiešais vads» ar augstām amatpersonām. Diena jau rakstīja, ka sporta veidu federāciju galvgalī ir ne mazums ietekmīgu cilvēku. Piemēram, florbolistiem, kam nav tāda lobija, ar diezgan lielām pūlēm bija jāpierāda, ka viņiem nepieciešams finansējums, lai izlase varētu aizbraukt uz pasaules čempionātu Šveicē, stāsta R. Ķīlis. Pēc viņa domām, no šiem sporta naudas dalīšanas «sakropļojumiem» varēšot izvairīties, ja lēmumu pieņemšanā būs iesaistīts plašāks cilvēku loks. Viena iespēja ir stiprināt Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) lomu, lai valdībā nevarētu lemt par līdzekļu neparedzētiem gadījumiem piešķiršanu sportam, ja jautājums pirms tam nav izdiskutēts LNSP.

Jāsakopj budžets

Politiķi arī plāno palielināt LNSP lomu valsts kapitālsabiedrību ziedojumu dalīšanā sportam. Pēdējos gados gan ar to jāsaprot tikai lielie a/s Latvijas valsts meži ziedojumi, jo, piemēram, va/s Latvijas dzelzceļš pērn neziedoja, bet uzņēmuma finansējums sportā ieplūda ar reklāmas līgumiem. Reformu partija jau rosinājusi, ka finansējums, ko valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības plāno ziedot sportam, jāieskaita speciālā budžeta programmā un šos līdzekļus tālāk varētu sadalīt pēc IZM izstrādātiem kritērijiem. «Te gan jāsaprot, ka mēs to nevaram padarīt par budžeta finansējumu, jo, tehniski runājot, tas ir konkrētās valsts kapitālsabiedrības lēmums, kas ir jāsaskaņo ar finanšu ministru,» Dienai skaidro premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), kurš nesen sācis vadīt LNSP. Gan viņš, gan R. Ķīlis un Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdis Ivans Klementjevs (SC) ir vienisprātis, ka arī šajā procesā jāpalielina LNSP loma.

Pēc V. Dombrovska domām, padome varētu izstrādāt ieteikumus, kā sadalīt kapitālsabiedrību ziedojumus. Tiem gan būtu tikai rekomendējošs raksturs. «Mana prognoze ir, ka kapitālsabiedrības šo rekomendāciju ņems vērā. Pašas kapitālsabiedrības nav ieinteresētas, ka tās pēc tam kritizē, ka viņi kaut kam ne tam ir iedevuši,» uzskata V. Dombrovskis. R. Ķīlis pieļauj, ka varētu diskutēt arī, kāda proporcija no valsts kapitālsabiedrību dividendēs izmaksājamās peļņas daļas būtu jānovirza sportam. Vēl varot ņemt piemēru no kaimiņiem igauņiem un sporta finansējumu virzīt caur Kultūrkapitāla fondu.

Sporta budžets būtu jāsakopj, tajā izdalot konkrētākas pozīcijas, piemēram, finansējumu komandu un individuālajiem sporta veidiem, liela mēroga sporta pasākumu organizēšanai, uzskata V. Dombrovskis. Citādi, tikko kāds Latvijā organizējot lielas sacensības, «tā visām federācijām sākas neskaidrības ar budžetu». Esot nepieciešama arī lielāka caurskatāmība sporta infrastruktūras projektu finansēšanā, ko, pēc premjera domām, vajadzētu īstenot kā valsts budžeta projektus. Pašlaik valsts vairāk nekā četrus miljonus latu pārskaita LOK kā dotāciju valsts galvoto aizdevumu atmaksai, ko V. Dombrovskis sauc par «pseidogalvojumiem», jo nekad nav bijis iecerēts, ka LOK šie aizdevumi būtu jāatmaksā.

Krēslu dancis

Nesen notikušās pārmaiņas LOK un LOV vadībā atgādina rotaļu, kuras dalībniekiem mūzikas pavadījumā jāstaigā ap krēsliem un, mūzikai apstājoties, ātri jāieņem vieta uz krēsla. Nesen arī funkcionāru starpā notika krēslu maiņa - LOK prezidents Aldons Vrubļevskis vēlēšanās saglabāja savu amatu, par LOK ģenerālsekretāru kļuva LOK viceprezidents Žoržs Tikmers, savukārt Einars Fogelis vēl pirms jaunā LOK izpildkomitejas sastāva sēdes tika iecelts par LOV valdes priekšsēdi (viņš kļuva arī par LOK viceprezidentu). Līdzšinējās LOK vadības opozicionāru teiktais gan liek secināt, ka konkurencei LOK prezidenta vēlēšanās varētu būt pozitīvs efekts, jo esot jau sperti pirmie soļi ceļā uz lielāku caurskatāmību. LOK darbojoties komandu sporta spēļu, kā arī vasaras un ziemas sporta veidu komisijas. Ir cerība, ka tās izstrādās kritērijus, lai naudas sadale būtu vairāk atkarīga no sportistu rezultātiem, saka skeletonistu treneris Dainis Dukurs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?