Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kur sākas bizness, kur - tūrisms

Durvis uz Persijas līča valstīm ir pavērtas, taču tagad nepieciešams izpildīt mājasdarbus, pēc vizītes Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) un Katarā secina valsts augstākās amatpersonas. Pēdējo triju gadu laikā valsts amatpersonu un uzņēmēju delegācijas devušās vizītēs uz vairāk nekā divdesmit valstīm, taču par skaidriem rezultātiem lielākajā daļā gadījumu runāt esot pārsteidzīgi. Jau esošie investori norāda - krietni produktīvāka būtu viņu motivēšana, tā radot priekšstatu par Latviju kā investīcijām un uzņēmējdarbībai atvērtu vidi.

«AAE noslēdzām politiskus līgumus, arī Katara vēlas strādāt pie līguma par dubulto nodokļu normu izslēgšanu,» pēc vizītes, kuras laikā notika arī biznesa forumi, stāstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). Galvenais uzdevums tagad ir nodrošināt sadarbības turpināmību, pauda premjers. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (ZRP) atzina, ka apmeklētajās Līča valstīs skaidri definētas interešu jomas - liela interese esot par nekustamajiem īpašumiem un Rīgas lidostas teritorijas attīstību, kur varētu tikt būvēts konferenču centrs, arī termināļi. Konkrētas sarunas bijušas ar Kataras valsts uzņēmumu Hasaad Food, kas būtu gatavs investēt lauksaimniecības produktu ražošanā un pārstrādē, to skaitā gaļas un piena ražošanā, graudu produkcijā un kūdrā. Trīs sadarbības piedāvājumi uzklausīti arī par airBaltic.

D. Pavļuts, kuram viesošanās Līča valstīs bijusi pirmā tāda līmeņa vizīte, norāda - šādi braucieni ir izšķiroši, ja gribam būt atpazīstami. «Mēs nevaram sēdēt savā mazajā valstiņā, uzvesties kā pasaules nabas un gaidīt, ka nu visi pie mums brauc,» saka ekonomikas ministrs. Savukārt V. Dombrovskis atgādina - rezultāti pēc vizītēm nav uzreiz nosakāmi, ir svarīgi, kā veidojas kontakti un vai ir reāli piedāvājumi, piemēram, vizītēs Dienvidkorejā un Brazīlijā bijis iespējams noorganizēt pirmā līmeņa tikšanās un pēc tam slēgt līgumus.

Bijušais ekonomikas ministrs Atis Kampars (Vienotība) ārvalstu vizītes iedala divās lielās daļās - tās, pēc kurām ir konkrēts «sausais atlikums», kas, kā viņš atzīmē, reti notiek, un tās, kad reāla sadarbība uzņēmumu līmenī iezīmējas nākotnē. Kā veiksmīgākos viņš min Indijas, Ķīnas un Krievijas apmeklējumus - Bolivudas kompānijas sākušas uzņemt kino Latvijā, pēc sadarbības vizītes Krievijā pavēries tranzīta koridors uz Krieviju un stabilizējušās biznesa attiecības, savukārt Ķīnas uzņēmēji Latvijā ierodas jau regulāri, meklēdami investīciju iespējas. A. Kampars arī norāda, ka sadarbība ar Ķīnu ir vitāli nepieciešama katrai valstij, kas grib būt spēlētāja globālajā tirgū.

Latvijas Ārvalstu investoru padomes izpilddirektors Ģirts Greiškalns norāda, ka ārvalstu vizīšu produktivitāti var vērtēt pēc izvirzīto mērķu īstenošanas. Taču viņš piebilst - efektīvākais veids, kā veicināt investīcijas Latvijā, ir motivēt esošos investorus. «Viņu veiksmes stāsti ir labākā reklāma jebkuram jaunam potenciālam investoram, un nekur tālu nav jābrauc,» saka Ģ. Greiškalns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

No visām valsts amatpersonu vizītēm pēdējos trīs gados, ko pavadījusi skaitliski liela uzņēmumu delegācija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) īpaši izceļ trīs.

2011. gada jūlijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis kopā ar vairāk nekā 30 uzņēmējiem viesojās ASV pilsētās Sanfrancisko, Losandželosā un Ostinā, tās rezultātā vairākiem uzņēmumiem sākta sadarbība vai arī tā turpinās ar lielāku apgrozījuma palielināšanu. Rīgas Tehniskā universitāte sākusi sarunas par sadarbību ar Teksasas un Stenforda universitātēm, ar IBM plānota ciešāka sadarbība pētniecības jomā. DEAC pārstāvji tikās ar Google, Dell un citiem pazīstamiem IT nozares spēlētājiem, īpašu interesi izraisījusi E-klase, panāktas pirmās vienošanās par sadarbību. ASV lielie uzņēmumi izrādījuši interesi par Tildes izstrādātajām mašīntulkošanas tehnoloģijām. Panāktas arī citas vienošanās, pēc kurām LIAA turpina dabu ar sešiem investīciju projektiem, šī gada vasarā atbildes vizītē tiek gaidīta uzņēmēju delegācija no ASV.
2011. gada jūlijā toreizējais ekonomikas ministrs Atis Kampars viesojās Japānā kopā ar kokrūpniecības uzņēmumu pārstāvjiem, divu japāņu korporāciju pārstāvji jau apmeklējuši Latviju un veikuši pirmos pasūtījumus no diviem Latvijas uzņēmumiem. Viens no kokapstrādes uzņēmumiem plāno nākamgad dubultot eksporta apjomus uz Japānu, vairāki uzņēmumi turpina saraksti par sadarbības iespējām, notiek arī atkārtotas vizītes Japānā.

2011. gada jūnijā V. Dombrovskis kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju viesojās Dienvidkorejā, pēc šīs vizītes viens uzņēmums kokapstrādes sektorā ir noslēdzis divus līgumus un saņēmis vairākus atsevišķus pasūtījumus, savukārt tūrisma kompānijas sākušas reālu sadarbību, kuras rezultātā Latvijā jau uzņemti tūristi no Dienvidkorejas.

LIAA arī norāda - ir vizītes, kas nebeidzas ar konkrētiem parakstītiem līgumiem, taču kalpo kā aizsākumi turpmākiem projektiem. Piemēram, 2009. gadā Valsts prezidents Valdis Zatlers kopā ar uzņēmējiem viesojās Azerbaidžānā, kā atbilde uz šo vizīti 2011. gada janvārī notika Azerbaidžānas prezidenta vizīte Latvijā, kuras laikā tika sarīkots Latvijas un Azerbaidžānas biznesa forums, kurā no Azerbaidžānas puses piedalījās 75 lielāko kompāniju pārstāvji, no Latvijas - 200 uzņēmumu, pēc tā izvērtās vairākas veiksmīgas sadarbības.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?