Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Kursa šķērsgriezums. Katja: «Pēc studijām jutos kā no inkubatora izmests cālis»

Stāsts par manu un manu kursa biedreņu darba pieredzi pēc augstskolas absolvēšanas, Astras vārdiem runājot, atgādina Vai viegli būt jaunam 2011.

Dažādās pieredzes, šķiet, labi atspoguļo gan izglītības plusus, gan mīnusus, arī problēmas, ar kurām sastopas jaunie humanitāro nozaru speciālisti. Trīs gadus pēc beigšanas tikai divas no septiņām joprojām ir saistītas ar nozari, kaut 2008. gadā specialitātē Kultūras teorija un vadībzinības četras saņēma sarkano diplomu par izcilību. Nesen veiktā aptauja augstskolās liecina, ka to vadītāji absolventu konkurētspēju darba tirgū vērtē kā ļoti labu vai labu. Darba devēji lielā daļā gadījumu piekrīt. Tomēr jāņem vērā arī objektīvi un subjektīvi apgrūtinājumi.

«Skatos uz tagadējiem studentiem un jūtos kā dinozaurs, jo uz augstskolu savulaik gāju ar cēliem mērķiem un lieliem sapņiem,» saka Rita. Katja piebalso: «Studējot klasisko filoloģiju Latvijas Universitātē, vēlme iestāties akadēmijā bija liela. Kad, šķiet, ar otro vai trešo piegājienu, tiku iekšā, biju neizsakāmi laimīga.» Pēc studijām viņa tomēr jutusies kā «cālis, kurš izmests no inkubatora un nu ir neizpratnē, ko turpmāk darīt».

Teorētiski labi sagatavotiem profesionāļiem darba tirgus ir plaši atvērts. Kultūras teorētiķi, tāpat kā lielākā daļa humanitāro zinātņu apakšprogrammu audzēkņu, studē nelielā skaitā, jo Latvijas kultūrtelpai vairāk nevajag. Piemēram, LKA apzināti veidoti apstākļus starpdisciplinārām studijām - tiek sagatavoti speciālisti Latvijā unikālās nozarēs, nelielie kursi gūst ieskatu blakus disciplīnās, tāpēc absolventi spēj fleksibli piemēroties darba tirgum. Topošie nozares teorētiķi, praktiķi un administratori sēž vienā solā. Šo modeli, kā arī augstskolas spēju ātri reaģēt uz izmaiņām pieprasījumā rektors Jānis Siliņš atzīst par mācību iestādes unikālo priekšrocību. Latvijas Mūzikas akadēmija cieši sadarbojas ar institūcijām, kurās, visticamāk, strādās audzēkņi, absolventiem ir tiesības arī mācīt skolās. Par atbilstību darba tirgum specifiski domā arī Latvijas Mākslas akadēmija. Speciālistu pārprodukcijas nav, atsevišķās nozarēs to pat trūkst. Tomēr jauno humanitāro nozaru speciālistu ceļš nav gluds.

«Manuprāt, visu Latvijas augstskolu problēma: studentiem netiek dota iespēja kļūt par pasniedzēju laborantiem, asistentiem,» par savu pieredzi saka Rita. «Augstākā izglītība, manuprāt, ir akadēmiska izglītība, kurai tālāk jānoved pie pētniecības. Latvijā vajadzētu jaunā veidā paskatīties uz koledžām un tehnikumiem, kuriem ir milzīgs potenciāls. Ja tikai mēs spētu izdzēst sajūtu, ka tā ir otršķirīga izglītība...» Citi iemesli - trūkst prakses iespēju, slikts atalgojums. Dažos gadījumos traucējusi vide, kur «stingri tiek nodalīti draugi un ienaidnieki vai vismaz simpātijas un antipātijas - gan attiecībā uz ilggadējiem kolēģiem, gan jauniem censoņiem». Ir arī piemēri, ka pēc studiju beigšanas absolventam tomēr nav skaidrs, ko viņš vēlas darīt. Beigu beigās tieši tas ir izšķirošais faktors - atzīst visas iesaistītās puses. «Ja akadēmijā students ir mērķtiecīgi un neatlaidīgi strādājis, viņš īsā laikā spēs piemēroties jebkurām prasībām,» saka J. Siliņš. Bet Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis papildina: «Tikai, protams, par sevi ir jācīnās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?