Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Labāks vērtējums pieredzējušajiem

Latvijas faktu janvārī veiktajā aptaujā populārāki ir tie valdības locekļi, kuriem ir lielāka politiskā pieredze un kuri nav centušies piesaistīt sabiedrības uzmanību ar asu rīcību. Reitinga tabulas galvgalī ir aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (deleģē ZRP), tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) un premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Viskritiskāk aptaujātie vērtējuši ministrus, kuri ir pieteikuši reformas savā jomā, - izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli (ZRP) un veselības ministri Ingrīdu Circeni (Vienotība).

Valdības 100 dienu priekšvakarā Tirgus un sociālo pētījumu aģentūra Latvijas fakti veikusi aptauju, kurā visaugstākais pozitīvais vērtējums pilsoņu vidū ir premjeram V. Dombrovskim. Viņu ļoti pozitīvi vai drīzāk pozitīvi vērtē 47,5% aptaujāto. Taču premjers ir vispazīstamākais valdības loceklis, un līdz ar to lielāka ir to respondentu daļa - 42% -, kuriem ir negatīva vai drīzāk negatīva attieksme. Tāpēc viņš reitinga tabulā nav pirmais. Līdzīgi ir ar finanšu ministru Andri Vilku (Vienotība), kurš ir trešais pēc A. Pabrika un kuru pozitīvi vērtē 30,4%, bet negatīvi vai drīzāk negatīvi - 38%. Par E. Rinkēviču nav dzirdējuši 23,3%, vēl 36,2% nav viedokļa. Līdz ar to mazāka ir to aptaujāto daļa, kuri viņu vērtējuši, - 23,2% pret ārlietu ministru ir pozitīva attieksme, 17,3% - negatīva vai drīzāk negatīva. Vismazāk zināma ir zemkopības ministre Laimdota Straujuma un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, par kuriem neko nav dzirdējuši nedaudz vairāk kā 38%, vēl ap 30% nav varējuši novērtēt viņu darbību.

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis atgādina, ka tradicionāli aizsardzības, ārlietu un kultūras ministri tiek vērtēti pozitīvāk. Šī aptauja arī parādot, ka labvēlīgāka attieksme ir pret zināmākiem valdības locekļiem ar lielāku pieredzi, kāda ir, piemēram, A. Pabrikam, «kurš ir pratis ministrijas tēlu uzturēt pietiekami labi». Ministru rīcībspēja un konsekvence ir divi galvenie kritēriji, pēc kuriem sabiedrība vērtējot politiķus, uzskata sociologs. Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs valdībā ir pirmo reizi, bet zināms kā bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs un ilggadējs valsts sekretārs. «Viņš nekad nav sevi diskreditējis,» norāda A. Freimanis. Pēc viņa domām, abi minētie ministri un arī G. Bērziņš nav kļuvuši par reformatoriem vārdos un «neko nemaina ar nepilnīgu argumentāciju».

R. Ķīļa problēma varētu būt tā, ka viņš ir pieteicis vairāku «reformu virsrakstus, kas visi ir uzbudinoši, bet paliek neskaidri». LF direktoram šķiet, ka daļa sabiedrības šos virsrakstus bez konkrēta plāna uztver kā riskus. Savukārt veselības ministrs «jau kopš Gundara Bērziņa laikiem» vienmēr ir bijis ar zemu pozitīvo vērtējumu, jo tā ir sarežģīta joma, kurā vienmēr ir daudz problēmu. V. Dombrovska trešā valdība, kurā no 14 ministriem tikai sešiem ir iepriekšējā pieredze valdībā, ir pieteikusi sevi ar paaudžu maiņu un kritiskāku attieksmi pret to, kas ir bijis iepriekš, norāda A. Freimanis. Taču viņam ir iespaids, ka sabiedrība nav pārliecināta, vai sāktās reformas radīs drošības sajūtu.

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis un Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers savu partiju ministru darbību vērtēja daudz atzinīgāk nekā aptaujas dalībnieki. R. Ķīlis ir savas darbības pirmajā fāzē, kad ir nosaucis tēmu un tagad vēlas dzirdēt sabiedrības viedokli par to, lai pēc tam spertu nākamo soli, uzskata V. Zatlers, kurš neredz iespēju atkāpties no ZRP reformām. Viņš teica: «Partija ir izveidota, lai realizētu reformas. Mēs nekritīsim populismā, bet iesim uz darbiem.» Dz. Zaķis uzteica tieši I. Circenes vēlmi sakārtot sistēmu, saistot veselības aprūpi ar nodokļu nomaksu. Vienotības frakcijas vadītājam patīk, kā R. Ķīlis un labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) runājot ar sabiedrību laikā, kad šajās jomās ir jāpieņem nepopulāri lēmumi. Par «ārkārtīgi veiksmīgu ministru» Dz. Zaķis uzskata arī finanšu ministru Andri Vilku. Līdzīgi V. Zatleru «iepriecina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis». ZRP priekšsēdis arī norādīja, ka ministrijās gadiem uzkrājusies problēmu nasta, ar ko tagad jātiek galā šiem ministriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?