Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Lai attēlotu lapu, uz brīdi par tādu jākļūst

Inga Melberga

Kaut arī diena pamazām stiepjas arvien garāka, lielākoties tās aktīvo daļu tomēr nākas pavadīt elektriskajā apgaismojumā, telpās. Zinātnieki esot izpētījuši - ilgstoši atrodoties mākslīgajā apgaismojumā, acis un prāts nogurst daudz ātrāk, bet to labsajūtu iespējams atgūt, skatienu atveldzējot ar zaļajiem un violetajiem toņiem. Pašā ziemas vidū spirdzinoši zaļi toņi un dabas faktūras keramikā un tekstilā skatāmas arī mākslinieces Ingas Brīniņas izstādē Meža meita galerijā Istaba Rīgā. Izstāde apmeklētājiem atvērta līdz 21. februārim.

Māksliniece par savu vadmotīvu mākslā dēvē spēju skatīties un ieraudzīt, sajust dabas pulsu un dalīties pieredzētajā. «Jau 30 gadu dzīvoju vectēva celtajos Ojāros Pūrē, meža ielokā. Iedvesmas avots ir daba visapkārt - egles, bērzi, atspīdumi ūdeņos, sūnu un mizu faktūras -, tāpēc dažkārt arī jūtos kā meža meita. Joprojām saistošas ir atstātās pēdas un nospiedumi, kas atrod vietu keramikas šķīvjos. Studijās dodos ar eļļas krāsām un molbertu, vēlāk darbnīcā tās pārtop gobelēnos un gleznu batikās. Radošajā procesā ir sajūta, ka nokļūstu tuvāk un saņemu daļu dabas enerģijas. Lai attēlotu zaļu lapu, uz brīdi pašai par tādu jākļūst,» atklāj I. Brīniņa. Arī izstādes nosaukums atnācis pats - māksliniece ievērojusi, ka kaimiņi viņu sauc nevis uzvārdā vai pēc māju nosaukuma, bet par «meža Ingu», jo apkaimē ir vēl dažas Ingas. Tas labi sabalsojies ar I. Brīniņas daiļrades tēmu.

Izstādē skatāmi darbi no dažādiem radošajiem periodiem, tai skaitā pirmais gobelēns no 1976. gada, kas sajūtu un krāsu ziņā iederējies izstādes noskaņās. Vienojošais ir dabas motīvi, noskaņas, tuvums, kas māksliniecei bijis svarīgs kopš bērnības. Vectēva mājas mežmalā rotaļājusies kā bērns, tagad turpat apsēžas uz celma ar rīta kafijas krūzi, un esot iespējams noķert tās pašas laimīgās sajūtas, kas pavadījušas bērnībā. Dabas miers un harmonija, krāsu un ēnu spēles palīdz tur atgriezties. I. Brīniņu interesē arī faktūras, pēdas, ko atstājam aiz sevis mēs un meža iemītnieki - nospiedumi augsnē, īpatnēji nolīkuši zari, reljefs - kaut kas gluds pret krunkainu. «Agrāk mans mīļākais gadalaiks bija ziema, un es aizrāvos ar balto krāsu, man ir bijusi arī izstāde, kur viss ir dažādās baltā apspēlēs. Zaļais atnāca pamazām, sākumā pat nemīlēju to uzstājīgo toni, bet vienubrīd pilnīgi atvērās kāda enerģijas plūsma, kādi kosmosa ritmi. Kas to zina…» prāto māksliniece un atklāj, ka līdzās zaļajam prasās pa kādam sarkanam tonim vai violetai dūmakai. Vārdu sakot - prasās pavasara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?