Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Lai Tims Bērtons domā

Kannu kinofestivāls iegājis finiša nogrieznī - tā pēdējā darba diena būs sestdien, kad konkursa skates piedzīvos ne tikai īsmetrāžas filmu programma, kurā kā viena no deviņām startē arī Jurģa Krāsona Norīt krupi, bet arī Ņikitas Mihalkova Saules nogurdinātie 2. Šo notikumu ar ļoti duālām jūtām gaida bagātīgi pārstāvētā Krievijas delegācija, kaut šoreiz nekas neliecina par jūsmīgu īkšķu turēšanu, savējo balstīšanu un pleca sajūtu.

Mihalkova nogurdinātie

«Da nokaitinājis viņš (Ņ. Mihalkovs. - D. R.) sen ir visus un pamatīgi,» kuluāros sacīja viens no vadošajiem Krievijas kritiķiem, kurš kopā ar daudziem desmitiem Krievijas kinematogrāfistu ir parakstījis kolektīvu vēstuli un izstājies no Ņ. Mihalkova vadītās Krievijas Kinematogrāfistu savienības - organizācijas, kurai Krievijā ir gan īpašumi, gan ietekme.

Cits viņa kolēģis dedzīgi stāsta, kā izgāzusies Mihalkova Saules nogurdināto 2 reklāmas kampaņa Maskavā, - vispirms filmu esot ignorējušas Krievijas augstākās amatpersonas, ziņas par pirmizrādi, kā plānots, nav kļuvušas par «galveno dienas vēsti» ietekmīgākajos medijos, pēc tam sašutumā aizsvilušies Lielā Tēvijas kara veterāni, un tā visa dēļ filma, kas Krievijā tikusi izrādīta ar Avatara vērienu, - nopelnījusi tikai sešus miljonus dolāru. Niecīgs «cipars», kas teju desmit reižu atpaliek no filmas budžeta. Un kā vispār varot viens cilvēks (Mihalkovs) par filmas reklāmsaukli izvēlēties tik nekritiski pašslavinošu frāzi kā «Liela filma (Veļikij fiļm) par Lielo Tēvijas karu» - tā bijusi kā eļļa ugunī, kas rosināja tapt neskaitāmām filmas reklāmplakātu parodijām internetā, ko ar azartisku baudu pārpublicēja arī festivāla laikā ik dienu iznākošais izdevums The Hollywood Reporter.

Mīnus pusstunda

Atšķirībā no tās filmas versijas, kas tiek rādīta gan Krievijā, gan Latvijā (kaut Kannu festivāla reglaments aizliedz piedalīties konkursa programmā filmām, kas jau ir parādījušās repertuārā ārpus filmas dzimtenes), Kannu konkursā tiks demonstrēta krietni īsāka versija. Triju stundu ilgā filma ir saīsināta par pusstundu, šo sāpīgo procedūru gan esot veicis nevis pats Mihalkovs, bet filmas izplatītājkompānija. Vai Kannu festivāls būs Mihalkovam labvēlīgs - atliek vien zīlēt, ņemot vērā arī Saules nogurdināto 2 vietu konkursa programmā.

Nereti filmas, kas konkursā tiek izrādītas pēdējās, iekrīt žūrijas acīs un prātā, pārmācot jau pabalējušos iespaidus par darbiem, kas rādīti pirms nedēļas vai vēl agrāk. Protams, žūrija jau ir tikai cilvēki, un to labi zina Ņikita Mihalkovs, kurš jau sirsnīgi uzaicinājis Timu Bērtonu atbraukt uz viņa kūrēto Maskavas kinofestivālu. Tims Bērtons ir Kannu žūrijas šefs, un, kas zina, varbūt arī viņu interesē izpētīt Maskavas takas...

Tās visas, protams, ir tikai verbālas spekulācijas. Un tomēr gadījums ar Mihalkova Saules nogurdinātajiem nebūt nav viennozīmīgs. Ja filmu esat redzējuši, nav jāstāsta, ka tajā ir gan spēcīgas un tēlainas epizodes, gan skatījums uz Otro pasaules karu, kas var nepatikt ne Krievijas oficiālajām personām, ne veterāniem. Savukārt fakts, ka filma ir krietni īsāka, varētu būt arī labā ziņa - tā kļuvusi kompaktāka, sakoptāka.

Bez spilgta līdera

Lai nu kā, Timam Bērtonam un žūrijai nāksies izšķirties un izvēli jo smagāku darīs fakts, ka festivāla konkursa filmu vidū joprojām nav izkristalizējies spilgts līderis. Viss, tā teikt, var būt gaumes jautājums. Vai uzsvērt britu režisora Maika Lī filmas Cits gads (Another Year) humānismu - un akcentēt šo trauslo vientulības un ikdienības vivisekciju, ko Lī izspēlē kopā ar saviem aktieriem, virtuozi improvizējot? Varbūt ļauties japāņu klasiķa Takesi Kitano agresīvajai vardarbībai - līdz absurdam novestajai gangstersāgai Outrage/Vardarbība, kas stāsta par triju Japānas gangsterklanu - jakudzu ģimeņu - kariņu. No sīkas muļķības, pārpratuma bārā, šis kariņš izvēršas masu slaktiņā ar «izmeklēti» japāniskiem vardarbības elementiem, kur nocirsti pirkstiņi un smadzenēs ietriekti ēdamkociņi ir tikai ziediņi...

Varbūt favorīts būs irāņu meistars Abāss Kiarostami, kura filma Parakstīta kopija/Copie Conforme ir lakoniska melodrāma, kuru izspēlē tikai divi aktieri un kamera. Vīrietis rakstnieks, kurš prezentē savu grāmatu par mākslas vēsturi, un sieviete - kāda antikvariāta īpašniece. Viņi satiekas mazā Itālijas pilsētiņā. Šie cilvēki nekad nav tikušies, bet uzvedas kā vīrs un sieva, kuriem daudz kas sakrājies neizrunāts, bet... varbūt tomēr viņi ir vīrs un sieva? Interesants eksperiments, kuru varētu dēvēt par izcilu darbu, ja franču zvaigznei Žiljetai Binošai būtu tikpat spēcīgs pretspēlētājs. Sarakstu var turpināt, pieminot arī Alehandro Gonsalesa Injaritu drāmu Biutiful. Lai Tims (Bērtons) domā...

F Labāko Kannu kinofestivāla konkursa filmu fragmentus skatieties www.diena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?