Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Lai ziemā dzīvoklī nav jāsalst

Dzelzavas ielas 84. un 97. nams pērn rudenī ieguvis pavisam jaunu izskatu. Turklāt šoziem atšķirībā no iepriekšējiem gadiem iedzīvotājiem nebija jāsūdzas par salšanu dzīvoklī, jo abi nami ir vieni no pirmajiem renovētajiem daudzdzīvokļu namiem Rīgā, kam programmas Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi ietvaros piesaistīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums.

Vieni par, citi pret

DzĪKS Bāka-2 valdes priekšsēdētājs Sergejs Sidorko stāsta, ka sākotnēji siltināšanas projektam pieteikušies trīs kooperatīva sabiedrības apsaimniekotie nami. Pērn februārī namu iedzīvotāji informēti par šādu iespēju, un no iedzīvotājiem saņemta pozitīva atbilde. Jūnijā projekts apstiprināts, veikta cenu atlase un apstiprinātas patiesās cenas un nosacījumi kredīta ņemšanai. Bažījoties par to, vai kredītu spēs finansiāli pavilkt un vai siltināšana būs efektīva, viena māja no renovācijas atteikusies, atlikušās divas bijušas par. Abu namu renovāciju krietni atvieglojis jau treknajos gados paveiktais - laikus nomainītie ūdensvadi, sakārtotā apkures sistēma. Tāpēc, renovējot ēkas, bijuši nepieciešami tikai siltināšanas darbi. Nosiltinātas fasādes sienas, bēniņi un pagrabstāva cokols. Nomainīti arī logi un durvis koplietojamās telpās. S. Sidorko skaidro, ka namu siltināšana izmaksājusi vidēji 22 -23 latus uz kvadrātmetru, bet, tā kā projektu līdzfinansēja ES, jāmaksā bijis uz pusi mazāk. Turklāt iedzīvotājiem dota izvēle - vai nu samaksāt summu uzreiz, vai arī, ņemot kredītu uz pieciem gadiem, ik mēnesi maksāt 30 santīmus par kvadrātmetru.

Rēķini nemainās

Abu namu tehniskais stāvoklis pirms renovēšanas bijis atšķirīgs, tomēr abos gadījumos apmierinošs. «Dzelzavas ielas 84. namā iekšējā apkures sistēma ir aprīkota ar individuālu regulēšanu, 97. namā - bez iespējas regulēt,» norāda Sidorko. Ziemā starpība starp abām mājām siltuma patēriņā bijusi 20%, priekšrocību dodot ar regulēšanu aprīkotajai. Savukārt, salīdzinot renovēto namu ar tādu pašu bez siltināšanas un apkures sistēmas modernizācijas, renovētā nama siltuma patēriņš šā gada janvārī bijis par 35 megavatiem mazāks. Sidorko skaidro, ka viena megavata cena janvārī bija 32 lati, tāpēc šajā mēnesī vien aptuveni 2000 kvadrātmetru lielais nams ietaupījis 1120 latu. Tas nozīmē, ka viena mēneša laikā ietaupīts gandrīz divu mēnešu kredīta maksājums. Turklāt apkures sezona parādījusi, ka pēc renovācijas cilvēkiem nav jāmaksā vairāk kā iepriekš. «Pirms tam cilvēki maksāja tikai par siltumu, tagad puse no summas aiziet siltumam, puse - īpašuma uzlabošanai,» skaidro Sidorko. Arī situācija dzīvokļos krietni uzlabojusies, jo šī ir pirmā ziema, kad pirmā stāva iedzīvotājiem nav sūdzību par salšanu dzīvokļos.

Līdz šim projekta ietvaros nosiltinātas jau septiņas mājas, maijā tiks pabeigtas vēl divas. Savu kārtu gaida arī 145 iesniegtie projektu pieteikumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?