Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Laimīgākā profesija

«Kad dienēju armijā, oficieri nāca matus griezt pie manis un nebrauca vairs uz pilsētu, laikam novērtēja, ka padodas,» atceras Kristians Spaliņš, kura klientu loks pašreiz ir ļoti plašs. Ar apgūto savā 25 gadu friziera darba praksē viņš tagad dalās arī ar citiem skolā studijā Create in Riga. Kristians uzskata: ja kāds šajā profesijā sāk ar domu «iemācīšos apgriezt matus, un tad redzēs», visbiežāk tādā līmenī arī paliek un īsti nav saucams par frizieri.

No trakākā normālāko

Lai arī bērnībā kļūt par frizieri nesapņoja, Kristians bijis ierauts šajā mākslinieciskajā vidē, jo mamma Gaida Zveja bija viena no pazīstamākajām frizierēm, kas kopā ar kolēģēm izstrādāja jaunas frizūras, griezumus, metodiku, viņas vadībā citi paaugstināja kvalifikāciju. «Tas bija interesanti un aizraujoši. Redzēju, kā cilvēki dara darbu ar visu savu būtību, no sirds. Šī vide noteica manu izvēli.» Kristians apgalvo, ka viņam nav bijis tādas dienas, kad jāmostas ar nepatīkamām emocijām - ai, atkal uz darbu… Darbs jāmīl, tad var piekrist pētījumam, ka frizieri ir vieni no laimīgākajiem savā profesijā, Kristians teic.

Pamatus viņš apguvis pie mammas kolēģēm, jo pārliecinājies, ka tuvu radinieku grūti uztvert par skolotāju, taču ir ļoti būtiski nokļūt pie pareizā pedagoga, kas spēj aizraut un iedegt uguntiņu. Kad pirms pusotra gada amata noslēpumus Kristians sācis mācīt citiem, atklājis daudz jauna arī sev pašam. Viņš atceras, kā pats mācījies - meistars nogriezis vienu šķipsnu, viņš nākamo, līdz pielecis, kas un kā notiek. Karjeras sākumā gan gadījies visādi - te par daudz aizrāvies, te nav pamanījis, ka mati aug īpatnēji, tad centies no trakākā varianta uztaisīt normālāko. Kristians uzsver - ja kļūda nav labojama, tas godīgi jāatzīst, klienti parasti atklātību novērtē pozitīvi.

Modernais Čaplins

Joprojām gadoties kaprīzi klienti, bet, ja viņi ierodas atkārtoti, Kristians secina, ka tas, ko un kā viņš dara, viņus visumā apmierina, tādēļ kaprīzes vairs neuztver saasināti, bet pieņem, ka varbūt cilvēkiem tāda daba - piekasīties. Ir bijis arī tā, ka cilvēks lūdz izveidot ko sev gaužām nepiemērotu. Seko dilemma - teikt vai ne, ka labāk šādu variantu nevajadzētu. Ja tas tiek uzstājīgi pieprasīts, var lūgt nevienam neteikt, kas to paveicis, Kristians nosmej. Pēc viņa domām, friziera galvenais uzdevums ir sajust cilvēka būtību un prast to atspoguļot viņa ārienē - matu sakārtojumā. «Katrs domājam un redzam atšķirīgi. Vienam mans rokraksts var patikt, citam tas var šķist nepieņemams. Katram meistaram ir savs klients, un otrādi.»

Un kas tagad modē - gari, īsi, zaļi, sarkani mati? Kristians atbild - modē ir justies harmonijā ar sevi. «Moderni, ja cilvēks ir vienā veidolā jeb tēlā. Ja viņš būs izturēts Čārlija Čaplina tēlā un tas piestāv viņa būtībai, tad viņš būs moderns,» Kristians teic. Tā kā vēsture attīstās pa spirāli, apmēram jau varot prognozēt, kas sagaidāms modes pasaulē. Bieži, griežot un veidojot matus, rodoties ideja kam vēl neizmēģinātam, taču pēc neilga laika profesionāļu žurnālā jaunāko kolekciju paraugos nākas pamanīt tieši tādu formu. Domas mēdz pārraidīties.

Svešas enerģijas laukā

Frizierim jāizjūt cilvēki, lai būtu uz viena viļņa, lai zinātu, kad runāt, kad paklusēt. Šajā profesijā jārēķinās, ka visu laiku notiek enerģijas apmaiņa, jo matos sakrājas gan pozitīvais, gan negatīvais, no tā jāiemācās norobežoties. Gadās dienas, kad pēc viena diviem klientiem spēki ir izsīkuši, bet bijis arī tā, ka dienā apkalpojis 18 cilvēku, bet vakarā vēl ir enerģija, lai dotos izklaidēties, Kristians stāsta. Darbs fiziski ir diezgan smags, jo visu dienu jāstāv kājās, bet rokas pārsvarā ir paceltas. Lai arī frizētavās ir noteiktas darba stundas, daždien pēdējais pieraksts ir pusnaktī. Pie profesijas mīnusiem var pieskaitīt arī darbu ar ķimikālijām. Esot labi profesionāļi, kuriem nācies mainīt nodarbošanos, jo rodas alerģija pret matu krāsām, citi nevar strādāt bez respiratora, ja jāveido ilgviļņi.

«Frizieri fiziskā ziņā ir ļoti izturīgi,» stāsta Kristians, kurš pats formu uztur ar džudo. Viņš atceras, ka prakses sākumā kāds klients nicīgi pārmetis: ko tu, jauns džeks, izvēlējies kļūt par matu cirpēju, tas nav vīrišķīgs darbs! Tomēr agrāk frizieri vīrieši cits citu Rīgā pazinuši, tagad šo nodarbi izvēlas arvien vairāk jaunekļu, arī vīru ar pieredzi citā profesijā.

Galva un desmit pirkstu

Kristians vairākus gadus bijis kosmētikas firmas Wella treneris - semināros uzzinājis par jaunākajiem produktiem, to īpatnībām, lietojumu, pēc tam informējis kolēģus Latvijā. Pieredze gūta arī starptautiskos konkursos.

Kristians stāsta, ka ceļojot vienmēr ir interese ielūkoties frizieru salonos. Nesen Itālijā noskuvis bārdu, jo pie mums to vairs nedara. Londonā, ejot garām ļoti dārgam salonam, pamanījis, ka jauns kolēģis kundzītei gados matu griezumu veido «galīgi garām». «Lai arī Latvijā esam perifērijā, zinām jaunākās tendences, tehnoloģijas, paņēmienus, esam lietas kursā par visu, jo notiek dažādi kursi, semināri, pieredzes apmaiņā brauc kolēģi no ārzemēm. Strādājam labā līmenī,» Kristians ir pārliecināts. Friziera panākumu noslēpums, viņaprāt, slēpjas galvā, desmit pirkstos un attieksmē pret to, ko dari, citādi var mēnešiem sēdēt tukšā frizētavā bez klientiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Sakārto, nogriež, nokrāso klienta matus, piestiprina šinjonus vai parūkas, veic matu pieaudzēšanu, matu diagnostiku, modelē iespējamo frizūru datorā. Veido klientu uzacu formu, krāso uzacis un skropstas, skuj un apgriež ūsas un bārdu. Konsultē klientus par matu kopšanu, griezumu, krāsu, pārdod matu kosmētiku.

Kur mācās
Mācību ilgums atkarīgs no tā, vai tās sāktas pēc pamata vai vidējās izglītības. Profesionālo arodizglītību (2. un 3. kvalif.ālajā vidusskolā, trijos studiju gados iegūstot kvalifikāciju Frizieris, bet četros - Frizūru modelētājs. Audzēkņiem pēc vidusskolas mācības ilgst gadu (2. līmeņa kvalifikācija). Mācības notiek valsts budžeta grupās. 2. līmeņa kvalifikāciju trijos gados par valsts budžeta līdzekļiem var iegūt arī Jelgavas Amatu vidusskolā, Daugavpils 1. arodvidusskolā, Preiļu arodvidusskolā un Dobeles Amatniecības vidusskolā.
Mācību centrā Riman friziera profesiju iespējams apgūt par maksu - Ls 55 mēnesī -, jāmācās trīs gadi. Maksas izglītību šajā arodā piedāvā arī citas mācību iestādes (Birutas Mageles Starptautiskā Stilistu skola, Rīgas Ekonomikas un biznesa skola u. c.). Tajās mācības ilgst ap 9-10 mēnešiem un mācību maksa svārstās ap Ls 60-80 mēnesī. Friziermākslu neformāli var apgūt arī frizieru salonu organizētos maksas kursos.

Kur strādā
Frizētavās, skaistumkopšanas salonos, televīzijā un teātros, var strādāt arī kā pašnodarbinātais.

Darbarīki
Matu kopšanas un veidošanas piederumi un kosmētika, matu diagnostikas aparatūra, dažos salonos - arī speciālas datorprogrammas frizūras modelēšanai.

Cik pelna
Frizieris var saņemt Ls 200-1000 mēnesī atkarībā no meistarības līmeņa, darba apjoma un tā, vai viņš strādā frizētavā vai kā pašnodarbinātais.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?