Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Latvijā vairs nekā nav, ne kredītu, ne mājas

Bermaku ģimene, kura Īrijā dzīvo sešus gadus, pirms dažiem mēnešiem esot nokavējusi brīdi, kad bijusi kāda iespēja atgriezties Latvijā. Viņuprāt, lielo lēmumu vēl varēja pieņemt, pirms skolas gaitas sāka viņu septiņgadīgais dēls Filips. Mamma Anda gan saka - arī tad būtu teju neiespējami, jo nebūtu prātīgi izraut no īru skolas 16 un 17 gadu vecos dēlus Hendriju un Dāvi. «Viņiem Latvijas skolās neveiktos. Hendrijs jau latviski raksta tikai kā dzird, viņš Latvijā nepaspēja iemācīties pareizrakstību. Dāvis paspēja,» saka Anda.

Bermaku ģimenei ir seši bērni - Toms (25), kurš jau pirms vecākiem sāka dzīvot Īrijā, Antra (24), kura dzīvo Latvijā, Dāvis (17), Hendrijs (16), Filips (septiņi) un jau Īrijā dzimusī Kerolaine (nepilni trīs). Anda Bermaka 2006. gadā ar Dāvi, Hendriju un Filipu pārcēlās uz Īrijas vidieni, nelielu pilsētiņu Belidžeimsdafu, pie vīra Ainara. Pēc tam, kad Ainars darbā sabeidza muguru, ģimene pārcēlās uz Dublinu.

Pirms aizbraukšanas Anda nokārtoja ģimenes «rēķinus» Latvijā, kuru dēļ šai Liepājas pusē dzīvojošajai ģimenei nācās pārcelties uz Īriju. «Vainīgs» bija kredītu slogs. Bermaki bija paņēmuši mājokļa kredītu dzīvoklim laikā, kad Ainars labi pelnīja, strādājot nekustamo īpašumu jomā. Taču vīram darbā vairākus mēnešus nesamaksāja, un viņam nācās aiziet no darba. «Izgājām pa nullēm - visu pārdevām. Jā, visi kredīti bija pilnīgi par velti ņemti… Bet nu miers mājās, nekā nav, arī kredītu nav,» saka Anda. Bermaku ģimenei vairs nav māju, kur Latvijā atgriezties, taču Anda to sauc par mazu problēmu.

Vai ģimene reāli domā par atgriešanos? Anda nedaudz vilcinoties atbild: «Atgriezties gribas, taču, ja mēs tagad aizbrauktu, nav nekādas garantijas, ka Latvijā vispār darbu atrastu, turklāt tādu, lai varam uzturēt ģimeni.» Viņus kā kuplu ģimeni arī neatsauktu mājās daudz diskutētie repatriācijas pabalsti aizbraucēju atgriešanai (Ls 500 pārcelšanās pabalsts un pusgadu 90% minimālās algas). Nevarot riskēt ar bērnu dzīvi. Ģimenes ienākumi Īrijā šobrīd ir virs trim tūkstošiem eiro, tos veido Andas un Ainara algas, kā arī pabalsti par četriem bērniem (kopā ap 590 eiro), kā arī valsts piemaksa daudzbērnu ģimenei iztikas minimuma nodrošināšanai. Lielākie tēriņi ir par mājokļa īri, ap 1000 eiro. Ainars strādā dārzeņu un sakņu noliktavā, Anda tīra ofisus.

Bermaki atraduši diezgan daudz pozitīva Īrijā, piemēram, izglītības jomā. Viņus pārsteidza tas, ka, piesakot bērnus skolai un īpaši norādot, ka viņi nezina angļu valodu, Hendriju no trešās klases uzreiz pārcēla piektajā, Dāvi - no ceturtās sestajā. Anda pieļauj - varbūt zināja kaut ko par Latvijas izglītības sistēmu. Īru izglītības sistēmā Anda izceļ ļoti cilvēcisko, individuālo un praktisko pieeju - jaunākie skolēni mācās spēļu veidā, skolotāji novērtē katra bērna dotības, virzot uz jomām, kas padodas. Piemēram, Hendrijs jau tagad zina, ka būs automehāniķis, jo skolotāji, redzot zēna dotības, viņu virzīja uz eksaktajām zinātnēm. Puika ir arī uzņēmīgs.

Desmit gadu vecumā Hendrijs ar īru bērniem gājis dziedāt Ziemassvētku korāļus sirmām kundzēm pie mājām, pēdējās vasarās viņš allaž apkaimē apjautājoties, kam zāle jānopļauj vai mašīna jānomazgā.

Mājās vecāki ar bērniem runā tikai latviski, bet Hendrijs ar Dāvi savā starpā reizēm sazinoties angliski. Anda tad aizrādot: «Viņi saka - mums taču skolā visu laiku angļu valoda, tad treniņos atkal, feisbukā atkal.» Mazajai Kerolainei pirmā valoda ir latviešu, bet angļu valodu viņa sāks apgūt jau drīz - no trim gadiem Īrijā jāapmeklē pirmsskolas iestāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?