Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis

Vērtējums: 3 no 5

Sāksim ar labo - muzicēšanu lielākajā koncerta daļā raksturoja precīza saspēle, intonatīva tīrība, stabila ritma izjūta un izteiksmīgi atskaņoti čellu, lautu, mežragu, klarnešu solo. Romantisks saviļņojums un emocionāla aizrautība pavīdēja arī kontrastainākajās Rahmaņinova 2.klavierkoncerta un Šostakoviča 5.simfonijas ainās, apgarota grācija - atsevišķos brīžos Prokofjeva baleta Romeo un Džuljeta balkona skata interpretācijā. Pārējie iespaidi diemžēl nebija tik pievilcīgi. Pianista A.Ļahovska spilgtākā īpašība šoreiz bija virtuozitāte, Rahmaņinova mūzikas noskaņas krāšņāk izgaismojot vienīgi dramatiskās attīstības mezglpunktos, pārsvarā dominējot blāvam un vienveidīgam lirismam. Diriģenta teatrālie un patētiskie žesti drīzāk piemēroti operas bedrei, nevis koncertskatuvei - ar orķestra spēli tiem varētu būt arī ciešāka saistība, veidojot tādu Šostakoviča simfonijas interpretāciju, kurā īstenota pārdomātāka un viengabalaināka dramaturģija, mazāk neirotisku temporitmu un līdzsvarotāks tembrālais balanss. Skumjākais, ka Prokofjeva, Rahmaņinova un it īpaši Šostakoviča partitūru lasījumos diriģents pārlieku līdzinājās režisoram, kurš ekranizējis scenāriju, ne īpaši labi saprotot, par ko īsti ir stāsts, un kura vietā galveno darbu, kā nu pašiem sanācis, ir veikuši aktieri, specefektu meistari un grima mākslinieki.

Vērtējums: 4 no 5

Liels prieks, ka Operas orķestrim dota iespēja atjaunot simfonisko koncertu tradīciju (protams, ja būs vēl kāds koncerts) - domāju, nav slikti palaikam pārbaudīt profesionalitāti šādā ampluā. Pārbaude izrādījās ļoti sekmīga, tik vien, ka dažbrīd derētu ne tik plakans stīginstrumentu grupu skanējums. Šostakoviča simfonijas atskaņojums bija aizraujošs - likās, gan darbs ieguldīts, gan arī neatslābst mūziķu interese par notiekošo. Modests Pitrens ir teicams arhitekts, simfonijas skanējums viscaur pārdomāts, prasmīgi uzbūvēts. Tas bija lielisks absolūtās mūzikas veidojums bez vēstures sociālā vai politiskā konteksta, toties ar plašu telpu atmiņām un vieglai nostalģijai. Rahmaņinova mūzikā Antons Ļahovskis atkal parādījās kā izcils daudzslāņu domātājs un sadzirdētājs. Ja nu koncerta pirmajās divās daļās vēl bija pa kādam neprecīzākam posmam, trešā daļa burtiski sajūsmināja kā gudri nostrādāts mākslas darbs (nederēs tiem, kas dod priekšroku kvēli aizrautīgam Rahmaņinovam). Pianista un diriģenta ideju mijiedarbība - tuvu pilnībai.

Vērtējums: 4 no 5

Šis vakars paliek atmiņā ar mūsu Operas simfoniskā orķestra emocionālo spēli un niansēto frāzējumu diriģenta Modesta Pitrena vadībā, kas saviļņoja ne tikai Sergeja Rahmaņinova klavierkoncerta simfoniski krāšņajās skaņugleznās, bet jo sevišķi Dmitrija Šostakoviča 5.simfonijā, atklātā ļoti cilvēciskā dimensijā. Modests Pitrens sevi atklāja kā dziļi domājošs un vienlaikus arī impulsīvi emocionāls mūziķis, kurš ar saviem plastiskajiem, artistiskajiem žestiem prot iedvesmot gan orķestri, gan skatītājus. Kopā ar viņu orķestris dzīvi elpo, kas mūzikā patiesi nav mazsvarīgi!

Atzīmēšanas vērts ir visu pūšaminstrumentu sniegums, kuriem visās trijās partitūrās (īpaši Šostakoviča simfonijā un S.Prokofjeva baleta Romeo un Džuljeta balkona mīlas skatā) ir daudz solo un grupu solo. Priecēja pianista un diriģenta saprašanās, ko apliecināja elastīgā lomu maiņa klavierkoncerta gaitā. Tiesa, Ļahovska interpretācijā prevalēja virtuozs vēriens, kura mutulī man pietrūka artikulētu virsotņu.

Niansētās detaļas, izrādās, bija pietaupītas piedevās izsmalcināti nospēlētajai Šopēna mazurkai, bet vieglums - Rimska-Korsakova supervirtuozajam Kamenes lidojumam.#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?