Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ļaus ātrāk tikt vaļā no parādiem

Fiziska persona, kas nespēj pildīt savas kredītsaistības, maksātnespējas procesu pašreizējo divu līdz četru gadu vietā varēs iziet gada laikā, neraugoties uz parāda lielumu un ņemto kredītu daudzumu. To paredz izstrādātie grozījumi Maksātnespējas likumā, kurus Saeima jau novembra beigās skatīs otrajā lasījumā. Grozījumus asi kritizē Latvijas Komercbanku asociācija (LKA), bet aizstāv Latvijas Kredītņēmēju apvienība (LAKRA).

Piemērs no Lielbritānijas

Grozījumu autors neatkarīgais deputāts Klāvs Olšteins jauno ierosmi kaislīgi aizstāv, Dienai kā galveno argumentu minot, ka lielo parādu dēļ cilvēki vairs nebūs spiesti braukt prom no valsts. Grozījumu galvenais mērķis esot aizsargāt kredītņēmējus, kuriem bankas neapdomīgi izsniegušas kredītus un kuri cietuši no nekustamo īpašumu burbuļa un algu samazināšanas. Patlaban kārtība, ka fiziska persona var iziet maksātnespēju gada laikā, ir Lielbritānijā, no kuras likuma daudz ko ir patapinājuši arī grozījumu autori Latvijā. Šādas normas gan nav ne Lietuvā, ne Igaunijā. K. Olšteins uzskata, ka mūsu kaimiņiem tas neesot aktuāli, jo neatdoto kredītu ziņā Latvija ir līdere Eiropas Savienībā (ES). Bet komercbanku iebildumus deputāts komentē īsi: lai viņi mazāk runā.

LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis gan Dienai pauž satraukumu, ka iespēja gada laikā atbrīvoties no ievērojamām kredītsaistībām varētu būt pietiekami liels kārdinājums pieteikties maksātnespējai un nemaksāt parādus. Viņaprāt, virzītās izmaiņas lielā mērā pasargās parādniekus, kuri nevis nevar, bet vienkārši negrib pildīt saistības. Turklāt tiem, kas kredītu vēl tikai plāno ņemt, noteikumus tas varētu padarīt neizdevīgākus. «Ja šī norma tiks pieņemta, mēs būsim spiesti pārskatīt savu kreditēšanas politiku, paaugstinot prasības pret kredītņēmējiem, palielinot pirmo iemaksu hipotekārajiem kredītiem, kā arī, iespējams, paaugstinot procentlikmes.»

Savukārt jurists Juris Bārtulis Dienai norāda, ka neapdomīga un negodprātīga aizņemšanās nav iespējama bez tādas pašas aizdošanas, tāpēc riski ir jādala gan aizņēmējam, gan aizdevējam. Viņa vērtējumā plānotās izmaiņas visizdevīgākās būs cilvēkiem ar maziem ieņēmumiem un lielām saistībām. Taču kopumā jurists grozījumus atbalsta, «jo valstij izdevīgāks ir īss un caurskatāms maksātnespējas process, nevis ilgstoša parādnieka iespējamā darbošanās ēnu ekonomikā».

Arī Kredītņēmēju apvienības jurists Jānis Āboliņš skaidro, ka maksātnespējas process ir saistīts ar pietiekami lielām neērtībām, ietverot īpašumu pārdošanu, tāpēc neviens no laba prāta tam nepieteikšoties. Viņš iezīmē vēl vienu ieguvēju no virzītajām izmaiņām - kredītu galvotāji. «Vissliktākajā situācijā pašlaik ir galvotāji, kuri galvojuši lielus kredītus, kas netiek atdoti. Šo cilvēku dēļ vien ir vērts maksātnespējas procesu saīsināt līdz gadam. Pašlaik 50% no visiem maksātnespējīgajiem ir tieši galvotāji. LAKRA būtu ar mieru, ja saīsinājums līdz gadam attiektos tikai uz galvotājiem, cilvēkiem ar lielām kredītsaistībām to varbūt arī varētu nesamazināt,» atzīst J. Āboliņš.

Politiska izšķiršanās

Uz to, ka grozījumi, iespējams, ir nepietiekami niansēti izstrādāti, Dienai norāda zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Armands Rasa. «Ja raugāmies no ekonomiskā viedokļa, ir pareizi, ka maksātnespējīgās personas pēc iespējas ātrāk var atgriezties pilnvērtīgā saimnieciskajā dzīvē. No otras puses - viens gads lielu kredītsaistību gadījumā ir pārāk īss laiks. Cilvēks pārāk viegli tiek cauri, negūstot nekādu mācību. Liela problēma ir ēnu ekonomika, jo parādnieks maksātnespējas procesā maksā vienu trešo daļu no saviem oficiālajiem ienākumiem, un maksātnespējas administratoram nav nekādu iespēju izkontrolēt, kādi ir parādnieka reālie ienākumi.»

Viņaprāt, pareizi būtu, ja gada laikā maksātnespējas procesu varētu iziet cilvēki ar hipotekāro kredītu vienīgajam mājoklim. Taču diez vai vajadzētu ļaut to darīt spekulantiem, kuriem ir, piemēram, pieci hipotekārie kredīti. «Manuprāt, būtu nepieciešami skarbāki noteikumi, kādos gadījumos var piemērot maksātnespējas procesu. Piemēram, ja cilvēka patēriņa kredīta ikmēneša maksājumi pārsniedz viņa mēneša algu, tad maksātnespējas procesu nepiemērotu, jo ir vērojama neapdomīga un negodprātīga aizņemšanās.»

Advokāts arī uzsver - grozījumu pieņemšana būs politiska, nevis juridiska izšķiršanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Maksātnespēja

Vidēji gadu ilgs maksātnespējas process minimālās algas saņēmējam izmaksātu 1500 latu.
Kopš 2008. gada tiesa par maksātnespējīgām atzinusi 3900 fizisku personu.
Kredītsaistības ir 990 000 iedzīvotāju, nemaksātāji vairāk nekā sešus mēnešus - 220 000 personu.
Avots: A. Rasa, LAKRA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?