Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ļaut nomirt, ārstēt vai likt cietumā

Lai arī visu tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji atzīst, ka narkomānijas problēma milst ar katru dienu, statistika aug mežonīgos tempos un krīzes dēļ var jau runāt par narkomānijas vilni, konstruktīvu risinājumu šobrīd šai problēmai neviens neredz. Iespējams, viena no vainām ir tā, ka policijas, prokuroru un tiesnešu viedokļi, ko darīt, būtiski atšķiras, to Diena secina, aptaujājot Rīgas narkotiku epicentra Latgales priekšpilsētas tiesībsargus.

Policija uzskata, ka cīnīties ir teju bezjēdzīgi, prokurors saka, ka narkomānus vajag bargi sēdināt cietumos, savukārt tiesnese uzskata, ka cietums nav labs risinājums - jādod iespēja ārstēties.

Aptuveni 20 000

Kā stāsta Latgales priekšpilsētas policijas iecirkņa priekšnieks Vladimirs Stoļarovs, policisti ik dienas aiztur vienu līdz piecas personas, kas atrodas narkotisko vielu reibumā. Aptuveni divas trīs reizes nedēļā to vidū gadās nepilngadīgas personas.

«Viņi vienkārši krīt acīs ar to, ka ir aizdomīgi. Nekur tālu nav jāmeklē. Jauni cilvēki, pārvietojas bariņos pa divi vai trīs, tādu skrejošu skatienu un bieži vien kapuci galvā,» saka V.Stoļarovs un secina, ka vielu izplatība ir skārusi gan skolas, gan interneta vidi, kā rezultātā nepilngadīgas personas viņu redzeslokā nonāk arvien biežāk. Divi līdz četri narkomāni ik gadu mirst parkos un kāpņutelpās. Slimnīcās un savos dzīvokļos - krietni vairāk. «Viņu lietotāja stāžs ir ne vairāk par desmit gadiem. Ilgāk cilvēka organisms tik lielu slodzi izturēt nevar,» norāda V.Stoļarovs. Arī prokurori uzrāda līdzīgas tendences, gan norādot, ka nepilngadīgo nav tik daudz - tikai kādi 5%, kas figurē kriminālprocesos.

«Vidējais narkomāna vecums ir no 18 līdz 28,» saka Specializētās vairāku nozaru prokuratūras prokurors Ivars Žubulis un pastiepjas pēc mapes dokumentu kaudzītes virspusē. «Te mums ir meitene. 1982.gads. Jūlijā ar prokurora priekšrakstu noteicām piespiedu darbu, nolēmām lietu nevirzīt uz tiesu. Sodu izpildīt nepaspēja, nomira.» Nāves iemesls biežāk ir sirds mazspēja nekā narkotisko vielu pārdozēšana.

Jāiet uz baznīcu

V.Stoļarovs noliedz, ka policija pret narkomānu ķeršanu izturētos pavirši. Par spīti tam, ka analīzes, lai konstatētu narkotisko vielu klātbūtni organismā, ir dārgas, tās tomēr tiek veiktas. Nereti arī paši lietotāji atzīstas, ko lietojuši, cerot uz maigāku sodu.

Prokurori uzskata, ka vienīgais efektīvais līdzeklis cīņā ar narkomāniju ir lietotāju norobežošana no viņu ikdienas vides - ievietošana ieslodzījuma vietā. Tiesa, aptuveni 30% gadījumu otro iespēju dod tieši prokurori, kuriem ir īpašas pilnvaras nevirzīt lietu uz tiesu, bet, vienojoties ar vainīgo, noteikt maigāku soda mēru - t.i., piemērot viņam naudas sodu, piespiedu darbu vai arestu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim mēnešiem.

«To piemērojam salīdzinoši cerīgākos gadījumos, kad nav nepieciešamības piemērot brīvības atņemšanu uz ilgāku laiku,» norāda I.Žubulis. Līdz šim prokuroriem esot bijusi lieliska sadarbība ar Probācijas dienestu, kas uzraudzīja šādu vienošanos izpildi un to ietvaros narkomānus iesaistīja dažāda veida ārstējošās programmās. Taču tagad šī funkcija līdz ar finansējumu Probācijas dienestam ir noņemta, un prokurors saka, ka vairs nav iespējams izkontrolēt tik lielu daudzumu narkomānu.

Līdz tiesai nonāk aptuveni 70% lietu, taču Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Ieva Reikmane, kas regulāri iztiesā šādas lietas, atzīst, ka pārāk barga neesot. «Nosaku brīvības atņemšanu uz laiku no pusgada līdz gadam,» norāda tiesnese, lai gan pēc likuma var dot divus gadus. «Tie ir jauni cilvēki, kuriem būtu jādzīvo pavisam cita dzīve. Man žēl viņos noskatīties. Pašos pamatos šie cilvēki būtu jāārstē, nevis jāsoda ar brīvības atņemšanu,» norāda I.Reikmane.

Ārstēšanās šobrīd ir katra narkomāna brīva izvēle, un piespiedu mehānisma valstī nav. Kā tad panākt, lai, izcietis nelielo sodu, narkomāns nelieto narkotikas atkal un nelaupa apkārtējos? V.Stoļarovs filozofiski pauzē. «Ziniet, man ir pazīstams vīrs, kurš atsāka smēķēt 50 gadu pēc tam, kad bija to atmetis. Ar narkotisko vielu lietošanu ir vēl trakāk. Tieksme uz to ir stiprāka un biežāka arī tajos nedaudzajos veiksmīgajos ārstēšanās gadījumos.» Ko darīt? Policists ar 25 gadu izdienas laiku paraugās laukā pa logu, aiz kura visā krāšņumā redzama Rīgas Vissvētās Dievmātes pasludināšanas pareizticīgo baznīca. «Jāiet uz baznīcu. Ticība palīdz saskatīt pareizās vērtības,» viņš nosaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jāzvana 112

Ja cilvēks uz ielas redz narkomānu, jāzvana uz 112 un jāpalūdz savienot ar Rīgas reģiona pārvaldi vai pašvaldības policiju un vienkārši jāinformē par situāciju un jānosauc notikuma vieta. Tas pats attiecas uz citām Latvijas pilsētām
Policisti sākotnēji cenšas par zvanītāju uzzināt pēc iespējās sīkāk, lai mazinātu viltus zvanu risku, taču pienākuma sniegt šādus datus nav
Dežūrdaļas pienākums ir nosūtīt ekipāžu situācijas noskaidrošanai. Personīgās informācijas neizpaušana policijai neparedz tiesības neizbraukt uz notikuma vietu
Ja narkomāns pieķerts pirmo reizi, viņam sastāda administratīvo protokolu un atbrīvo. Ja pieķerts otro reizi un uzsākts kriminālprocess, arī tad viņu atbrīvo līdz tiesai
Līdz ar to pastāv iespēja - kamēr nav notiesāts, narkomāns savu «iemīļoto» vietu nepametīs

Kas draud

Krimināllikuma 253.2 pants nosaka: par narkotisko vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma, ja tā izdarīta atkārtoti gada laikā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

Pieaugums!

Lietu par narkotikām skaits Latgales priekšpilsētas tiesā
2002.gadā - 8 lietas
2006.gadā - 80 lietu
2009.gadā - 349 lietas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?