Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Legālos narkotirgoņus grūti notiesāt

Saeima steidzamības kārtā izskata grozījumus likumā, lai novērstu problēmas ar tā saukto legālo narkotiku tirgotāju saukšanu pie kriminālatbildības. Izmaiņas, kuras varētu tikt pieņemtas jau nākamnedēļ, atņemtu vairākus nopietnus argumentus šo tirgoņu advokātiem. Pašreizējais neprecīzais juridiskais formulējums rada situāciju, kurā prokuroriem grūti pierādīt, ka «legālo narkotiku» tirdzniecība, pat ja tās jau iekļautas aizliegto vielu sarakstā, būtu sodāma tikpat bargi kā tradicionālo narkotiku izplatīšana.

Pēdējā laikā atkal aktualizējies jautājums par «legālo narkotiku» apkarošanu - policija aizturējusi vairākas personas par to tirdzniecību, Rīgas dome aicinājusi piešķirt tai tiesības slēgt «legālo narkotiku» tirgotavas, un drīzumā gaidāma vēl vairāku narkotiku iekļaušana tā sauktajā aizliegto vielu sarakstā. Tomēr šajā jomā joprojām pastāv vairākas būtiskas problēmas. «Krimināllikums paredz cilvēku saukt pie atbildības tiki par divu veidu vielu - narkotiku vai aizliegto psihotropo - lietošanu, glabāšanu, tirgošanu. Narkotisko un psihotropo vielu saraksta apakšpunkta nosaukums, kurā ieliktas visas tā sauktās legālās narkotikas, piemēram, JWH vai salvija, šobrīd ir Vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana var apdraudēt veselību. Tātad vielas nav tieši nosauktas ne par narkotiskām, ne psihotropām, un šāds formulējums, veidojot apsūdzību, rada juridiskas neskaidrības,» skaidro Narkotiku nelikumīgas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors Ivars Žubulis.

Viņš gan mierina, ka situācija drīzumā jau tikšot atrisināta, jo šo juridisko nepilnību Saeima cenšas novērst steidzamības kārtā. Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) Dienai norādīja, ka galīgais balsojums par attiecīgajiem likuma grozījumiem varētu notikt jau 13. oktobrī, ja vien prezidents šādu balsojumu iekļaus Saeimas darba kārtībā. Viņa arī norādīja uz citu neprecizitāti likumā, kas ar jauno regulējumu varētu tikt izlabota, - līdz šim «legālo narkotiku» tirgoņu advokāti atsaukušies uz faktu, ka likumā to kaitīgums veselībai norādīts tikai pieļāvuma formā, tādēļ tagad formulējums padarīts stingrāks, norādot, ka tās jebkurā gadījumā ir kaitīgas veselībai. Valsts prezidenta padomnieks likumdošanas jautājumos Edgars Pastars savukārt apstiprināja, ka nekādu iebildumu pret šiem likumu grozījumiem neesot, tādēļ prezidents tos iekļaušot jau 13. oktobra sēdes darba kārtībā.

I. Žubulis gan brīdina, ka cīņa pret «legālajām narkotikām» ar to nebeigšoties. «Jāatceras, ka narkotiku pasaule nemitīgi rada jaunas sintētiskās narkotikas, mainot vielas struktūru. Viņi izmanto brīdi, līdz likumdevējs paspēj šīs vielas iekļaut aizliegto sarakstā, tādēļ mums jābūt ļoti elastīgiem, lai jaunās vielas pēc iespējas ātrāk aizliegtu,» viņš skaidro. Jau ziņots, ka Latvijā katras jaunas «legālās narkotikas» aizliegšanas process parasti aizņem vismaz pusgadu, kaut arī bijuši izņēmuma gadījumi, kad tas noticis ātrāk. I. Žubulis gan ir optimistiski noskaņots - šis periods noteikti varot tikt saīsināts, jo, piemēram, Igaunijā tas jau tagad prasot tikai divus mēnešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?