Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lekciju maz, jo pasniedzēji no ārzemēm

Reaģējot uz Dienas publikāciju par lekciju slodzi, Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) dekāne profesore Ilze Rūmniece norāda, ka fakultātes programmu specifika paredz lielu ārvalstu docētāju skaitu, ar kuriem nav izdevies laikus noslēgt līgumus. Dekāne uzskata, ka tas ir objektīvs iemesls pašreizējam lekciju skaitam.

Eksperti norāda, ka uzmanība jāvērš uz kopējo studiju intensitāti, ieskaitot studentu patstāvīgo darbu un atgriezenisko saiti no pasniedzējiem, kas esot būtiska problēma. Tas ir apburtais loks - studenti veltī nepietiekami daudz laika studiju procesam, lai nopelnītu naudu studijām, uzskata Latvijas Studentu apvienība.

Diena jau rakstīja, ka dažās specialitātēs, piemēram, franču un spāņu valodas vai sinoloģijas 1. kursa studentiem, studiju slodze ir aptuveni divas lekcijas dienā. Vismazāk lekciju no apskatītajiem bija LU HZF. Universitātes prorektors Juris Krūmiņš uzskata, ka HZF lekciju skaita salīdzināšana ar Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas programmu, kurā ir vidēji trīs četras lekcijas dienā, esot nevietā, jo minimālais ilgums, lai iegūtu medicīnisko izglītību, ir seši gadi jeb 5500 kontaktstundu.

«Laikrakstā Diena sniegtā informācija par Franču filoloģijas bakalaura studiju programmas piedāvājumu 1. kursa 1. semestrī bez pārskata par programmu kopumā, t. i., bez konteksta, neļauj veikt secinājumus par studijām šajā programmā,» pēc publikācijas Dienai rakstīja HZF Ģermānistikas un romānistikas nodaļa. Tiek norādīts, ka franču un spāņu moduļa lekciju saraksts patlaban sastāv tikai no diviem priekšmetiem, abām valodām, lai pēcāk studenti būtu gatavi apgūt teoriju un praksi specializācijas valodās. Šīs fakultātes programmu specifika esot objektīvais iemesls, kāpēc līdz 1. septembrim nav izdevies noslēgt līgumus ar ārvalstu docētajiem. Studenti par vēlākajos semestra mēnešos gaidāmo lekciju sablīvējumu esot informēti, norāda fakultātes dekāne. Pirms nedēļas Dienas sastaptie HZF studenti par to gan nebija dzirdējuši.

Dienai pagaidām no LU vadības neizdevās noskaidrot, kāds ir iemesls mazajam lekciju skaitam LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) Latviešu valodas un literatūras skolotāju programmā, jo par to informēja kāds students piektdienas pēcpusdienā. Šīs programmas 2. kursa studentiem nedēļā ir septiņas lekcijas, un viņu studiju nedēļa ilgst trīs dienas. Otrā kursa studente Anna Kronberga (pie Dienas pirmais vērsās cits students) ar mazo lekciju skaitu nav neapmierināta. Aptuveni pirmās trīs mācību nedēļas šajā semestrī Annai bijusi viena lekcija nedēļā. Tas esot ļāvis veltīt vairāk laika C izvēles kursiem. Studente norāda, ka situāciju izprot, jo iemesls, kāpēc ir tik maz lekciju semestra sākumā, visdrīzāk esot akreditācijas veikšana.

Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra stāsta, ka būtiskāka problēma ir nepietiekama vispārējā studiju procesa intensitāte. Problēmas iezīmējas arī Dienas aptaujāto studentu atbildēs, kuri stāstīja, ka ārpus lekcijām slodze nav pārāk liela. Par to ir atbildīgi gan studiju procesa organizatori, gan akadēmiskais personāls, gan arī paši studenti, uz kuru sirdsapziņas paliek individuālais darbs. Tomēr pēdējā no atbildīgajām pusēm - studenti - atrodas atkarīgā stāvoklī, tāpēc lielākā atbildība par studiju procesu gulstas uz organizatoru pleciem, uzskata J. Vētra.

Uz šo problēmu norāda arī Iespējamās misijas programmas attīstības vadītāja Zane Oliņa. «Nav normāli, ja vienīgā reize, kad students mācās, ir pirms sesijas. Uz vienu lekciju studentam pastāvīgi ir jāstrādā vismaz reizes trīs,» viņa pauž. Z. Oliņa uzskata, ka ir jāmainās gan pasniedzēju, gan studentu uzvedībai. Studenta motivēšana patstāvīgam darbam ir pasniedzēja rokās.

* Kļūdas labojums. 28. septembra publikācijā Likums atļauj, nauda - liedz norādīts, ka LU HZF Āzijas studiju sinoloģijas modulim ir deviņas lekcijas. Pareizais lekciju skaits ir 10. Pilnais fakultātes nosaukums ir Humanitāro zinātņu fakultāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?