Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Lembergs nevis uzmetis, bet aktivizējis ZZS

Latvijai un Ventspilij priekšsēdētāja Aivara Lemberga nesen izteikto brīdinājumu par iespējamo sadarbības pārtraukšanu nākotnē ar Zaļo un zemnieku savienību, ja tā neizpildīs vairākus nosacījumus, ZZS nav uztvērusi kā viņa nodomu uzmest ZZS. Viens no ZZS līderiem Augusts Brigmanis piekrīt A. Lembergam, «ka mums nav jāguļ uz mazākiem vai lielākiem lauriem, bet ir jābūt aktīvākiem». Nedēļas sākumā ZZS valdes sēdē, kurā piedalījās arī Ventspils partijas līderis, abu politisko spēku attiecības tika pārrunātas. Pēc sēdes A. Brigmanis pārliecināts teica, ka to sadarbība turpināsies.

Pirms vairākām nedēļām intervijā laikrakstam Neatkarīgā A. Lembergs pavēstīja, ka vēlas saņemt no ZZS atbildes uz vairākiem jautājumiem. Vispirms viņu interesē, kas būs ZZS premjera kandidāts. A. Lembergs ir paziņojis, ka turpmāk vairs nevēlas būt šajā statusā. Neviens līdz šim nosauktais ZZS kandidāts uz valdības vadītāja posteni, viņaprāt, nav pietiekami spilgts nacionālā mēroga līderis - kuru pazīst vismaz 90% vēlētāju un kuram ir pozitīvs reitings robežās no plus 20 % līdz 50%. Var pieļaut, ka reģionālās partijas vadītājs minējis kritērijus, kādiem atbilda pats. ZZS nosaukto premjera kandidātu lokā ir ZZS līderis Saeimas deputāts Uldis Augulis un viņa kolēģi parlamentā - Jānis Dūklavs, Raimonds Vējonis. Visi minētie bijuši arī ministri.

ZZS frakcijas vadītājs A. Brigmanis, kas jau vairāk nekā desmit gadu vada Latvijas Zemnieku savienību, atpazīstamības ziņā varētu pārspēt nosauktos politiķus, taču viņš nevēlas būt Ministru prezidenta kandidāts. «Esmu vienkāršs lauku puisis. Man ir cits darba lauks un citi uzdevumi,» sacīja A. Brigmanis. Viņš uzskata, ka visiem ZZS premjera kandidātiem vēl esot laiks sevi parādīt, būt aktīvākiem un kļūt par tādiem nacionāla mēroga līderiem, kādus vēlas redzēt partneri Ventspilī. ZZS vēlmi saņemties var tulkot kā nevēlēšanos zaudēt šo sabiedroto, kurš var pieslieties arī reģionālo partiju apvienībai, par kuru minētajā intervijā A. Lembergs izsakās visnotaļ cerīgi. Iespējams, nejaušs nav arī jautājums, vai viņš varētu būt reģionālo partiju premjera kandidāts, uz ko intervijā uzrunātais atbild: «Tāds jautājums Latvijai un Ventspilij valdē nav skatīts.» Ja A. Lembergs novērstos no ZZS, to varētu uztvert arī kā zīmi, kas šis politiskais spēks var neatgūt pēc 11. Saeimas vēlēšanām zaudēto ietekmi.

Vēl A. Lembergam bija nosacījums, lai ZZS 2014. gadā Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanās startētu kā vienots politiskais spēks, nevis sadalītos, kā tas notika Rīgas domes vēlēšanās, kad ne viena, ne otra partija neiekļuva domē. Šī prasība jau izpildīta. Latvijas Zemnieku savienības un Latvijas Zaļās partijas valdes pieņēmušas lēmumu startēt kopā EP un Saeimas vēlēšanās, informēja ZZS līderis U. Augulis. Viņš nedomā, ka A. Lembergs varētu pieslieties kādam topošajam spēkam vai reģionu partiju apvienībai. «Einara Repšes teātris neatnesīs to veiksmi, uz ko viņš cer. Lembergs taču neies pie Vienotības, kas vienīgā varētu veidot valdību kopā ar Saskaņas centru,» sprieda U. Augulis. Viņaprāt, arī reģionālās partijas nekļūs par vienotu politisko spēku. Ar tām neformālas sarunas notiek arī zaļajiem zemniekiem. «Mēs runājam par cienīgu līdzāspastāvēšanu, nevis kā Vienotība - par vairāksolīšanu un to, ko varētu ieskapēt,» teica A. Brigmanis. ZZS gan ir opozīcijā, un tai nemaz nav, ko piesolīt pašvaldību līderiem. Tas neietekmēja ZZS rezultātus pašvaldību vēlēšanās, kurās tā ieguva lielāko ietekmi. Viens no Latvijai un Ventspilij līderiem - Guntis Blumbergs - pēc ZZS valdes sēdes apstiprināja, ka ZZS līderi ir apliecinājuši - abas partijas vēlēšanās startēs kopā. Tādā gadījumā nav pamata pārskatīt abu politisko spēku līgumu. Taču tas ir noslēgts uz 11. Saeimas pilnvaru laiku. Komentēt to, kas notiks pēc vēlēšanām, G. Blumbergs bija izvairīgāks. Viņš apstiprināja, ka «oficiālākas un neoficiālākas sarunas» notiek arī ar citu reģionālo partiju pārstāvjiem, jo tagad jau konsultējoties visi ar visiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?