Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lībijā vairs nebaidās iet ielās

Bez pārspīlējuma var teikt, ka par savas revolūcijas uzvaru vairums lībiešu joprojām runā ar sajūsmu un apzinās šī notikuma vēsturisko nozīmi. Viņi ir gandarīti, ka beidzot pēc 42 gadu valdīšanas ir kritis, kā viņi paši saka, noziedzīgais Muammara Kadāfi režīms, kas ir atbildīgs ne vien par nācijas līdzekļu nozagšanu lielā apjomā, korupcijas cauraustas politiskās iekārtas izveidošanu, valsts atrašanos saimnieciskā depresijā un stagnācijā, lai gan tikai ar valsts naftas resursiem vien pietiktu, lai Lībija būtu attīstīta un plaukstoša valsts.

Taču tā ir tikai viena apsūdzību daļa. Daudz smagāka ir pulkveža M. Kadāfi atbildība par īstenoto vardarbību pret citādi domājošajiem viņa valdīšanas laikā, visbeidzot izšķiršanās lietot visus armijas rīcībā esošos ieročus, pat aviāciju, lai apspiestu citādi domājošos. Tieši šim diktatora lēmumam bija izšķiroša nozīme, ka pret viņu nostājās lielākā daļa nācijas. Arī tādi cilvēki, kuri, neraugoties uz savu kritisko viedokli par dažādiem trūkumiem valstī, iepriekš nebija paredzējuši pievienoties revolucionārajiem protestētājiem.

Bengāzī tirgotājs

47 gadus vecā juvelierizstrādājumu tirgotavas īpašnieka Fahmi Igviani ģimenē 4. oktobris bijusi priecīga diena - piedzimis puika, jau ceturtais bērns. Bet par nākamo prieka dienu kļuvis 25. oktobris, kad notverts M. Kadāfi. Toreiz no televizora, kurā bijis redzams jau mirušais Lībijas vadonis, neesot varējuši atrauties vismaz pāris stundu. Pavasarī, kad M. Kadāfi piedraudēja nosūtīt uz Bengāzī aviāciju, dažas dienas visa ģimene nodzīvojusi savas prāvās privātmājas pagrabā. Bet tās piecas dienas, kad valdībai lojālie spēki ienākuši šajā valsts austrumdaļas galvenajā pilsētā, Fahmi visu ģimeni aizvedis uz Kairu. Jaundzimušā brālis, desmitgadīgais Mustafa tikai tagad atkal kļuvis «normāls» - dzirdētās šaušanas dēļ ilgu laiku baidījies iziet uz ielas. Tagad tas pamazām pārejot. Katru reizi, kad tēvs gājis ārā no mājas, vaicājis, kurp viņš dodas. «Mēs neesam vienkārši laimīgi, mēs esam simtkārt laimīgi! Ja Kadāfi ieliktu cietumā, tas izraisītu problēmas. Viņš bija ļoti bīstams cilvēks ar ļoti garām rokām. Ļoti indīgs - kā kobra. Un vēl tagad pēdējos mēnešos viņš nogalināja daudzus tūkstošus cilvēku. Kad paziņoja par viņa nāvi, es sēdēju pie televizora kā sastindzis, un man vajadzēja desmit minūšu, lai saprastu, ka 42 gadus ilgā Kadāfi valdīšana ir beigusies,» stāstīja uzņēmējs.

Fahmi man izrāda Bengāzī. Kādas ielas malā pie netīras sētas redzami nabadzīgi cilvēki. Tie ir ēģiptieši, kas jau ieradušies vienkārša darba meklējumos. Viņiem esot arī konkurenti - indieši un bangladešieši. Pirms dažām dienām Fahmi atgriezies no ASV, kur bijis darījuma braucienā. Uz Bengāzī no Stambulas lidojis ar lidmašīnu, kurā bijis daudz uzņēmēju. «Es par biznesu neuztraucos. Pie mums uzskata tā, ka bizness nekad nebeidzas. Tas varbūt ir saslimis - samazinājusies tā aktivitāte, bet pēc tam viss atjaunojas. Galvenais, lai valsts būtu laba, tad būs arī pārējais,» saka Fahmi. Esot grūti noticēt, ka pavisam drīz būs iespējams brīvi izvēlēties, par kuru prezidentu balsot. Nekas tāds nav piedzīvots vēl ne reizi. Uz jautājumu, vai tirgotāju nemāc bažas par iespējamo pretošanos no bijušo M. Kadāfi lojālistu puses, viņš atbildēja: «Viņa atbalstītāju laiks ir beidzies, tas vilciens ir aizgājis. Mums jāiet uz priekšu, tas ir jādara mūsu bērnu dēļ.»

Slimnīca pret Kadāfi

Misrātas galvenā klīniskā slimnīca ilgu laiku šā gada pavasarī atradās pavisam tuvu frontes līnijai un brīdī, kad situācija kļuva pavisam draudīga - dienas laikā neviens bez briesmām dzīvībai nevarēja nedz tajā iekļūt, nedz arī doties projām, naktī evakuēja personālu un visus pacientus. 29 gadus vecais ārsts no ortopēdijas nodaļas Halids Muhammeds Dienai pastāstīja, ka Misrātā pirmā demonstrācija notika 19. februārī, kad drošības dienests un citi valdībai lojālie spēki nogalināja sešus vai septiņus cilvēkus. Jau pašā konflikta sākumā kļuvusi redzama M. Kadāfi lojālo spēku cietsirdība - nav pieļauta ievainoto demonstrantu ārstēšana. Kad tika izlietas pirmās nevainīgās asinis, viss slimnīcas personāls nostājies M. Kadāfi pretinieku pusē. «Mēs atbalstījām revolucionārus, jo redzējām, kā tika noslepkavoti mūsu cilvēki. Bija daudz asiņu, un visi nostājās pret Kadāfi. Iepriekš nebiju revolucionāri noskaņots. Tas gan nenozīmē, ka es nekritizēju režīmu. Vai šādai būtu jāizskatās modernai slimnīcai tik lielā pilsētā kā Misrāta? Kā bija Kadāfi laikā - vēl pirms revolūcijas sākuma mums trūka daudzu nepieciešamu medikamentu, tāpēc varējām veikt tikai pašas neatliekamākās operācijas. Tagad jau ir labāk,» Dienai teica lībiešu ārsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?