Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

«Lielais brālis» nostiprinās int ernetā

Internetu šobrīd nosacīti var salīdzināt ar Mežonīgajiem Rietumiem - likuma vara tajā ir visai nosacīta, un pret katru «šerifa» noķerto likumpārkāpēju var nostatīt vēl simtu, kuri izsprūk sveikā. Tomēr, ļoti iespējams, IT «kovboju» ēra itin drīz būs beigusies un visu varu pārņems lielo rančo īpašnieki jeb globālās korporācijas - vismaz tā uzskata interneta lietotāju tiesību aktīvisti, kuri, biedējot ar gluži vai orvelisku «lielo brāli», cenšas panākt trīs ļoti pretrunīgi vērtētu likumprojektu noraidīšanu.

Divus no tiem, kuri pazīstami pēc to nosaukumu saīsinājumiem SOPA un PIPA, apspriež ASV likumdevēji, bet trešais - ACTA - ir starptautisks nolīgums, kurš jau šodien jāparaksta arī Latvijai.

Pirāti krīt

Pagājušās nedēļas beigās likumsargu nežēlastībā krita Honkongā bāzētā megaupload.com. ASV likumsargi uzskata, ka šī vietne dažādiem autortiesību turētājiem radījusi vairāk nekā 500 miljonus dolāru lielus zaudējumus, jo tajā bijis iespējams lejupielādēt ar autortiesībām aizsargātus materiālus kā filmas un mūziku. Vietnes īpašnieki un uzturētāji tika aizturēti, un starp viņiem bija arī kāds Igaunijas pilsonis, turklāt aizturētajiem draud apsūdzības ne tikai autortiesību pārkāpumos, bet arī naudas atmazgāšanā un reketa plānošanā, ziņo BBC.

Megaupload gan pastāvēja jau vairākus gadus, un daudziem vērotājiem likās zīmīgi, ka tās krišana notikusi tieši dienu pēc tam, kad protestu rezultātā uz laiku no ASV Kongresa dienaskārtības tika izņemts pretrunīgi vērtētais SOPA likumprojekts. SOPA stipri paplašinātu personu, kuru autortiesības aizskar interneta vietnē pieejami materiāli, iespējas panākt šo vietņu bloķēšanu pat bez vēršanās tiesā, turklāt tas attiektos ne tikai uz ASV, bet jebkurā pasaules valstī, kaut vai Latvijā, bāzētām interneta vietnēm.

SOPA dotās iespējas varētu tikt izmantotas ne tikai pret tādām vietnēm kā megaupload, bet faktiski pret jebkuru interneta vietni, kuras saturu rada paši lietotāji, nevis centralizēta struktūra, kā tas ir tradicionālajos medijos, apgalvo likumprojekta kritiķi. Tas arī bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ sociālajos tīklos izvērtās aktīva pretestības kustība šim likumprojektam. Piemēram, CNN ziņoja par populāra interneta karikatūrista izveidotu video, kurā viņš norādīja: «SOPA - tas ir kā izmantot liesmu metēju pret kaķēniem.» Citi kritiķi SOPA nodēvējuši par «izklaides industrijas mēģinājumu saglabāt arhaisku biznesa modeli», jo to lobē ietekmīgā Amerikas Kinofilmu asociācija.

Pret SOPA iebildumus izteica arī vairāki interneta giganti, kuru darbu jaunais regulējums apgrūtinātu, piemēram, Google un Wikipedia, un notika arī protesti ASV ielās. Aktivitātes nepalika nepamanītas - ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija paziņoja, ka pašreizējā veidolā tā SOPA nevar atbalstīt, ASV kongresmenis, kurš bija iesniedzis SOPA likumprojektu, to atsauca un balsojums nenotika. Tas gan nenozīmē, ka likumprojekts ir norakstīts - tas atlikts, «līdz jautājumā tiks panākta vienprātība», vēsta žurnāla Forbes interneta vietne.

Jau atrasts cits bubulis

Kaut SOPA šobrīd ir atvirzījusies otrajā plānā, galvu jau pacēlis nākamais interneta lietotājus biedējošais bubulis, šoreiz starptautiska nolīguma izskatā, kurš attiecas arī uz Latviju - ACTA jeb Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgums, ko šodien ES valstis iecerējušas parakstīt Tokijā. ACTA ir ļoti plašs juridisks dokuments, kas skar galvenokārt cīņu ar preču viltojumiem, tomēr kritiķi tajā saskata daudz līdzību ar SOPA un gluži vai orveliskas «lielā brāļa» interneta uzraudzības ieviešanas mēģinājumu.

Līgums ir atvērts parakstīšanai līdz 2013. gada 1. maijam, un tas stāsies spēkā, tiklīdz vismaz ES un piecas citas parakstītājvalstis to būs ratificējušas. No Latvijas varas iestādēm par ACTA virzīšanu atbildīga ir Ekonomikas ministrija. Tās pārstāvji Dienai skaidroja, ka nolīgums paredzot izveidot visaptverošu starptautisku ietvaru efektīvākai viltotu un pirātisku preču tirdzniecības ierobežošanai un izskaušanai un attiecīgais likumprojekts jau apstiprināts valdībā, bet tagad tiek virzīts uz Saeimu. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tas citus Latvijā spēkā esošos likumus neietekmēšot.

Kaut Latvijā ACTA sabiedrības uzmanību nav piesaistījusi, mūsu kaimiņvalstī Igaunijā Ārlietu un Tieslietu ministrijām jau nācies taisnoties par šķietamo slepenību, kas apvij ACTA parakstīšanu, ziņo ERR.ee. Tikmēr Polijā ACTA pat izsaukusi līdzīgus protestus kā ASV - vairākas populāras interneta vietnes otrdien uz dienu slēgušas savu darbību un vairāki simti protestētāju pulcējušies Varšavā pie ES pārstāvniecības. Notikuši arī hakeru uzbrukumi Polijas valdības interneta vietnēm. Polijas premjers Donalds Tusks gan nav atteicies no ieceres ACTA parakstīt, apgalvojot, ka «brutālai šantāžai nepiekāpsies», ziņo Associated Press.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kādēļ iebilst pret SOPA, PIPA un ACTA?

SOPA ir saīsinājums no Stop online piracy act (Likums par tiešsaistes pirātisma apturēšanu), bet PIPA - Protect IP act (Likums par IP aizsardzību).
Tie ir divi cieši saistīti likumprojekti, kurus plānoja apstiprināt ASV Kongress un Senāts.
Likumprojekti, kuri tika pozicionēti kā jaunākie ieroči cīņai pret pirātismu, izraisīja plašus interneta lietotāju protestus.
Protestētāji apgalvoja, ka tie dotu neredzēti lielas iespējas cenzēt interneta saturu, slēgt populāras interneta vietnes tikai uz aizdomu pamata, ka tajās atrodami ar autortiesībām aizsargāti materiāli, kā arī nozīmētu interneta meklēšanas rīku cenzūru. Līdz ar to šie likumi ietekmētu ne tikai ASV, bet visus pasaules interneta lietotājus, kuri vēlētos piekļūt bloķētajām vietnēm.

ACTA ir saīsinājums no Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgums).
Tas ir starptautisks līgums, ko sākotnēji parakstīja astoņas valstis, tajā skaitā ASV un Japāna, bet drīzumā parakstītājiem plāno pievienoties arī Eiropas Savienības valstis kā Polija, Igaunija un arī Latvija.
ACTA ir mēģinājums ierobežot zīmolu preču viltošanu. Tas nosedz ļoti plašu jautājumu loku, sākot no dizaineru apģērbu un medikamentu viltošanas un beidzot ar pirātismu internetā, kas arī izraisījis plašus protestus, jo interneta lietotāji uzskata, ka tas var novest pie cenzūras. Aktīvisti apgalvo, ka, ieviešot ACTA, interneta pakalpojumu sniedzējiem nāksies izskatīt pilnīgi visus datus, ko lietotājs saņem vai nosūta no sava datora, meklējot tajos ar autortiesībām aizsargātus materiālus, piemēram, dziesmas, filmas vai attēlus. Konstatējot ar autortiesībām aizsargātus materiālus, sankcijas būtu bargas - interneta atslēgšana un pat kriminālapsūdzības.
Turklāt personas, kuru autortiesības lietotājs pārkāpis, viņu varēs iesūdzēt tiesā, lai piedzītu kompensācijas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?