Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Lielais laimests loterijā

Labākās ir tās lietas, kuras neplāno. Mīlestību, piemēram, neplāno. Tā vienkārši notiek, un tai ļaujas, saka izstādes Pārmija kuratore Ieva Zariņa. Mākslas dienu centrālais pasākums šogad būs laikmetīgās mākslas izstāde, ko otrdien atklāj izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa. Tā līdzināšoties laimestam loterijā - neplānots, neizrēķināms, bet skaists notikums.

Pirms bilst dažus vārdus par izstādi, vērts pieminēt faktu, ka Pārmijas kuratores - 5IEVAS - pašas par sevi varētu teikt: performance. Jo viņas tiešām ir piecas Ievas - Ieva Zariņa, Ieva Vīriņa, Ieva Jakušonoka, Ieva Īzāka, Ieva Jēkabsone -, apvienojušās īpaši šīgada Mākslas dienu pasākumam. «Kā sazināmies? Ilgi skatāmies viena uz otru un uzsvērti sakām: «Ieva!»,» skaidro viena, pārējās smejas. Pirms mēneša viņas vēl neesot bijušas pazīstamas.

Līdzīgi kā performance veidojusies arī Pārmija. Centrālo pasākumu kuratores apņēmušās veidot apmēram pirms mēneša, tāpēc izstāde vienlaikus rādīs ne tikai jaunāko, bet arī «aktīvāko» Latvijas laikmetīgo mākslu. «Vēlējāmies parādīt pēc iespējas dažādus autorus - dažādu stilu, paaudžu. Tāpēc pie izstādes bija grūti strādāt. Arī telpa ir sarežģīta, liela, te var likt tikai spēcīgus darbus, kas nepazudīs,» par darbu atlasi stāsta I. Zariņa. Kaut pieteikšanās laiks bijis neilgs, izstādei pieteicies simts piecdesmit mākslinieku. Izstādē varēja iekļaut astoņdesmit. «Bet pārējos ņemsim vērā, citreiz izstādes taisot. Esmu sev no jaunajiem atklājusi daudzus māksliniekus, kurus nezināju, bet ar kuriem labprāt sadarbotos turpmāk. Tāpēc vien pieredze ir vērtīga - kā loterijas vinnests. Ja mēs apzināti būtu veidojušas izstādi, zinātu, ko no kura sagaidīt. Nebūtu pārsteigumu,» uzsver I. Zariņa.

Izstādē līdztekus tiks eksponēti gan Latvijas mākslas meistaru, gan iesācēju darbi. «Tas man liekas visinteresantākais - blakus izstādīti gan studenti, gan mākslinieki ar vārdu. Un viņi ir līdzvērtīgi,» par izstādi saka I. Jakušonoka. «Jā, un ļoti interesanti, kā šie darbi sadzīvo. It kā saskaras darbu stūrīši, un var redzēt, kā tie sarunājas. Tik atšķirīgi mākslinieki, un tomēr viņi spēj sarunāties,» par saviem spilgtākajiem iespaidiem savukārt stāsta I. Īzāka. Saruna, starp citu, ir arī izstādes tēma. Daudznozīmīgais nosaukums Pārmija tapis, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa dzejas, un nozīmējot ne vien dzelzceļa, bet arī vārdu pārmiju. Sarunu. Diskusiju.

Ko izstāde pastāstīs par Latvijas laikmetīgo mākslu? Visi darbi tapuši pērn, daļa - speciāli šīm Mākslas dienām. «Man personiski šķiet, ka noteikta virziena nav. Ir meklējumi, citāti, haoss,» smaida I. Īzāka, piebalsojot I. Jakušonokai - laikmetīgo mākslu var novērtēt tikai ar laika distanci. Toties skaidrs, ka latvieši ir gleznotāji. «Tiešām, tiešām, nebija uzstādījuma - tikai gleznas. Mēs aicinājām izpausties jebkurā medijā,» smejas kuratores. Fotogrāfiju, instalāciju, keramikas utt. gan Pārmijā būs maz. «Bet galvenokārt gribas, lai tie būtu svētki. No bērnības atceros, ka Mākslas dienās pavasaros bija interesanti. Gribētos, lai tā ir arī šogad,» saka I. Zariņa, aicinot interesentus Mākslas dienas atklāt, piedaloties gājienā, kas otrdien plkst. 17 sāksies pie Raiņa pieminekļa Esplanādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Izstāde
Pārmija. Rīgas mākslas telpa. 13.04.-16.05.
Otrdienās no plkst. 11 līdz plkst. 18, no trešdienas līdz sestdienai no plkst. 11 līdz plkst. 19, svētdienās no plkst. 11 līdz plkst. 17.
Biļetes: Ls 2. Skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 1

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?