Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lietuvā paredz plašas koalīcijas izveidi

Lietuvas parlamenta (Seima) vēlēšanu pirmajā kārtā triumfējušās opozīcijas partijas kaļ plānus par koalīcijas izveidi, svinot uzvaru pār līdzšinējiem līderiem un solot mīkstināt pēdējo gadu stingros taupības pasākumus. Lai gan pēc divām nedēļām gaidāma otrā kārta, eksperti prognozē, ka tā neglābs premjeru Andru Kubiļu, no kura novērsušies finanšu krīzē cietušie lietuvieši.

Prognozē plašu koalīciju

Politologs Vladimirs Laučis Dienai uzsvēra, ka piepildījušās pirmsvēlēšanu prognozes un varas groži pāries opozīcijas rokās, kas asi kritizējusi valdošās partijas par stingro budžeta konsolidācijas kursu. Uzvaras laurus plūkusi populistiskā Darba partija, kas solījusi triju gadu laikā pilnībā izskaust bezdarbu, pievēršoties jaunu darbvietu radīšanai tādās nozarēs kā, piemēram, lauksaimniecība un pārtikas rūpniecība. Tāpat partija apņēmusies ieviest progresīvo ienākuma nodokli un paaugstināt minimālo algu līdz 1509 litiem (aptuveni 308 lati).

Darba partija jau pirms vēlēšanām apgalvoja, ka varēs runāt par koalīcijas izveidi ar otro vietu ieguvušajiem sociāldemokrātiem un impīčmentā gāztā prezidenta Rolanda Paksa partiju Kārtība un taisnīgums.

Lai gan otrajā vietā ierindojusies Tēvijas savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti, kuras vadībā ir A. Kubiļus, partijai ir maz izredžu tikt pie varas. Konservatīvajai partijai otrais vēlēšanu raunds draud iezīmēt sakāvi, jo pats A. Kubiļus ir atzīts par visvairāk nemīlēto politiķi visā Lietuvā, lai gan viņam izdevies vadīt valsti globālās finanšu krīzes laikā bez starptautiskā aizdevuma.

Noskaidroti 70 no 141 parlamenta deputāta. Atlikušie tiks izvēlēti 28. oktobrī pēc mažoritārās sistēmas, balsojot par atsevišķiem kandidātiem. Otrā kārta nesola pārsteigumus, jo daudzi vēlētāji, kas smagi cietuši finanšu krīzē, vīlušies valdošajos politiķos un apliecinās to arī nākamajā balsojumā, norādījuši eksperti. Krīzes laikā valsts ekonomikas apjoms kritās par 15%, strauji auga bezdarbnieku skaits un tūkstošiem cilvēku devās darba meklējumos uz ārzemēm.

Otrā vēlēšanu kārta izmaiņas jaunajā koalīcijā nenesīs, Dienai prognozēja Lietuvos rytas TV žurnālists Edmunds Jakilaitis, kurš vadījis politiķu pirmsvēlēšanu iknedēļas debates. «Tiks izveidota ļoti liela un spēcīga koalīcija, kurai varētu būt pat 85 no 141 vietas parlamentā. Tā būs viena no lielākajām koalīcijām Lietuvas vēsturē,» uzsvēra E. Jakilaitis.

Koalīcijā līdz ar sociāldemokrātiem un Darba partiju varētu vienoties ne vien R. Paksa Kārtība un taisnīgums, bet arī Lietuvas poļu vēlēšanu akcija, kurai pirmo reizi izdevies pārvarēt 5% barjeru, kas nepieciešama, lai iekļūtu Seimā. «Visās sešās pašvaldībās, kur Lietuvas poļu vēlēšanu akcija ievēlēta domē, viņi ir valdošajā koalīcijā,» uzsvēra E. Jakilaitis un norādīja, ka poļi nekavēsies arī Seimā pieslieties valdošo rindām. Arī Darba partijas vadītājs Viktors Uspaskihs jau paziņojis, ka gatavs sadarboties ar poļu partiju, bet neizslēdz arī līdzšinējās koalīcijas partijas Liberāļu kustība iesaisti.

Vaino finanšu mahinācijās

Eksperti norāda, ka miljonāram un Darba partijas līderim Viktoram Uspaskiham, par spīti partijas uzvarai, nav izredžu kļūt par premjeru. Viņš Lietuvā ir pretrunīgi vērtēta personība, jo apsūdzēts partijas finanšu mahinācijās un nodokļu nemaksāšanā. Uzvirmojot apsūdzībām, vīrietis 2006. gadā pameta valsti un devās uz dzimto Krieviju, taču Lietuvā atgriezās tikai 2007. gada nogalē. Viņam izdevās iegūt vietu parlamentā, kas nodrošināja imunitāti.

Arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ir atturīga pret V. Uspaskihu un, kā skaidroja politologs V. Laučis, darīs it visu, lai nepieļautu viņa vadītas valdības izveidi. Visticamāk, premjera krēslā nokļūs sociāldemokrāts A. Butkevičs. Viņš solījis neapturēt Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu, lai gan svētdien notikušajā referendumā lielākā daļa jeb teju 63% lietuviešu balsoja pret plānoto AES. Līdzīgus solījumus pirmdien atkārtoja arī V. Uspaskihs.

Opozīcijas partijas apņēmušās arī uzlabot attiecības ar Krieviju. V. Uspaskihs uzsvēra, ka pragmatiska pieeja attiecībās ar kaimiņvalstīm, arī Krieviju, nāktu tikai par labu Lietuvas ekonomikai. Taču «nevienas attiecības nevar balstīt uz Lietuvas suverenitātes rēķina», The Lithuania Tribune citēja Krievijā dzimušo politiķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vēlēšanu rezultāti

Pēc provizoriskajiem rezultātiem, Seimā iekļuvušas septiņas partijas: Darba partija (17 no 70 mandātiem), sociāldemokrāti (16 mandātu), Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti (12 mandātu), Drosmes ceļš un Liberāļu kustība (katrai pa septiņiem mandātiem), Kārtība un taisnīgums (seši mandāti), Lietuvas poļu vēlēšanu akcija (5 mandāti).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?