Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Lietuvieši atbalsta tēvu par «pedofilu» sodīšanu

Milzīgu rezonansi Lietuvas sabiedrībā izsaukusi izmisuša tēva izrēķināšanās ar cilvēkiem, ko viņš turēja aizdomās par savas piecus gadus vecās meitiņas seksuālu izmantošanu. 37 gadus vecais Drasjus Ķedis pagājušās nedēļas sākumā nošāva Kauņas apgabaltiesas tiesnesi Jonu Furmanaviču, jo uzskatīja, ka J.Furmanavičs seksuāli izmantojis viņa meitu, bet varas iestādes slēpušas viņa noziegumus. D.Ķedis nogalināja arī savas bijušās civilsievas (meitenītes mātes) māsu Violetu Naruševičieni, jo domāja, ka viņa pieļāvusi bērnu izvarošanu.

Linča tiesa

D.Ķedis kopš slepkavību izdarīšanas turpina slēpties; izmeklētāji uzskata, ka viņš bēguļo Lietuvā vai aizbēdzis uz tuvējām ārzemēm. Tikmēr internetā daudzi lietuvieši izteikuši atbalstu D.Ķedim, jo uzskata viņu par varoni, kurš pats uzņēmies tiesas spriešanu meitas pāridarītājiem. Viņa pusē nostājies arī Polijas laikraksts Fakt, kas aicinājis Poliju piešķirt patvērumu D.Ķedim. Lietuvas amatpersonas paudušas bažas par šādu notikumu attīstību, jo linča tiesas spriešana nav uzskatāma par tiesiskā valstī pieņemamu risinājumu.

Pedofilijas skandāla aizsākums meklējams 2008.gada novembrī, kad meitenītes vecmāte ievēroja viņas dīvaino uzvedību. Meitenīte pastāstīja, ka viņu abižo «tēvoči», kas draudzējas ar viņas māti. D.Ķedis nekavējoties pieprasīja, lai meita pārceltos dzīvot pie viņa; vienlaikus viņš vērsās pie varas iestādēm, lai izmeklētu aizdomas par bērna seksuālu izmantošanu. Prasība par meitas atdošanu D.Ķedim tika apmierināta, bet izmeklēšana pedofilijas lietā kavējās. D.Ķedis bija pārliecināts, ka izmeklētāju pasivitātei ir savi iemesli. Viņam radās aizdomas, ka meitenes izvarošanā iesaistīts Kauņas tiesnesis J.Furmanavičs un uzņēmējs Andrus Ūss, kurš savulaik bijis Seima priekšsēdētāja padomnieks. D.Ķedis parādīja meitai šo vīriešu fotogrāfijas, un viņa atpazina savus pāridarītājus.

Tiesnešu klans

D.Ķedis izsūtīja šo informāciju Lietuvas amatpersonām, žurnālistiem un bērnu tiesību aizstāvjiem, aicinot palīdzēt saukt pedofilus pie atbildības. Nesagaidījis būtisku progresu lietas izmeklēšanā, D.Ķedis nolēma spriest pats savu tiesu. 5.oktobra rītā ar vairākiem šāvieniem vēderā un galvā tika nogalināts 47 gadus vecais J.Furmanavičs. Nedaudz vēlāk tika nošauta arī V.Naruševičiene. D.Ķedis uzskatīja, ka viņa kopā ar māsu atdeva savus bērnus seksuālai izmantošanai.

Lietuvas žurnālisti tūlīt atcerējās apsūdzības, ko bija izplatījis D.Ķedis. Uzzinot par viņa rīcības motīviem, liela daļa sabiedrības nostājās tēva pusē. Daži provokatori mudināja sekot viņa piemēram un izrēķināties ar visiem pedofiliem.

Lietuviešiem ir aizdomas, ka varas iestādes vilcinājās izmeklēt tēva apsūdzības, jo aizdomās turētais bija ietekmīgs tiesnesis. Pēc psihoterapeita Oļega Lapina domām, ļoti daudz izsaka atziņa, ko pēc J.Furmanaviča slepkavības pavēstīja kāda tiesnese: «Tiesneši vairs nejūtas droši.» O.Lapins vaicā: «Pieņemsim, ka nogalināts nevis tiesnesis, bet gan drēbnieks. Kā izklausītos frāze, ka «Lietuvas drēbnieki vairs nejūtas droši»? Mums šķiet, ka tas būtu absurds. Jā, jo mūsu apziņā drēbnieki nesaistās ar noteiktu klanu.»

D.Ķedis pagaidām ir galvenais aizdomās turētais, lai gan, iespējams, bija līdzdalībnieki. Neoficiāli izskanējusi arī versija, ka tiesneša slepkavību sarīkoja Kauņas mafija, kas savās interesēs izmantoja tēva izmisumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?