Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Likumā iestrādās trīs formulas

Lai arī jau gada sākumā Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja Fiskālās disciplīnas likuma projektu, tas piedzīvojis vairākas būtiskas izmaiņas, ar kurām līdz maijam būs jāiepazīstas deputātiem. Likumu, ko vieni dēvē par Latvijas turpmākās attīstības mugurkaulu un Latvijas nākotnes neatkarības likumu, savukārt citi sauc par vienkāršu budžeta plānošanas shēmu, sāka izstrādāt jau 2010. gadā, taču vēl nav iespējams prognozēt, kad Saeima to apstiprinās 3. lasījumā, norāda Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš. Priekšlikumus 2. lasījumam vēl var iesniegt līdz maijam.

Finanšu ministrijas (FM) Fiskālās politikas departamenta vecākais eksperts Nils Sakss uzsver - likums nepieciešams, lai palīdzētu valdošajiem politiķiem noturēties fiskālās disciplīnas rāmjos, kas reizēm, domājot par vēlētāju balsu savākšanu, tiek aizmirsts. Budžeta pieņemšanas process ar šo likumu tiks padarīts matemātisks, taču parlamenta un deputātu brīvību lemt par budžetu tas neietekmēs. «Visas trīs formulas, kas tiks iestrādātas Fiskālās disciplīnas likumā, ir balstītas uz vienu tēzi - nedrīkstam ilgtermiņā tērēt vairāk, nekā nopelnam -, un tā būs politiska izšķiršanās - vai politiķi šai tēzei piekrīt vai nepiekrīt,» skaidro N. Sakss. Viņš norāda - likuma pretinieki atsaucas uz keinsisko uzskatu, ka neliels budžeta deficīts sekmējot valsts ekonomisko attīstību un pārlieka skrūvju piegriešana balansa panākšanai kavē izaugsmi, taču ir jāizsver, kuros gadījumos valsts var tēriņus atļauties, tieši tāpēc tiek izstrādāta bilances formula. Pret likumprojektu līdz šim balsojuši Saskaņas centra frakcijas deputāti, pirmajā lasījumā tas tika pieņemts ar 28 balsīm pret. Koalīcija likumprojektu atbalsta, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība) norāda - ņemot vērā to, kas notiek Eiropā, likuma projektu bremzēt nedrīkst, jo lielāko krīzi piedzīvojušas tās ES valstis, kas nav spējušas izdzīvot ar pašu nopelnīto un ieslīgušas milzīgos ārējos parādos.

Atšķirībā no likumprojekta pirmās redakcijas otrajam lasījumam FM piedāvā mainīt metodoloģiju budžeta bilances formulas aprēķiniem un citiem fiskālās disciplīnas nosacījumiem, kā arī iesaka izveidot fiskālo padomi, kas uzraudzītu likuma ievērošanu praksē.

«Atšķirībā no pirmā lasījuma esam atsacījušies no vienkāršības par labu precīzākai ekonomikas teorijai,» teic N. Sakss. Iepriekš kā kritērijs tika ņemts vērā nominālais iekšzemes kopprodukts (IKP), tagad bilances formulā iestrādāts potenciālais IKP, kas ekonomikas attīstību raksturo ilgtermiņā. Potenciālais IKP tiks aprēķināts nevis pēc vidējās statistikas metodes, bet gan pēc Koba-Duglasa ražošanas pieejas, kas ņem vērā ne tikai vidējo statistisko IKP, bet arī nodarbinātību, produktivitāti, kapitālu un citus rādītājus, metodoloģijas izstrādē lielā mērā palīdzējuši ES speciālisti, norāda N. Sakss. Precizēti arī citi metodoloģijas mehānismi, to skaitā izdevumu pieauguma tempa nosacījuma un automātiskā korekcijas mehānisma ieviešana.

Lai nodrošinātu makroekonomisko prognožu neatkarību, tās tiks saskaņotas ar Latvijas Banku (LB), kas ir no valdības neatkarīga institūcija. Likumprojekta otrajam lasījumam FM iesniegusi priekšlikumu veidot fiskālo padomi, kas vērtē, vai budžeta bilances formula tiek precīzi piemērota, kā arī raugās, kā fiskālā disciplīna tiek ievērota budžeta izpildē. Ar līdzīgu priekšlikumu klajā nākusi arī Zatlera Reformu partija, kas uzskata, ka fiskālajai padomei būtu arī jāaprēķina potenciālā un nominālā iekšzemes kopprodukta vērtība, kā arī jānovērtē valsts ekonomiskā attīstība, FM šādu iespēju neizslēdz. FM piedāvātajā fiskālās padomes modelī trīs pārstāvjus ieceltu FM kopā ar LB, savukārt trīs - Saeima, visiem pārstāvjiem jābūt starptautiski zināmiem zinātniekiem fiskālās politikas un makroekonomikas jautājumos. «Nevar būt runa par to, ka padomē strādā kādi deputāti,» uz padomes apolitiskumu norāda N. Sakss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?