Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lindermans ir «uzlicis uz ausīm» visu Latviju

Kādēļ ir tāda vajadzība rīkot referendumu par referendumiem?

Mēs dodam sabiedrībai iespēju atbildēt. Vai mums referendumi vispār vairs neinteresē, nav vajadzīgi? Vai arī referendums var notikt par jebko, bet referenduma organizēšanas process ir daudzmaz civilizēts, loģisks, saistīts ar saprātīgu cilvēku skaitu, kas referendumu var ierosināt. Sabiedrība var nobalsot pret kārtību, kas pašreiz ir apstiprināta Saeimā, kas padara referendumu rīkošanu par praktiski nereālu, jo būsim reālisti, savākt 150 tūkstošus parakstu par savu naudu - neviens ar to nākotnē neņemsies un to nedarīs.

Būsim reālisti - ne 50 tūkstoši, ne 150 tūkstoši parakstu nav garantija, lai nenotiktu referendumi par tādiem jautājumiem kā otra valsts valoda vai nepilsoņu jautājums, ņemot vērā krieviski runājošās kopienas lielumu, vai ne?

Tieši tāpēc mēs nesaprotam, kāpēc Vienotība virza šo jautājumu. Kāpēc Vienotība tā vietā nedod skaidru atbildi, kad mēs ierosinājām - nosakām Satversmē negrozāmos pantus, valoda, pilsonība, valsts nedalāmība. Kāpēc tā vietā mēs likumdošanas izmaiņas pakļaujam cīņai ar vienu cilvēku - Vladimiru Lindermanu? Lindermans, tautas valodā runājot, ir uzlicis visu Latviju uz ausīm. Es ar «Lindermanu» te asociēju tādu cilvēku loku, kas nodarbojas ar provokācijām sabiedrībā. Putins ar Lindermanu tika vienkārši galā - no Krievijas ārā, un cauri! Bet mūsu Vienotības vadītā valsts ņem un noreģistrē Lindermana partiju. Tā vietā, lai tiktu galā ar provokācijām, ierobežo referendumus vispār. Tātad tauta nevarēs nākotnē vairs iebilst, ja kāds privatizēs Latvenergo vai Latvijas valsts mežus.

Par kādiem jautājumiem referendumi pārskatāmā nākotnē ir aktuāli Latvijai?

Es nepiederu pie cilvēkiem, kuri uzskata, ka jautājums par eiro ir izšķirts, jau Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā. Es nepiekrītu šiem cilvēkiem, kas to apgalvo, jo es gāju uz šo referendumu skaidri un gaiši parakstīties par vienu jautājumu - vai es esmu par dalību Eiropas Savienībā. Par eiro referenduma jautājumā nebija nekādas runas. Aizbraucu pie radiem uz Angliju, kas ir ES valsts, un redzu, ka tur ir angļu mārciņa. Kaut Lielbritānija ir ES dalībvalsts, viņi nemaz netaisās ieviest eiro. Eiro un Eiropas Savienība ne tuvu nav a priori identiski jautājumi. Domāju, ka tāpēc Vienotība ir par referendumu ierobežošanu, ka viņiem ir šī lielā baža par eiro. Protams, Vienotība cer būt varas partija arī turpmāk. Tāpēc viņiem nav vajadzīgi referendumi kā tādi, jo tie gluži vienkārši ir apgrūtinājumi viņu dzīvei. Tāpēc viņi pļāpā par referendumu sekām. Kaut gan pagaidām vienīgās reālās referendumu sekas ir šis absurda teātris - Saeimas atlaišana. Jautājums par referendumiem ir pilnībā pakļauts varas konjunktūrai, jo tas ir pilnībā savādāk, kā tas, ko viņi runāja, kad nebija pie varas. Vienotība ir respektējams politiskais spēks. Bet šodien ir skaidrs, ka Vienotība saprot tikai vienu valodu - spēka valodu.

Vai jūs nesarūgtina Valsts prezidenta nostāja pret ZZS iniciatīvām?

Es to jau esmu teicis un arī šobrīd varu pateikt. Protams, vairākos jautājumos prezidents vairāk piespēlē Vienotībai. Es neatrodu jautājumu, kur viņš ilgstošu laiku būtu bijis par kādu Zaļo un Zemnieku savienības lietu. Mēs gaidām no prezidenta noteiktāku nostāju jautājumos, un ne tikai par savām iniciatīvām, - lai būtu skaidrs «jā» vai skaidrs «nē». Es vēlreiz uzsveru, ka ļoti negribu konfrontēt ar Valsts prezidenta izteikumiem, bet daudziem no tiem ļoti nepiekrītu. Nepiekrītu tam, ka Latvija, Lietuva un Igaunija ir mazas valstis, kuras pašas neko nevar. Uzskatu, ka Latvija ir ļoti spējīga par sevi pastāvēt valsts. Kādas tik varas un tautas te nav gājušas pāri, bet mēs pastāvam! Tāpat nezinu, kas ir tās «prātam neaptveramās pārmaiņas». Bet vienas pārmaiņas mēs pavisam noteikti nepieļausim. To, ka Vienotības ministre Ilze Viņķele sāks ar varu vilkt cilvēkus no laukiem ārā. Saņems cilvēks pārcelšanās pabalstu. Kur garantija, ka viņš uzreiz nepārcelsies uz Dublinu, nevis Rīgu. Vai Rīgā šim cilvēkam kāds garantē darbu? Tikai vienreizēju pabalstu taču.

Vai notiek ZZS un SC tuvināšanās?

Absolūti ne. Pirmais, kam es zvanīju jautājumā par šo «referendumu par referendumiem», bija Vjačeslavs Dombrovskis no Reformu partijas. Sacīju viņam - vai referendumu ierobežošana, kas ierobežo demokrātiju valstī, ir tā reforma, ko jūs atbalstāt? Jūs paši referenduma rezultātā radāties un nonācāt pie varas! Protams, tagad tās lietas tiek aizmirstas - visā šajā situācijā ir paradokss uz paradoksa. Es ļoti labi saprotu, ka vienai sabiedrības daļai ideja par referendumu par referendumiem izsauc sapīkumu. Atkal! Kāpēc ar to krāmēties!? Piegriezušies visi šie referendumi! Tomēr demokrātija kaut ko prasa, lai pastāvētu. Tas, ka SC atbalstīja mūsu iniciatīvu par referendumiem, neko nenozīmē. Mēs uzrunājām arī citus - Nacionālo apvienību, Olšteina sešnieku.

Daži ievērojuši, ka pēdējā laikā, piemēram, arī Twitter saziņā Nils Ušakovs un Aivars Lembergs viens otram izsaka atbalstu.

Kas ir Twitter? Lai tas cilvēks, kurš tur kaut ko raksta manā vārdā, raksta, ko grib. Bet es caur šo laikrakstu varu pateikt, ka es savā vārdā Twitter nerakstu vispār neko. Es vispār to neizmantoju.

Ziniet, tas ir interesanti, ka Ventspilī Saskaņas centrs ir dziļā opozīcijā. Te nevajadzētu vilkt paralēles. Viņi abi vienkārši ir pašvaldības vadītāji. Ja viņi ir gandarīti par cilvēku atbalstu savam darbam savās pašvaldībās, viņi varbūt apmainās ar laipnībām Twitter. Tomēr tas neko nenozīmē, jo mūsu ideoloģijas ir ļoti atšķirīgas.

Vai uz pašvaldību vēlēšanām Rīgā Zemnieku savienība un Zaļā partija ies ar atsevišķiem sarakstiem?

Rīgā pašlaik sarunas iet šādā plāksnē. Bet citās pašvaldībās ir ZZS kopīgi saraksti. Citās Zemnieku savienības, citās Zaļās partijas saraksti. Nekad Zaļo un Zemnieku savienība, vismaz tuvākajā nākotnē, nepārtaps par vienu partiju. Un tas arī nav vajadzīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?