Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

LNB samazināto budžetu vērtē kā tirgum atbilstīgu

Nu nevar premjers katru detaļu pieskatīt, taujāta, vai Valdis Dombrovskis (JL) ir informēts par sekām, ko Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas būvniecībā var radīt nākamgad apcirptais budžets, atteic padomniece Līga Krapāne. Šķiet, no prioritāra projekta Gaismaspils koalīcijas acīs kļuvusi par sīkumu, un tā īstenotājiem, tāpat kā pensionāriem, nu reiz jāsamierinās ar tik, cik ir, - 12 miljoniem iepriekš solīto 38 miljonu latu vietā.

Vērotāji no malas gan teic - kopš LNB jaunbūves tāmes tapšanas pāris gados būvizmaksas sarukušas uz pusi, ar plānoto summu vajadzētu pietikt nākamā gada uzdevumu izpildei.

Bibliotēkas celtnieka Nacionālo būvkompāniju apvienības (NBA) vadītājs Māris Saukāns Dienai stāsta, ka Kultūras ministrija (KM) kā pasūtītājs pirms valsts budžeta veidošanas lūdza NBA sagatavot aplēses par projekta turpināšanu ar samazinātu finansējumu: «Mēs izplānojām pašu minimumu ar niecīgiem zaudējumiem nākamgad - 26 miljonus latu. Nekādu atbildi nesaņēmām ne no KM, ne Finanšu ministrijas, tikai pirms pāris nedēļām uzzinājām piešķirto summu - 12 miljonus.» NBA līdz novembra vidum ministrijai jāiesniedz, kādus darbus nākamgad varētu veikt par šo naudu, kā arī 2011.gadā par solītajiem 25 miljoniem latu. Būvnieki jau aprēķinājuši, ka tiešie zaudējumi par neizpildītajām saistībām nākamgad būs 4,5 miljoni latu, kopā ar apakšuzņēmējiem nodarbināto 900 speciālistu vietā ar LNB strādās tikai 200. M.Saukāns lēš, ka kopumā LNB nākotnē varētu izmaksāt par 20 miljoniem latu vairāk, turklāt pabeigšana ievilksies par pāris gadiem.

Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule norāda, ka budžeta izstrādes procesā LNB celtniecība apskatīta «ne vairs kontekstā - cik lielu finansējumu piešķirt, bet gan - vai krīzes apstākļos valsts vispār var atļauties turpināt būvniecību». Budžeta samazinājums kultūrai kopumā nākamgad ir 60%, salīdzinot ar 2008.gadu.

M.Saukāns nevarēja pateikt pat aptuvenu daļu, ko LNB projekts aizņem katras pilnsabiedrības NBA dalībnieka - pašas vadītās RBSSKALS, Skonto būves un Re&Re - apgrozījumā. Firmām esot arī citi projekti, lai gan Gaismaspils varētu būt viens no lielākajiem.

Kāds lielu būvprojektu vadītājs, kurš vēlējās saglabāt anonimitāti, Dienai pauda, ka LNB iepriekš ar nolūku sadārdzināto darbu īpatsvars kopējā būvniecības apgrozījumā joprojām uztur augstu statistiku - Latvijas būvizmaksu koeficients rāda samazinājumu tikai par dažiem procentiem, lai arī reāli privātajā tirgū pāris gados būvniecības izmaksas sarukušas uz pusi. Pēc viņa aplēsēm, patlaban LNB reālās izmaksas kopumā varētu būt ap 60 miljoniem latu. SIA Merks 2008.gada sākumā piedāvāja uzbūvēt LNB par nepilniem 80 miljoniem latu. Līgumu ar NBA noslēdza par nepilniem 115 miljoniem.

Pēc būvlaukumā redzamā varētu būt paveikta puse nesošo konstrukciju, «tātad par 12 miljoniem vajadzētu pabeigt atlikušo karkasu - ap pieciem miljoniem latu vecajās cenās - un uzlikt gandrīz visu jumtu - ap septiņiem miljoniem latu», vērtē eksperts. Vēl astoņus miljonus maksātu fasāde. Viņš uzsver, ka no šī projekta neviens celtnieks tagad neatteiktos, jo «šāda iespēja krīzes laikā ir unikāla».

Cits bijušais Latvijas būvuzņēmējs, kurš strādā ārzemēs, Dienai pauž viedokli, ka pārāk liela izmaksu daļa mūsu valstī aiziet būvprojektu administrācijai. Latvijā tās ir 10 un vairāk procentu no kopējās projekta tāmes, bet Ziemeļvalstīs un Vācijā nepārsniedz 5% kopsummas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?