Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

LU arī pēc pārbaudēm uzstāj, ka pārkāpumu nav bijis

Latvijas Universitātes (LU) piešķirtie mākslas doktora grādi laika posmā no 2008. gada nav derīgi, tā Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) secinājis pēc veiktās pārbaudes. Dienestā gan uzsver, ka tā nav krāpšanas, bet juridiskās procedūras neievērošana. Tomēr LU tam nepiekrīt, norādot, ka tiek vainota par Izglītības un zinātnes ministrijas neizpildītajiem uzdevumiem.

Pēc IKVD secinājumiem, LU laika periodā no 2008. līdz 2012. gadam mākslas doktora grādu pretlikumīgi piešķīrusi Ingrīdai Vilkārsei, Baibai Kalnai-Puķītei un Ditai Rietumai. Tomēr, kā Dienai paskaidroja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča, nav apšaubīta doktora grāda iegūšanas saturiskā vai zinātniskā kvalitāte, bet gan juridiskās procedūras neievērošana.

Patlaban LU ir divas iespējas - nodrošināt doktora grāda izsniegšanas tiesiskumu vai slēgt līgumu ar kādu citu augstskolu, kurai šādas tiesības ir. Rezultātā cilvēki, kuri saņēmuši nederīgu doktora grādu, atbilstoši normatīvajiem aktiem saņemtu derīgu diplomu citā augstskolā, paskaidroja IKVD vadītāja. Kvalitātes dienests LU ir devis mēnesi laika izvērtēt situāciju un sakārtot dokumentus. Tomēr IKVD secinājumiem Universitāte nepiekrīt un lēmumu pārsūdzēs, Dienai norādīja LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks. Viņš paskaidroja, ka vēl nav iepazinies ar visiem argumentiem un secinājumiem, jo oficiālais lēmums nav saņemts, bet no informācijas IKVD mājaslapā rodas iespaids, ka dienests nav izvērtējis akreditēto doktora studiju programmu saistību ar promocijas rezultātā piešķiramo grādu nosaukumiem. «Šobrīd liekas, ka IKVD mēģina uzvelt LU atbildību par Izglītības un zinātnes ministrijas neizpildīto uzdevumu - izstrādāt doktora zinātniskā grāda nomenklatūru. LU rīcība, piešķirot doktora grādus, vienmēr ir bijusi zinātniski pamatota, atklāta un likumīga,» sacīja I. Muižnieks.

Neatkarīgi no tā, vai LU lēmumu pārsūdzēs, sodīts gan neviens netiks. Kā paskaidroja I. Juhņēviča, kvalitātes dienests nevar uzsākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret LU rektoru Mārci Auziņu, jo kopš pēdējā doktora diploma mākslas zinātnē izsniegšanas ir pagājuši vairāk nekā seši mēneši un ir iestājies administratīvā pārkāpuma noilgums.

Svētdien TV3 raidījumā Nekā personīga izskanēja, ka problēmas ar zinātņu doktora grāda piešķiršanu ir konstatētas ne tikai Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā un LU, bet nu jau arī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), tomēr J. Juhņēviča Dienai norādīja, ka kvalitātes dienestam nav oficiālas informācijas par iespējamajiem pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?