Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Lūgšanas pie autobusa durvīm

Pirms dažām dienām Rīgā viesojās Izraēlas rakstnieks Etgars Kerets, kura stāstu krājums Autobusa šoferis, kurš gribēja būt Dievs Jāņa Rozes apgādā iznācis arī latviešu valodā. Stāstus toreiz latviskoja Ilmārs Zvirgzds un Māra Poļakova, un tie ir brīnišķīgi lasāmi, ironiski un sāpīgi vienlaikus, sirsnīgi un smieklīgi, draiski un dziļi.

Šoreiz, kad rakstnieks pats bija ieradies, biju jau sagatavojusi vairākus jautājumus, taču E. Kerets arī bija gatavojies tikties ar lasītājiem un stāstīja stāstus: par to, kā uzrakstījis pirmo stāstu, par savu ģimeni, par to, kā kopā ar sievu uzņēmis filmu... Un, ziniet, man likās, ka šie stāstiņi ir tik jauki, ka vismaz pāris derētu pastāstīt vēl kādam. Bez jelkādiem komentāriem.

Kā tapa pirmais stāsts

Mūsdienu Izraēlā rakstnieku uzskata gandrīz vai par pravieti - tādi rakstnieki kā Amoss Ozs, Dāvids Grosmans raksta ļoti labā valodā un, manuprāt, lai lasītāju izglītotu, darītu labāku. Taču man nav ne tik augstas morāles, nedz arī esmu tik gudrs, es pat nedomāju, ka man ir jelkādas izredzes kļūt par rakstnieku. Apzinājos, ka eksaktās zinātnes ir daudz stabilāks pamats dzīvē, tāpēc skolā mācījos matemātiku un fiziku. Vēlējos kļūt par zinātnieku vai inženieri.

Kad dienēju obligātajā karadienestā un trīs gadus pavadīju Izraēlas armijas rindās, es guvu ārkārtīgi smagu pieredzi, kas manī radīja vajadzību kaut kā tikt no tās vaļā. Dienēju kopā ar savu labāko draugu, un dienests bija tik smags, ka viņam radās domas par pašnāvību. Kā jau naivs pusaudzis (mums abiem bija tikko deviņpadsmit), es mēģināju viņam pierādīt, ka tā nevajag darīt, ka viņa pašnāvība ietekmēs manu dzīvi un sagraus viņa vecākus. Bet viņš atbildēja, ka citu cilvēku labsajūta nav pietiekams iemesls, lai atturētu viņu no šī soļa, ka viņš netaisās dzīvot citu labad. Viņam vajag iemeslu, kas būtu svarīgs viņam pašam. Braucot atvaļinājumā, viņš man sacīja pavisam tieši: ja tu pateiksi kaut vienu iemeslu, kāpēc man ir jēga dzīvot, es dzīvošu. Lai gan domāju ilgi, man prātā neienāca nekas, kas šķistu tik iespaidīgs, lai ietekmētu otra izvēli. Un tā nu dažus mēnešus vēlāk sardzes laikā mans draugs nošāvās. Es biju tas, kurš viņu atrada. Pēc tam es uzrakstīju stāstu. Caurules. Tā varbūt nav atbilde manam draugam vai pasaulei, bet tā ir atbilde man pašam - kāpēc es turpinu dzīvot.

Iedvesmas gūšana

Vislabākie stāsti rodas brīžos, kad esmu emociju pilns. Mani var iespaidot jebkas. Mēs ejam laukā, un es ieraugu cilvēku, kurš ir aplējies ar kafiju, un man saskrien asaras acīs... bet tas ir starta punkts tam, ka es uzrakstu stāstu, - no ļoti, ļoti personiskām emocijām top stāsts, kas kļūst nozīmīgs arī citiem cilvēkiem. Autobusa šoferis, kas gribēja būt Dievs tapa šādi: kādā piektdienas vakarā, ejot gar tirgu, ieraudzīju pavecu kundzīti, kas ar smagiem tīkliņiem nāca pa ielu. Ieraudzījusi, ka krustojumā pie sarkanās gaismas apstājies autobuss, viņa sāka dauzīt pa durvīm, vēlēdamās iekļūt. Kā cilvēks, kas bieži izmanto sabiedrisko transportu, es sapratu, ka šis galīgi nav pareizais veids, kā piedabūt šoferi atvērt durvis, - un tiešām, jo vairāk sieviete dauzījās, jo nopietnāk šoferis vēroja debesis, kokus, putnus... Un tad sieviete nolika saiņus zemē un salika rokas kā lūgšanā. Durvis atvērās, viņa iekāpa, iedegās zaļā gaisma, un autobuss aizbrauca. Tas lika man atskārst, cik ļoti autobusa šoferi līdzinās Dievam: viņi sēž augstāk par pasažieriem un izlemj, kad un kam atvērt durvis. Kad mēs dodam papīrnaudu samaksai, viņi prot uz mums paskatīties tā, ka mirklī rodas vainas apziņa. Un tā es uzrakstīju par cilvēku, kurš vēlējās kļūt par Dievu, bet tad, kad saprata, ka tas neizdosies, kļuva par autobusa šoferi.

Patiesībā jau šis stāsts ir nevis par šoferi, bet par to, cik ļoti liela nozīme ir kādam smalkam, sīkam žestam, spējai mainīt attieksmi un ļauties notiekošajam. Tas, ka šādas lietas ir iespējamas, manī vieš cerības, ka arī cilvēce kopumā reiz varētu nolikt savas somas un salikt rokas lūdzošā žestā, nevis turpināt karošanu. Gan Izraēla un Palestīna, gan citi.

Etgara Kereta trešo stāstu var izlasīt portālā www.kulturasdiena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Etgars Kerets (1967)
Viens no visvairāk tulkotajiem un pasaulē atzītajiem Izraēlas rakstniekiem
Viņa stāsti bijuši arī The New York Times bestselleru sarakstā, autors saņēmis vairākas literārās prēmijas
E. Kerets ir arī komiksu un filmu autors un režisors. Par filmu Jellyfish (Meduzot), ko E. Kerets radīja kopā ar sievu Širu Gefenu, abi saņēma Kannu festivāla balvu Camera d'Or 2007. gadā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?