Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Mācās balansēt uz kompromisu ledus

Evas Narunovskas* uzņēmums IT Sapiens darbojas vairāk nekā gadu. Bez īpašnieces tajā strādā vēl divi štata darbinieki - programmētāji. Birojs ir neliels, askētisks un ļoti kārtīgs. Pāris rakstāmgaldu, tāfele un iebūvēts skapis. Datori ir uz galdiem, zem galdiem un arī skapī - tāda nu ir šī uzņēmuma specifika. Tas iekārtots VEF biroju kompleksā. «Šeit atrodas ļoti daudzi IT uzņēmumi. Ļoti drīz pārcelsimies uz lielākām telpām tepat blakus - tad mums būs arī konferenču telpa un vieta vēl vienam programmētājam,» atklāj Eva.

Māksla un disciplīna

«Mums vēl ir vairāki frīlanseri,» stāsta Eva un piebilst, ka, uzņēmumam attīstoties, štata darbinieku skaits pieaugs. Tulkojumā no angļu valodas vārds freelancer apzīmē ārštata darbinieku, kam algu maksā atkarībā no padarītā un kas strādā ārpus biroja. Šāds nodarbinātības veids ir plaši izplatīts radošās profesijās. «Ar frīlanseriem ir jāmāk strādāt, tas nav viegli. Tur ir jābūt lielai disciplīnai - programmēšana ir radoša un tajā pašā laikā ļoti eksakta profesija. Tā nu ir, ka visiem lielajiem māksliniekiem piemīt savi niķi un stiķi. Man ir jāprot šos cilvēkus motivēt,» stāsta Eva. Neraugoties uz iepriekšējo pieredzi vadošā amatā Swedbank IT nodaļā, viņa aizrautīgi apmeklē uzņēmumu vadībai veltītus seminārus un pēta citu IT uzņēmumu pieredzi ātrā un efektīvā programmatūras izstrādē. «Šobrīd ieviešam Agile programmatūras izstrādes metodiku. Tā ļauj strādāt ciešā kontaktā ar pasūtītāju, viņa vajadzībām un vēlmēm, būt elastīgiem attiecībā uz izmaiņām pasūtījumā.» Evas IT Sapiens nodarbojas ar uzņēmumu vadības sistēmu izstrādi, kuru pamatā ir atvērtā koda bezmaksas programmatūra CRM/ERP, kas tiek pielāgota katra klienta vajadzībai. Firmai ir klienti gan Latvijā, gan arī ārvalstīs - Meksikā un Kanādā.

Eva uzsver, ka programmētāju laiks ir ļoti dārgs resurss, tāpēc tas jāizmanto pilnībā. «Mana pieredze rāda, ka viens labs programmētājs paveic tik, cik trīs viduvēji programmētāji. IT biznesā nevainojams kods ir svarīgs - programma darbojas ātrāk un ir efektīvāk, turklāt tāds kods būs saprotams jebkuram citam programmētājam, kam var nākties to pamainīt atkarībā no pasūtītāja vēlmēm. Svarīgi ir ne tikai tas, cik darbinieks labi programmē, viņam arī jāpārzina nozare, jo daudzi risinājumi ir pieejami jau gatavi un ritenis vienmēr nav jāizgudro,» Eva stāsta.

Mentorings ir emocijas

Šā gada sākumā Eva pieteicās sieviešu uzņēmēju biedrības Līdere izsludinātajā mentoringa programmā. Mentorings nozīmē pieredzes apmaiņu starp pieredzējušu un jaunu uzņēmēju. Tās nav tikai atbildes uz iesācēju interesējošiem jautājumiem, mentorings nozīmē pastāvīgu komunikāciju starp mentoru un viņa protežē. Atlases rezultātā par Evas mentoru kļuva uzņēmējs Normunds Čiževskis. Viņa uzņēmums Bizpro jau vairāk nekā 10 gadu nodarbojas ar biznesa konsultāciju sniegšanu, specializējoties Eiropas fondu finansētu projektu un to pieteikumu izstrādē. Bizpro klienti ir gan privāti uzņēmumi, gan arī publiskais sektors.

«Mentoringa projektā iesaistījos, jo mans uzņēmums pašlaik atrodas tādā stabilas attīstības plato. Nav strauja kāpuma, tomēr es to negribētu saukt par rutīnu, jo projekti, ar ko strādāju, ir ļoti interesanti. Ko man sniedz dalība mentoru kustībā? Piedaloties šajā programmā, es jūtos par 10 gadiem jaunāks, jo Evas uzņēmums patlaban uzņem apgriezienus, un tas ir ļoti aizraujoši, tas arī man sniedz daudz labu domu un vērtīgu emociju,» N. Čiževskis komentē savu izvēli kļūt par mentoru.

Biznesa sarunu labirints

Eva stāsta, ka lielākais ieguvums, ko viņa jau saņēmusi no sava mentora, ir palīdzība biznesa pārrunu vadīšanā. «Mēs sadarbojamies trīs mēnešus, tiekamies vismaz divas reizes mēnesī. Ja man ir nepieciešams padoms, es Normundam zvanu. Visvairāk viņš man ir palīdzējis, mācot, kā pareizi risināt biznesa sarunas. Tas ir labirints ar daudzām viltībām, pastāvot uz savu, vienlaikus jājūt arī smalkais, plānais kompromisa ledus, lai neaizbaidītu klientu,» Eva saka.

Normunds atklāj, ka uzņēmējdarbībā, tāpat kā jebkurā jomā, liela nozīme ir cilvēka raksturam: «Ir uzņēmēji, kuriem vajag nepārtrauktu attīstību, startu, uzņēmuma palaišanas adrenalīnu. Tikko sākas rutīna un ikdienas pelēkais darbs, šādam cilvēkam sāk zust interese un viņš vēlas sākt nākamo biznesu, bet iepriekšējo - pārdot. Ir arī tādi cilvēki, kas var gadu desmitiem mierīgi strādāt un nesatraukties, kam šis stress un asās emocijas nav vajadzīgas. Es vēl neesmu sapratis, pie kura tipa pieder Eva, bet to mēs redzēsim, kad IT Sapiens attīstības līkne kļūs lineārāka,» N. Čiževskis paredz tālāko.

*Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Perspektīvākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jauno uzņēmēju mentori

www.lidere.lv - uzņēmēju biedrība Līdere
www.mentoruklubs.lv - Rīgas Ekonomikas augstskolas Mentoru klubs
www.liaa.gov.lv - Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra mentoringa programmu īsteno kopā ar iepriekšminētajām organizācijām
www.hipo.lv - mentora pakalpojumi ir viena no iespējām Hipotēku bankas Starta programmā

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Vairāk par viņu gaitām lasiet blogos Diena.lv/dienas-starts

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Atbildīgākais starts)
Romānam Ruzinam pēc piedalīšanās izstādē jūtams jaunu klientu pieplūdums. Ierodas gan tie, kuriem izstādē apsolītas atlaides, gan tie, kuri izstādē e-riteni nav pasūtījuši, taču tagad nolēmuši, ka tādu vēlas.

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Gints Zīverts remontē jauniegūtās telpas Vecrīgā. Viņš arī ar Valsts nodarbinātības aģentūras palīdzību meklē darbiniekus un priecājas, cik šis serviss labi strādā - atliek nosūtīt vakanču aprakstus, un sāk pienākt pirmie CV.

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts)
Sandis Tutins pamazām iegādājas aprīkojumu savam biznesam un ticis pie pirmajiem klientiem - logu mazgāšanu pasūtījusi jaunā Rēzeknes picērija. Ar Valsts vides dienestu rit nopietnāku mazgāšanas darbu saskaņošana.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Prātīgākais starts)
Inga Munda pieņēmusi darbā jaunu skolotāju, kura nu nodarbojas ar valodu mācīšanu internetā. No brauciena uz Turciju ir atgriezusies jauniešu valodu mācību grupa. Ir pabeigta lomu spēļu dizaina izstrāde, tās ir gatavas drukāšanai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?