Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Maizīša bilancē arī trekni ķērieni

Tikai Jaunais laiks un Pilsoniskā savienība, kam kopā Saeimā ir 22 balsis, pauduši skaidru atbalstu ģenerālprokurora Jāņa Maizīša apstiprināšanai amatā uz trešo pilnvaru termiņu. Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs otrdien paziņoja, ka izvirzīs J. Maizīti amatam un iesniegs dokumentus Saeimā. Partiju pārstāvji pārsvarā atzinīgi vērtē AT priekšsēža izvēli, taču vēlas tikties ar ģenerālprokurora kandidātu. Tas var apgrūtināt Saeimas Juridiskās komisijas iespējas pieņemt lēmumu likumā noteiktajās 15 dienās.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP) Dienai atzina, ka komisijas situāciju sarežģī tas, ka 31.martā Saeima gandrīz uz divām nedēļām dodas starpsesiju pārtraukumā jeb Lieldienu brīvdienās. Taču lēmums komisijai ir jāpieņem 15. dienu laikā pēc tam, kad Saeimas prezidijs ir nodevis komisijai AT priekšsēdētāja lēmumu. Frakcijas savas sēdes varēs sasaukt tikai pēc 12. aprīļa. Saeimas balsojums iespējams aprīļa beigās. J. Maizītim otrais pilnvaru termiņš beidzas 11.maijā. Ja Saeimas vairākums nenobalso par viņa apstiprināšanu amatā, ir jāmeklē cits kandidāts. Ja tā izvērtēšana ieilgst, pēc ģenerālprokurora pilnvaru termiņa beigām amata pienākumi tiek uzticēti kādam no virsprokuroriem. Par ģenerālprokuroru balso aizklāti, tas var būt arī elektroniski. 2005. gada martā - divus mēnešus pirms viņa pirmā pilnvaru termiņa beigām - par J. Maizīti nobalsoja 74 deputāti, pret bija 17.

V. Muižniece, kura ir arī TP frakcijas vadītāja, uz J. Maizīša apstiprināšanu raugās «ar mierīgu sirdi, jo AT priekšsēdētājs līdzvērtīgu alternatīvu nav atradis». Viņa varētu tikai vēlēt, lai prokurors strādātu aktīvāk un pieliktu punktu daudzām ieilgušām lietām, kas ļautu izvairīties no politiskām spekulācijām. Tās izraisījis arī tas, ka Zaļo un Zemnieku savienības sadarbības partneris ir smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lemberga, kura līdzšinējā attieksme pret ģenerālprokuroru ir bijusi kritiska. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis neņēmās prognozēt deputātu balsojumu - frakcija ar J. Maizīti tikšoties, bet balsojums būšot brīvais.

Ar kandidātu vēlas tikties arī Saskaņas centrs, kura līderim Jānim Urbanovičam personīgi nekas neesot pret J. Maizīti, taču viņam neesot bijusi iespēja iepazīties ar šo iestādi, tāpēc ir nepieciešama tikšanās. Iebildumu pret kandidātu nav arī LPP/LC līderim Aināram Šleseram, kurš paredz, ka frakcijas vairākums J. Maizīti atbalstīs. LPP/LC deputāts Dzintars Jaundžeikars varētu būt izņēmums - viņš Dienai atkārtoja jau iepriekš pausto, ka pēc diviem pilnvaru termiņiem būtu jānotiek izmaiņām Ģenerālprokuratūras vadībā.

Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa otrdien izplatītajā paziņojumā uzsver, ka J. Maizīša apstiprināšana būs solis tiesiskuma stiprināšanā valstī, veicinot sabiedrības uzticēšanos Ģenerālprokuratūrai. «Līdz šim Maizītis ģenerālprokurora amatā ir sevi pierādījis kā Latvijas tiesību aizsardzības sistēmas profesionālis ar labu reputāciju un stingru mugurkaulu. Viņš ir politiski neietekmējama persona, kuru nebaida ļoti nozīmīgu un apjomīgu apsūdzības procesu virzīšana, ko apliecina viņa laikā sāktie tiesu procesi,» uzsver S. Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Iepriekš ievēlēja pārliecinoši

J. Maizītis dzimis 1961. gada 18. jūlijā. 1984. gadā pabeidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti. No 1991. gada strādāja Cēsu rajona prokuratūrā par izmeklētāju, bet no 1994. gada - par virsprokuroru.
2000. gada maijā Saeima ar 79 balsīm uz pieciem gadiem apstiprina J. Maizīti ģenerālprokurora amatā. Tajā J. Maizīti virzīja toreizējais Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Andris Guļāns pēc tam, kad šo amatu gada sākumā, iesniedzot atlūgumu, pameta Jānis Skrastiņš.
2005. gada martā Saeima ar 74 balsīm par atkārtoti apstiprināja J. Maizīti ģenerālprokurora amatā uz turpmākajiem pieciem gadiem. Pilnvaru termiņš beidzās maijā, taču pēc AT priekšsēdētāja A. Guļāna aicinājuma J. Maizīti rosināts pārvēlēt ātrāk. Bija bažas, vai pēc pašvaldību vēlēšanām ģenerālprokurors saņems atkārtotu politiķu atbalstu.
Prokuratūras kopējais budžets 2009. gadā bija 12,764 miljoni latu. Aptuveni 500 prokuroru izmeklēšanai pērn pieņēmuši
15 510 lietu, kas ir aptuveni 3,5 reizes mazāk nekā uzsākto lietu skaits policijā.
Avots: LETA, prokuratūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?