Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Mājas raibai kompānijai

Mēs sēžam restorānā Drimas upes krastā Maķedonijas pilsētiņā Strugā. Mēs - tie esam raiba dzejnieku kompānija no Peru, Spānijas, Palestīnas, Maltas... un Latvijas. Mēs šeit esam atbraukuši uz dzejas festivālu, kurš jau 50 gadus pēc kārtas notiek tieši Strugā. Uz festivālu, kurā savulaik pabijuši arī Josifs Brodskis un Alens Ginsbergs.

Šogad tā organizatori ir uzaicinājuši rekordlielu dzejnieku skaitu - ap 60. Rezultātā daži vispār netika pie iespējas nolasīt publikai kaut vienu dzejoli. Toties festivāls tika atklāts televīzijas tiešraidē ar Valsts prezidenta piedalīšanos, operas zvaigžņu priekšnesumiem un salūtu. Visu pusotru stundu, kamēr turpinājās atklāšanas ceremonija, iepretim skatuvei, kas bija izvietota uz tilta pār Drimu un apgaismota ar sofitēm un prožektoriem, nelielās buru laivās griezās vietējās jahtskolas jaunie audzēkņi. Viņus vērojot, mums sareiba galva, un mēs paklusām nozudām, lai kopīgi pasēdētu un parunātos.

Un, lūk, es iepazīstos ar Antuānu, dzejnieku no Maltas. Izrādās, maltieši sarunājas valodā, kas ir itāļu un arābu valodas sajaukums. Turklāt pēdējā laikā šī valoda no tīras sarunvalodas pārvēršas aizvien literārākā. Tajā tiek publicēts aizvien vairāk grāmatu un žurnālu. «Kad dzirdu politiķu runas par multikulturālismu, kurš sevi ir izsmēlis, es vienmēr brīnos - vai tad tas ir kaut kāds projekts, kuram ir sākums un beigas?» saka Antuāns. Viņam tā ir realitāte, kurā viņš dzīvo, kura tur ir veidojusies gadsimtiem ilgi. Mums līdzās sēž Natalī - palestīniete no kristiešu ģimenes, šobrīd viņa dzīvo Ņujorkā. Izglītību viņa ir saņēmusi franču valodā un, kad viņai jautā, kādā valodā viņa domā, atbild: «Vienlaikus trijās - arābu, franču un angļu...» Bet pretī - efektīgā, kinoaktrisei līdzīgā spāniete Jolanda. Viņa ir no Kastīlijas - Spānijas daļas, kuras iedzīvotājiem ir ķeltu saknes. Jolanda raksta kastīliski un šajā valodā publicē arī savas grāmatas. Bet es mēģinu aprast ar domu, ka spāņi var būt ķelti (kuri man uzreiz asociējas ar Īriju, Skotiju, Velsu, bet nekādi - ar vīna un ģitāru zemi).

Vēl nedaudz tālāk sēž Samira - alžīriete, kuras mamma joprojām nespēj aprast ar domu, ka meita neievēro musulmaņu gavēni (tas bija tieši šajās dienās). Deivids, austrālietis, kurš jau ne vienu gadu vien dzīvo Zviedrijā. Kama Kamanda - milzīgs melnādains jokdaris jau ap gadiem 60 (ko pēc izskata nekādi nevar pateikt). Šis jokupēteris un dzejnieks ar pērkondimdošo balsi ir autors izteiksmīgajām un sarežģītu, dzēlīgu savstarpējo attiecību pilnajām Afrikāņu pasakām, kas ne pārāk sen iznāca latviski. Viņš ir dzimis Kongo, viņa draudzene ir no Japānas, bet dzīvo viņš mazā pilsētiņā Luksemburgā.

Ir tik lieliski reizēm sajust pasaules krāsainību un daudzveidību, kas izpaužas vienā konkrētā, raibā kompānijā. Pasaules, kurā ir robežas, bet ir arī aviolaineri, kas nes mūs tādā augstumā, no kura robežstabi nav saskatāmi. Pasaules, kurā ir tik daudz dažādu valodu, bet ir arī elektroniskais pasts, kas vienā acumirklī nogādā sūtījumus no sirds sirdij.

Televīzijas ziņās zemeslode izskatās pēc vienas lielas problēmas. Taču mūs vieno ne tikai problēmas. Lai gan... Es šo rakstu Maķedonijā, vietā, kur pirms nepilniem desmit gadiem uzliesmoja karš starp maķedoniešiem un albāņiem. Viņi tāpat kā agrāk dzīvo šeit cits citam līdzās, un viņiem joprojām patīk atšķirīgi karogi: vieniem - Maķedonijas ar sauli un tās dzeltenajiem stariem, otriem - Albānijas ar melnu ērgli uz sarkana fona. Tādas lietas kā karš no cilvēku atmiņas tik ātri nepagaist.

Tomēr reizēm ir vērts paskatīties uz Zemi no liela augstuma un iztēloties to kā kopīgu māju, lai cik arī naivi tas skanētu. Māju, kurā mēs esam gan saimnieki, gan arī pagaidu iemītnieki. Un tas mūs vieno vēl vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?