Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Maksā arī Ls 58, lai laikus noķertu insulta vēstnešus

Pēc tam, kad ar insultu ļoti smagi saslima viņas mamma, Anna (60) labi zināja, ko šī slimība nodara, un, ja pašai sāpēja galva, satraucās. Tagad, uzrunāta pāris dienu pirms Vispasaules insulta dienas, Anna saka: «Man ar galvas asinsvadiem viss kārtībā.» Tāpat kā vēl 370 cilvēku, viņa apmeklējusi Insulta profilakses kabinetu P. Stradiņa slimnīcā. Lielā interese par šo maksas pakalpojumu varētu liecināt, ka cilvēkiem rūp veselība un ka sistēmā kaut kas nav kārtībā ar pārbaužu pieejamību.

Vispasaules insulta dienai plašu pasākumu klāstu šogad sagatavojusi Rīgas Austrumu slimnīca. Šodien klīnikā Gaiļezers būs gan nūjošana, gan speciālistu sniegti veselības veicināšanas padomi, gan skābekļa kokteilis, arī dažādas diskusijas par insulta problemātiku. Austrumu slimnīca kopā ar tās Atbalsta fondu arī izdevusi izsmeļošu bukletu un izveidojusi mājaslapu www.insultadiena.lv, kurā gan aprakstošā, gan ilustratīvā veidā stāsta par insultu, tā atpazīšanu, ārstēšanu un atveseļošanās iespējām.

«Cilvēki kļūst atbildīgāki pret savu veselību,» novērojis Andrejs Millers, Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs. Viņš atgādina: insults ir trešais pasaulē biežākais nāves un invaliditātes cēlonis. Stradiņa slimnīcas Insulta profilakses kabineta vadītāja neiroloģe, neirosonoloģe Zanda Priede nosauc pazīmes, kas liecina par insulta risku: augsts asinsspiediens, cukura diabēts, mirdzaritmija. Arī smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana, mazkustīgs dzīvesveids, aptaukošanās un paaugstināts «sliktā» holesterīna līmenis var radīt risku. Liela nozīme ir ģimenes vēsturei. «Ja vecāki, vecmamma ir miruši no insulta, noteikti vajadzētu jau pēc 35 gadu vecuma artērijas pārbaudīt. Skatāmies, vai nav iedzimta asinsvadu patoloģija,» stāsta Z. Priede.

Šogad janvārī atklātais Stradiņa slimnīcas Insulta profilakses kabinets ir vienīgais Latvijā. Tas piedāvā maksas pakalpojumu - vienā reizē par 58 latiem pacienti saņem neirologa, neirosonogrāfa konsultāciju, galvas un kakla asinsvadu izmeklējumu ar doplerogrāfijas metodi, skaidrojumu par izmeklējuma rezultātiem un tālāko rīcības plānu. Izmeklējumā speciālists noskaidro, vai nav artēriju sašaurinājumi, iedzimtas artēriju anomālijas. Ja konstatē problēmas, ārsts norīko tālākus izmeklējumus vai ārstēšanos. Jaunākie šā kabineta klienti ir vecumā no 35 gadiem, salīdzinoši daudz ir 40, 50 gadu vecumā un vecāki klienti. Daudzi braucot no reģioniem, iespējams, tādēļ, ka saskārušies ar pakalpojumu pieejamības trūkumu. Tāpēc viņi gatavi labāk braukt vienreiz - bez garas rindas un par maksu, nevis vēlas vairākas reizas apbraukāt speciālistus. «Ģimenes ārsta institūcija jāattīsta un kvalifikācija jāuzlabo, tad viņiem [pacientiem] būtu lielāka drošības sajūta,» saka A. Millers.

Insulta profilakses kabineta pacients rīdzinieks Ričards (64) stāsta, ka jau kādu laiku bija manījis aizdomīgus simptomus - ļoti augstu asinsspiedienu un galvas reibšanu. Par insultu viņš zināja diezgan daudz, viņa draugu lokā esot cilvēki, kurus slimība pat pārvērtusi par paralizētiem «dzīviem līķiem». Kad izlasījis presē par Insulta profilakses kabinetu, maksa viņu neesot sabiedējusi. Nodomājis, ka «novērst insultu ir lētāk nekā saslimt». Kabinetā veiktajā izmeklējumā atklājies, ka insults bija rokas stiepiena attālumā - viņam bija 85% miega artērijas sašaurinājuma. «Mani izoperēja, un tagad man ir asinsspiediens kā bērnam,» viņš smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?