Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Maksātnespēja kā risinājums

Pieteikt fiziskās personas maksātnespēju rīdziniekam Aigaram bija vienīgā iespēja nenokļūt parādu verdzībā līdz mūža galam. «Kad sapratu, ka ekonomiskās krīzes rezultātā negūšu plānotos ienākumus un bankai kredītu atdot nevarēšu, devos uz savu kredītiestādi, lai mēģinātu vienoties par atvieglotiem saistību izpildes nosacījumiem,» stāsta Aigars, taču pretēji banku deklarētajai pretimnākšanai saņēmis gandrīz vai ultimātu - vai nu atdod visu aizdoto naudu, vai dod papildu nodrošinājumu.

Neredzot iespēju izpildīt bankas prasības, Aigars, aicinot palīgā maksātnespējas konsultāciju centra juristu Jāni Āboliņu, kurš 2008. gadā pirmais Latvijā pieteica savu maksātnespēju un vēlāk konsultējis vai pusi no tiem, kas izmanto šo iespēju, sagatavoja savas maksātnespējas pieteikumu. Tikai pēc diviem gadiem ar ceturto piegājienu tiesa to beidzot apstiprināja. Aigars stāsta, ka atrasti dažādi formāli iemesli atteikumam. Viņaprāt, tas tāpēc, ka arī tiesneši ir banku klienti. Kamēr griezies riņķa dancis ar pieteikumiem, izsolītas dzīvojamās mājas, kuru celtniecībā Aigars ieguldījis privāti ņemto kredītu, bet ekonomiskās krīzes laikā dzīvokļi līdz pārdošanai tā arī nenonāca. Nu Aigaram palicis dzīvoklis, kur viņš dzīvo kopā ar sievu, un zemes gabals, taču jau tuvāko mēnešu laikā saskaņā ar maksātnespējas procesā paredzēto bankrota procedūru būs jāpārdod arī tie. «Teorētiski ar kreditoriem var vienoties, ka parādniekam atstāj īpašumu, no kura viņš gūst ienākumus, vai pārdot visus citus īpašumus, bet par bankas naudu pirkto dzīvokli, kur parādnieks mitinās, var paturēt, turpinot par to bankai maksāt, taču mana pieredze liecina, ka tā nenotiek, un cilvēks faktiski paliek uz ielas.»

«Domājām, pārdosim uzbūvētās mājas, norēķināsimies ar banku un plānosim ģimenes pieaugumu, bet tagad mūsu vienīgā doma ir ātrāk aizbraukt no šīs valsts, jo savai ģimenei te neredzu perspektīvu,» saka Aigars, kurš jau meklē darbu ārzemēs un bankrotam sekojošo saistību dzēšanas procedūru realizēs, esot ārpus Latvijas. «Ja nebūtu šīs situācijas, es droši vien par aizbraukšanu nedomātu, taču tagad citu iespēju neredzu.»

J. Āboliņš, kas piedalījies jaunā Maksātnespējas likuma izstrādē, norāda, ka attiecībā uz fizisko personu maksātnespēju tas ir saprotamāks, pats process padarīts pieejamāks, ātrāks un lētāks. Taču lai finanšu grūtībās nonākušie nepriecājas, ka nu īstenot šo maksātnespējas procesu būs vienkārši vai varēs to izmantot, lai tiktu vaļā no kredītsaistībām. «Bankas nav īpaši ieinteresētas klientu maksātnespējā, kaut gan šī procesa uzsākšanu tās ietekmēt nevar. Taču, ja atklājas, ka parādnieks aizņemto naudu nav izlietojis paredzētajam mērķim, apzināti bankai sniedzis nepatiesu informāciju, piemēram, par saviem ienākumiem, vai pēdējo trīs gadu laikā dāsni izdāļājis savus īpašumus radiem un draugiem, šo procesu var pārtraukt un atjaunot visas kredītsaistības,» norāda J. Āboliņš.

Stājoties spēkā jaunajam Maksātnespējas likumam, fizisko personu maksātnespējas pieteikumu skaits krietni pieaudzis. Ja iepriekš triju gadu laikā apstiprināti 180 procesi, tad tagad trīs mēnešu laikā vien bijuši 130. Pēc J. Āboliņa domām, to skaits tikai turpinās augt, jo situācija pasliktināsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?