Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mālpils gaida glābēju

«Tas ir bijis pelnītspējīgs uzņēmums, un ir pilnīgi nesaprotami, kā tas varēja notikt,» sašutis ir maksātnespējīgās Mālpils kokapstrādes rūpnīcas Laiko bijušais darbinieks Gints Žukovskis. Laiko, kas ir bijis lielākais privātais Mālpils novada darba devējs, darbību pārtraucis jau pagājušā gada rudenī, un iztikas avotu tādējādi ir zaudējuši ap 300 cilvēku, kas ir 15% no visiem pilsētas darbspējīgajiem iedzīvotājiem.

Par absurdu šo situāciju, kad no ierindas iziet perspektīvs eksportējošs uzņēmums, sauc arī tā kreditors Swedbank, kurš sola palīdzēt atrast rūpnīcai jaunu investoru. Uzņēmuma darbinieki cer, ka tas varētu parādīties jau maija sākumā, kad notiks pirmā uzņēmuma īpašuma izsole.

Pēc vienas shēmas

«Jūs aizņematies no drauga tūkstoti, lai nopirktu mašīnu, pēc tam pārrakstāt to uz savu vecmāmiņu un aizdevējam sakāt, ka mašīna jums vairs nepieder,» bijušo Laiko īpašnieku izdomāto shēmu, kas noveda pie uzņēmuma darbības pārtraukšanas, raksturo Swedbank Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ivars Svilāns. Pagājušā gada novembrī banka, uzzinot, ka visus Laiko aktīvus ir pārņēmusi Igaunijā reģistrētā firma Laiko Trade, «vecajam» uzņēmumam atstājot tikai milzīgas parādsaistības, pieņēma lēmumu ražošanu apturēt, jo radījušas nopietnas bažas par īpašnieku nodomiem. Līdzīga shēma tika lietota arī Tukuma uzņēmumā Sāga, kas pieder tai pašai Lielbritānijas firmai Glory Wings Limited, kuru abos uzņēmumos pārstāvēja valdes locekļi Vitālijs Judins un Jurijs Azarovs. Kopumā Glory Wings Limited bankai ir parādā ap 7 miljoniem latu.

Palikuši bez pabalstiem

Kā jau lielākajai daļai Latvijas uzņēmumu, arī Laiko pērn negāja spīdoši: pasūtījumu skaits saruka, izveidojušies arī nodokļu parādi. «Acīmredzot šajā mirklī viņi sāka gudrot, kā var izvairīties no tā, lai maksātu bankai. Viss notika ļoti strauji,» stāsta Mālpils novada domes priekšsēdētāja vietniece Solvita Strausa.

Pagājušā gada oktobrī V. Judins darbiniekiem paziņoja, ka Laiko ir uz maksātnespējas robežas un rūpnīcu pārņem uzņēmums Laiko Trade, ar kuru visiem darbiniekiem ir jānoslēdz jauns darba līgums. «Mums tika pateikts: vai nu leciet tai vagonā, vai ejiet prom. Nekas cits neatlika,» atceras bijusī Laiko darbiniece Inta Brikmane. Īpašnieku rīcību viņa sauc par nodevību, jo visi tie, kas pārgāja zem jaunās kompānijas spārna (un tādu bija lielāka daļa), zaudēja iespēju pretendēt uz atlaišanas pabalstu. «Mums tie tika izkrāpti,» rūgti saka I. Brikmane. Darbs visiem Laiko Trade darbiniekiem tika uzteikts 9.novembrī.

Bažījas par budžetu

Mālpilij, kur dzīvo ap 4 tūkstošiem cilvēku, Laiko darbības pārtraukšana ir bijis nopietns trieciens. «Ap 300 ģimeņu palikušas bez ienākumiem. Tā būs liela slodze uz sociālo dienestu,» saka Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs. S. Strausa papildina, ka notiek arī ķēdes reakcija: samazinājies veikalu apgrozījums, strauji pieaudzis komunālo parādu apjoms. Tā kā novadā darba iespēju tikpat kā nav, bet uz Rīgu ceļš neatmaksājas, daži darba meklējumos brauc uz ārzemēm. «Pazīstu vienu sievieti, kura atstāja šeit savus četrus bērnus un devās uz Angliju,» saka S. Strausa. A. Lielmežs ir neizpratnē, kāpēc šajā situācijā neiejaucas valsts. «Ja varēja glābt Parex banku, kāpēc nevar glābt vienu eksportspējīgo uzņēmumu?» vaicā domes priekšsēdētājs.

Ja uzņēmuma darbība netiks atjaunota, sekas tam būs nopietnas, paredz A. Lielmežs. «Pašvaldības ieņēmumu bāze veidojas no iedzīvotāju ienākuma nodokļa - nākamgad budžetu mums rēķinās pēc 2009. gada datiem. Tas nozīmē, ka mums būs pamatīgs finansējuma samazinājums pamatfunkciju veikšanai,» par nākotni ir bažīgs domes vadītājs.

Gatavi iesaistīties

Ap jūniju no Laiko atlaistajiem sāk beigties bezdarbnieka pabalsts, un cilvēki cer, ka varēs tomēr atgriezties darbā. «Laiko un maksātnespējīgs? Man tas neiet kopā,» atzīst viens no bijušajiem Laiko galvenajiem speciālistiem Gints Žukovskis. Kopā ar vairākiem citiem darbiniekiem viņš ir nodibinājis savu firmu, kura piedāvāja bankai rūpnīcu pārņemt. «Strādājam pie biznesa plāna, kas parādīs mūsu pārliecību par to, ka darbību var atjaunot. Ja investors tomēr neatradīsies, būsim ar mieru ar bankas nosacījumiem to pārvaldīt paši,» stāsta G. Žukovskis. Cerīgu viņu dara tas, ka uzņēmums tiek apsargāts un kurināts. Tas nozīme, ka arī kreditori cer rūpnīcas darbu atjaunot, viņš saka.

Patlaban attiecībā uz Laiko un Laiko Trade notiek vairākas tiesas prāvas, sākta abu uzņēmumu bankrota procedūra. Administratoram ir uzdots iesniegt policijā iesniegumu par kriminālprocesu sākšanu pret V. Judinu un J. Azarovu par Laiko un Sāgas ļaunprātīgu novešanu līdz maksātnespējai. V. Judins Dienai jebkādus komentārus ir atteicies sniegt.

Kā uzsver I. Svilāns, banka uz darbinieku iniciatīvu raugās pozitīvi: «Protams, viņiem nepieciešams investors, kas gatavs ieguldīt naudu. Esam uzrunājuši arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un arī paši esam iesaistījušies investora meklēšanā.» Interese esot, jo kokapstrādes nozare ir perspektīva, teic Swedbank pārstāvis. Visticamāk, investoram tiks piedāvāts pārņemt abus uzņēmumus - gan Mālpils Laiko, gan Tukuma Sāgu.

Darbinieki cer, ka, iespējams, jauns investors varētu sevi pieteikt jau pirmajā Laiko īpašuma izsolē, kas notiks 5. maijā. «Tā parasti ir, ka līdz pēdējam tur noslēpumā, vai ir kāds pretendents,» spriež I. Brikmane. Banka pagaidām nekomentē, vai izsolē varētu parādīties kāds uzņēmuma «glābējs».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?