Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Mālpils pašvaldība gatavojas lemt par cūku fermu

Mālpils novada pašvaldība, kurai līdz 8. oktobrim jāpieņem lēmums akceptēt vai noraidīt ieceri šajā novadā būvēt cūku fermu 36 800 sivēnu nobarošanai, vispirms plāno apzināt sabiedrības viedokli, kā arī noskaidrot iedzīvotāju pieredzi citās Latvijas vietās, lai būtu vieglāk izlemt šo jautājumu.

Kā uzsver Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs (Vienoti Mālpilij), «lai lēmums būtu argumentēts un pamatots», pirms tā pieņemšanas pašvaldība iecerējusi veikt vairākus darbus. Pirmkārt, ir plānots izveidot darba grupu, kas analizēs šīs cūku fermas būvniecības ieceres stiprās un vājās puses, sniegtās iespējas un iespējamos draudus, piemēram, kāda var būt cūku mēslu iestrādes apkārtējos laukos ietekme uz augsnes kvalitāti, apkārtējo vidi, kā tas mainītu ekonomisko situāciju novadā.

Otrkārt, lai spriestu par potenciālajiem novada ieguvumiem un zaudējumiem pēc šādas ieceres īstenošanas, Mālpils novada pašvaldības Tautsaimniecības un attīstības komitejas deputāti plānojuši doties uz Lauberes cūku kompleksu, kā arī, iespējams, apmeklēs otru fermu Allažmuižā. Komitejas priekšsēdētājs Valts Mihelsons (Vienoti Mālpilij) pastāstīja, ka vēl deputāti plāno runāti ar cilvēkiem, kas dzīvo fermu un mēslu izkliedēšanai izmantoto lauku tuvumā, lai noskaidrotu to vērtējumu. Šajā vizītē piedalīsies arī aktīvāko iedzīvotāju pārstāvji. Taču, lai iegūtu pašu mālpiliešu kopējo viedokli par šīs cūku fermas būvniecības ieceri, līdz 4. septembrim uzņēmums TNS Latvia veiks 300 iedzīvotāju socioloģisko aptauju. Tā jau ir sākta. Šim nolūkam dome atvēlējusi 1790 latu. Vēl līdz 29. augustam turpinās publiskā apspriešana Mālpils novadā par šo būvniecības ieceri - cūku intensīvās audzēšanas fermas izveidi īpašumā Klūgas - Grūbas.

Diena jau rakstīja, ka, ieguldot trīs miljonus latu Mālpils novada Klūgās - Grūbās, SIA Mālpils Agro iecerējusi būvēt fermu cūku nobarošanai, bet no to mēsliem šeit paredzēts ražot biogāzi un siltumu, savukārt pāri palikušo substrātu iestrādāt apkārtējos laukos, kuros audzēs graudus dzīvnieku pārtikai. Tomēr vairākums vietējo iedzīvotāju ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sabiedriskajā apspriešanā bija pret šo ieceri, baidoties par smakām un negatīvo ietekmi uz vidi kopumā, jo īpaši avāriju gadījumos. Arī līdz šim pašvaldībā iesniegto publiskās apspriešanas anketu rezultāti liecina, ka gandrīz visi iedzīvotāju iebilst pret cūku fermas būvniecību.

A. Lielmežs uzskata, ka vispareizāk šādos gadījumos būtu organizēt vietēja mēroga referendumu, jo tad šos rezultātus nevarētu apšaubīt, taču diemžēl normatīvie akti neparedz šādu iespēju. Ņemot vērā no iesaistītajām pusēm saņemto informāciju, domes vadītājs norāda: «No tiesas neizbēgt, lai kāds arī būtu domes lēmums.» Diena jau rakstīja, ka Latvijā ir zināmi gadījumi, kad uzņēmējs tiesājas par to, ka dome nav atļāvusi būvēt cūku fermu, savukārt, ja to atļauj darīt, šo lēmumu apstrīd iedzīvotāji. Tāpēc Mālpils novada pašvaldība attiecas pret šo jautājumu ar lielu atbildību un ar cerību izvairīties no ilgiem tiesas procesiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?