Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Mans Palladium. Tolaik likās, ka baltais taisnstūris bija vismaz četrstāvu mājas augumā

Manai paaudzei Palladium ir pirmais platformāta kinoteātris Latvijā ar milzu ekrānu un telpisku skaņu (vēlāk tapa arī Pionieris Rīgā, Kurzemē - kinoteātris Liepāja) - kaut kāds tāls, bet mīļš sveiciens no sešdesmitajiem gadiem, no mitoloģiskās «padomju modernisma ēras», kad tapa Daugavas stadions ar mākslīgā ledus darināšanas tehniku, elegantais veikals Sakta, «vecišķā» viesnīca Rīga un Kolhoznieku nams (Zinātņu akadēmijas baznīcveidīgā parodija)- šie tik atšķirīgie arhitektūras brīnumi - no Staļina ampīra līdz perfektam modernismam.

Protams, vēlāk uzzināju, ka 1910. gadā tolaik populārā jūgendstilā celtajā īres nama (arhitekti Voldemārs Frīzendorfs, Oto Lanckis) pagalmā jau 1913. gadā sāka darboties kinoteātris ar šo pašu Atēnu dievietes Pallādas vārdu nosaukumā. Nams mainījās līdzi modei, smalkos augu motīvus fasādes ciļņu apdarē 1925. gadā nomainīja arhitekta Pāvila Dreimaņa sacerētie Art Deco ekspresīvie ornamenti.

Otrā pasaules kara laikā kinoteātris izdega, to atjaunoja tikai 1957. gadā, kad jaunie padomju arhitektūras entuziasti Modris Ģelzis un Arturs Reinfelds piešķīra telpai modernu - «kā Rietumos» - izskatu un stilu - ar efektīgo balkonu, koka līstīšu sienām, koši zilajiem ādas aizstājēja dermatīna krēsliem. Pēc kārtējās ugunsnelaimes 1965. gadā interjeros ienāca daudz drošākais alumīnijs, noformēts plastisku izliektu kvadrātiņu un riņķu/šķīvīšu formā, kurš turklāt izrādījās teicams akustisku slāpējošs materiāls (lai netraucētu mājā dzīvojošajiem).

Tomēr galvenais jau te bija filmas, kuras varēja skatīties uz milzīgā platformāta ekrāna - nu, man tolaik likās, ka baltais taisnstūris bija gigantisks - vismaz četrstāvu mājas augumā. Skaņa bija apdullinoša un perfekta. Katras skatītāju rindas galā bija skolēnu/studentu vietas - tādas atklapītes, neērti koka beņķīši par «budžeta cenu», ja nemaldos, zilganā biļetīte rīta seansos bija superlēta - nieka 10 kapeiku. Gardais piena saldējuma kokteilis slavenajā Palladium bufetē bija trīsreiz dārgāks! Kafejnīcā, uz kuru šiki skaitījās doties pat no ielas, varēja dabūt deficītās lašmaizes un īpašo kārumu - sviestmaizi ar servelādes desu. Palladium kafetērija un Dieva auss (Planetārija kafejnīca) bija Rīgas «intelektuālās elites» randiņu vieta.

Tomēr nekādu ēdamo kinoseansa laikā zālē ienest nevarēja, tas atšķīra to laiku kino no tagadējiem pēc pretīga popkorna smirdošajiem kino multipleksiem. Un vispār - kā var atļauties brīnišķīgo platformāta kino meistardarbu filmu Makenas zelts vai Mūzikas skaņas izrāžu laikā kaut ko gremot kā govs!?

Pēdējā filma, ko tur skatījos, bija Ņikitas Mihalkova Sibīrijas bārddziņa Latvijas pirmizrāde 1998. gadā, pēc kuras režisors man, joprojām pajaunam kinokritiķim, uzdāvināja filmas reklāmas vīriešu smaržu flakonus - ražotus Francijā - un burvīgu Hermes zīda šalli. Palladium atmiņā paliek ar «skaistās dzīves» pazaudēto aromātu. Drīz pēc tam kinoteātri slēdza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?