Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Marks novēl visiem vairāk smaidīt

Marks Geibers atklāja sev Eiropu, kad 2001. gadā pirmo reizi atbrauca uz Latviju no tālās Amerikas. Kā saka franči: meklējiet sievieti! Un arī Marka atbraukšanas iemesls ir latviete Ieva. Pirms tam gan abi sastapušies daudz agrāk, kad 1978. gadā studējuši universitātē viņa dzimtajā Ohaio štatā, bet abiem vispirms bija citas ģimenes.

Marks atzīstas, ka no Latvijas vairs nevar aizbraukt, jo sieva un meita dzīvo šeit. Meitiņa Anna mācās 1. klasē Rīgas Franču licejā, perfekti runā angļu un latviešu valodā. Marks atvainojas, ka latviski nerunā tik labi kā gribētu, pamatzināšanas apguvis valodas kursos, sieva un meita ar viņu labprātāk runājot angliski. Rīgā sarunāties angļu valodā neesot problēmu - daudzi saprot un runā ļoti labi, bet ārpus galvaspilsētas ar saziņu ir grūtāk, tāpēc vēlas latviešu valodu apgūt vēl labāk.

Marka Geibera tēvs un māte ir vācieši un ASV ar saviem vecākiem ieceļojuši pagājušā gadsimta sākumā no tagadējās Polijas teritorijas, bet Marks Eiropu sācis iepazīt un apceļot tikai kopā ar Ievu, tagad arī darba jautājumos. Eiropas valstis saistot arvien vairāk - īpaši daba, kultūra. Latvijā uzreiz iepatikusies jūra…

Marks atklāj, ka labprāt saimniekojot virtuvē, bet pirmais ēdiens, ko iepazinis Latvijā, bijis šašliks. Namatēvs laipni rāda dzīvokli, virtuvē rindojas plaukti ar dažādu valstu ceļojumu un pavārgrāmatām. Viņa sieva Ieva Lešinska ir tulkotāja un žurnāliste. Marka specialitāte ir inženieris, bet jau ASV strādājis apdrošināšanas konsultāciju firmās un šobrīd ir apmierināts ar darbu firmā Balta. Pirmos divus gadus Latvijā nebijis viegli atrast piemērotu darbu, strādājis par tulku, mācījis angļu valodu, to darot joprojām. «Zinu, ka ASV tāpat ir daudz bezdarbnieku un daudzi šī iemesla dēļ pamet Latviju, bet man ir patiesi žēl, ka aizbrauc ļoti daudz gudru un izglītotu cilvēku,» stāsta Marks. Viņš vēlētos, lai meita dzīvotu Latvijā, bet to nākotnē, protams, izlems viņa pati.

Lūdzot salīdzināt, kādi, viņaprāt, ir ieguvumi un zaudējumi, pārceļoties no ASV uz dzīvi Latvijā, Marks atzīstas, ka ne Ohaio, ne Teksasā, kur dzīvojis, nav operas, bet Rīga pārsteigusi ar savu bagāto kultūras dzīvi - patīkot gan tautas mūzika, gan opera, gan iespēja apmeklēt viesmākslinieku koncertus, tāpat pārējā daudzveidīgā mākslas pasaule. Lai arī iegūti daudz jaunu draugu, reizēm pietrūkstot tuvinieku, bet vismaz reizi gadā viņi visi trīs ciemojas ASV.

«Man nepatīk, ka cilvēki šeit maz smaida, ir nomākti, daudz lieto alkoholu,» atklāj Marks. Viņš stāsta, ka ASV pierasts, ka cilvēki arī uz ielas cits citu uzrunā, bet te to uztver rezervēti. Ja Rīgā kāds iet pa ielu un smaida, tad viņa sieva nosakot - viņš droši vien ir amerikānis. Uz jautājumu, vai smaidi vienmēr ir patiesi, Marks Geibers smejot atbild, ka viņa gadījumā tā esot, un novēl latviešiem uz dzīvi paskatīties no gaišās puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?