Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Marts - laiks degt un izģērbties!

Inga Patmalniece

Ļauties brīvībai, jaunībai. Romantikai un dzejai ar erotisku ievirzi nav labāka laika, kad tikt izrunātai un sadzirdētai, kā martā. Tieši ar šādu mērķi - atmodināt pavasari, šodien, 19. martā, plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejs O. Vācieša ielā 6a aicina uz dzeju, mūziku un gaismas instalāciju pasākumā Pavasara uznāciens - Iededz martu!.

«Marts ir jāiededz!» ir pārliecināta pasākuma kuratore Elvīra Bloma, atklājot, ka marta iedegšanas mērķis ir aicināt ikvienu - degt un izģērbties! Lai nu katrs domā, kā tas vislabāk izdarāms, bet prāta rosināšanai pasākumā savu dzeju runās gan autori, kas ir pieredzējuši, gan arī tie, kas pavisam nesen sākuši radoši izpausties. «Visiem vienojošais ir kvalitātes kritērijs,» stāsta E. Bloma. «Visi mākslinieki ir jauni un dzejā apspēlē, ja tā var teikt, trakuma - dzīvības, jaunības - elementu.»

Jāņa Akuratera muzejā savu dzeju šodien runās daudzkārtēju balvu ieguvējs, mūsdienu dzejnieks Ronalds Briedis (1980). Piedalīsies arī Henriks Eliass Zēgners (1995), kurš dzejoļus sācis rakstīt jau deviņu gadu vecumā. Viņa debijas krājums Elementi klajā nācis tikai pērn. Arī Luīze Lismane (1989) - maģistrantūras studente - lasīs savu emocionālo, brīžiem skaudro un tajā pašā laikā gaišo dzeju. Uzstāsies arī Ērika Bērziņa (1977), kura strādājusi par redaktori dažādos preses izdevumos un publicējas kopš 2001. gada. Viņas dzejas debijas krājums Ziemeļu lapsa iznācis 2006. gadā. Būs iespēja klātienē dzirdēt dzejnieces sievišķīgo, juteklisko un enerģētisko dzeju. «Viņa ir viena no autoriem, kura noteikti ir jādzird «dzīvajā»,» - tā vēsta pasākuma pieteikums.

Vai mūsdienās dzeja ir aktuāla? Tas ir labs jautājums. Skaidrs ir viens, ka «tā ir vērtība, gribam to atgādināt arī tiem, kuri par to piemirsuši», teic Elvīra Bloma. Marta iedegšanas vakarā būs iespēja dzirdēt arī mūziķus Aivi Iesalmani un Reini Jakobsonu (Martas asinis, Dun Dun). Dzejas skanisko fonu, tāpat kā gaismas instalāciju un videoprojekciju, risinās radošā apvienība w-2 art - Vitālijs Vinogradovs, Julians Bāliņš un Vadims Kušneruks. Vakara muzikālā un vizuālā fona uzdevums ir pastiprināt un izcelt dzeju un dzejnieku, atgādina E. Bloma, uzsverot, ka pasākuma svarīgākais notikums tomēr ir dzeja.

Elvīra Bloma stāsta, ka marta iedegšana Jāņa Akuratera muzejā ir tikai sākums muzeja pasākumu cikla sērijai. Viņa sola, ka turpinājums būs un jau 26. maijā - Pārdaugavas svētkos - muzejā dzirkstīs jaunas vēsmas. Kādas tās būs, pagaidām E. Bloma neatklāj, jo viss ir procesā. Par visu aktuālo varat uzzināt, sekojot līdzi notiekošajam www.memorialiemuzeji.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?