Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Masu nauda un nišu nauda

Labi zinot, ka mēbeļražotāju Latvijā netrūkst, jaundibinātā SIA Meyer Maschinen, kas līdz šim tirgojusi iekārtas kokrūpniecībai, tomēr nolēmusi šogad atvērt savu ražotni. Iecere grozās «nevis ap štancēto, bet masīvkoku. Roku darbs, pamatīgas mēbeles» - ar to viņi nolēmuši atšķirties. Atšķirība no konkurentiem meklējama arī tajā, ka Meyer Maschinen grasās izmantot visas biznesa jaunpienācējiem pieejamās Eiropas Savienības (ES) fondu iespējas. Uzskaitot zaļknābjiem paredzētos naudas avotus, šoreiz Es - uzņēmējs rubrika rosinās rakstīt projektus.

Jāurbj tagad

Pirmie četri gadi pēc Latvijas iestāšanās ES saistījās ar uzņēmēju rindu pie Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA). Otrais plānošanas periods bija rāmāks. Tas tāpēc, ka uzņēmēji kļuvuši piesardzīgāki, vispirms jau krīzes dēļ. Arī atbalsta procents tagad ir mazāks, un iepriekšējo 70 vietā tagad labākajā gadījumā ir 55%. Tomēr fondu apguves pārzinātāji iesaka izmantot visu, kas pieejams - kopumā Latvijai patlaban piešķirts lielāks atbalsta apjoms nekā pirmajos gados pēc iestāšanās ES. Turklāt pēc 2013. gada atbalsta procenti sarukšot, saka Rīgas plānošanas reģiona ES struktūrfondu informācijas centra vadītāja Dace Grīnberga. Viņa uzskaita fondu iespējas jaunpienācējiem, tomēr uzsver, ka pilnīgu informāciju, kas atbilstu katra uzņēmēja vajadzībām, var sniegt tikai konsultācija, ko viņi, tāpat kā LIAA, sniedz bez maksas.

Struktūrfondu divas izplatītākās un iepriekš arī Es - uzņēmējs aprakstītās programmas ir Hipotēku bankas administrētā ALTUM un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) kūrētie bezdarbnieku biznesa plāni. Pieteikties vēl ir iespējams - drīzumā NVA atlasīšot 200 bezdarbnieku, ko apmācīs biznesa plāna izstrādē un no kuriem izvēlēsies 80 finansējamus galarezultātus. Eiropas nauda jaunuļiem plūst arī caur biznesa inkubatoriem. LIAA paspārnē tādu ir deviņi, un to plusus Es - uzņēmējs iepriekš jau iztirzājis.

Otra iespēja, arī tiem, kurus neinteresē zemkopība, ir Lauku attīstības programma. Neskatoties uz to, ka šos līdzekļus dala iestādes Zemkopības ministrijas pakļautībā, nauda paredzēta arī jaunajiem uzņēmējiem, kas ārpus Rīgas vēlas stutēt cita veida biznesu. Autoservisu, apzaļumošanu vai mēbeļražošanu - visu, izņemot lauku tūrismu. Nauda pieprasāma gan uzņēmumu veidošanai, gan attīstīšanai, saka ES struktūrfondu informācijas centra speciālists Ģirts Kindzulis. Par šo naudu, kas galvenokārt paredzēta jaunizveidoto uzņēmumu pamatkapitālam, nevis apgrozāmajiem līdzekļiem, vairāk būtu jāzina stāstīt Lauku atbalsta dienesta vai Lauku konsultāciju un izglītības centra nodaļām. «Ne vienmēr gan tā notiek,» saka D. Grīnberga, piebilsot pavisam praktisku informāciju - no 12. aprīļa mēnesi būs vaļā gals tādam maisam kā «uzņēmumu radīšanas un attīstības» pasākums. Uzņēmējiem tur pieejami seši miljoni latu. Ja jūsu intereses ir specifiskākas, noderēs vēl viens no lielajiem Zemkopības ministrijas paspārnē esošajiem naudas avotiem - Zivju fonds.

Izstādēm un mācībām

Bieži pēc sparīga iesākuma uzņēmēji atduras pret zināmu panīkumu, kad ierunājas vajadzība pēc mārketinga. Līdz šī gada beigām LIAA pieņem projektus, kas mērķē uz ārējo tirgu apgūšanu. Pavisam svaigiem biznesmeņiem gan projekta izmaksas nedrīkst pārsniegt 4000 latu. Taču tā varētu būt pietiekama summa, lai nosegtu uzņēmuma dalību starptautiskās izstādēs, tirdzniecības misijās, kontaktbiržās un tiešajās vizītēs pie sadarbības partneriem ārvalstīs. Programma vērsta uz Latvijā ražoto preču un pakalpojumu ārējo mārketingu, un tā segs 50% no izmaksām.

Kuru katru brīdi tiks palaista arī programma darbinieku apmācībām kvalifikācijas celšanai. Uz šiem līdzekļiem varēs pretendēt arī jaundibināti uzņēmumi, piesakoties savas nozares asociācijā, Darba devēju konfederācijā vai Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, caur kurām tiks iesniegti projekti LIAA.

Nišu interesēm

Uzskaitot vispārīgākās no fondu naudas renēm, Ģ. Kindzulis piebilst, ka ir daudzskaitlīga izvēle specifiskāku uzņēmumu interesēm. «Ir iespēja pieteikties akvakultūras uzņēmuma izveidei, ir specifiski konkursi profesionālās kultūras pārstāvjiem un citi.» Tāpat fondu pārzinātāji min LEADER pasākumus - nelielām investīcijām paredzētus vairākus projektu konkursus ar domu veicināt dzīves kvalitātes uzlabošanos kādā teritorijā. LIAA no savas puses piemet tā dēvēto Motivācijas programmu, kas tēmē gan uz uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu, gan inovāciju izprašanu. Tā domāta potenciālajiem uzņēmējdarbības sācējiem un izpaužas gan kā ikgadējais konkurss Ideju kauss, gan kā bezmaksas elektroniska lasāmviela - Līdera ABC un Labās prakses piemēri mentoringā. Par fondu naudu nišu projektiem LIAA un Rīgas plānošanas reģions gatavi runāt ar katru uzņēmumu atsevišķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?