Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Maxima traģēdija plaši aizskan visā pasaulē

Latvijā lielākā traģēdija kopš neatkarības atjaunošanas - Maxima jumta iegruvums un vairāk nekā 50 cilvēku nāve - plaši un nekavējoties atspoguļota arī lielākajos ārzemju medijos.

Par notikušo nelaimi, tai sekojošām sēru dienām un atskaņām Latvijā pārējai pasaulei ziņojuši daudzi pasaulē lielākie mediji - BBC, The New York Times, The Independent, The Times, Chinadaily, Deutsche Welle, Euronews un citi. BBC un Euronews pavisam neilgi pēc pirmajiem diviem Maxima jumta nogruvumiem vēstīja par notikušo, pirmajiem apstiprinātajiem bojāgājušajiem un zem gruvešiem iesprostotajiem. Ļaudis Rīgā par notikušo ir šokēti un «vienkārši apstājušies uz ielām», rakstīja BBC. The Irish Times ziņoja par desmitiem drupās iesprostotu cilvēku. Āzijā bāzētais Chinadaily jau sākotnēji ziņoja par 50 cilvēkiem, kas meklējami veikala drupās.

ASV medijs Sky News notikumiem Zolitūdē sekojis ik dienu, kopš nogruva jumts, uzskaitot bojāgājušos. Svētdien pēcpusdienā portāls, atsaucoties uz amatpersonām, vēstīja, ka cerības atrast izdzīvojušos ir izsīkušas. Glābēju drošības dēļ tiekot domāts par fasādes nojaukšanu. Ziņu portāla Yahoo News vēstījumā par notikumiem Zolitūdē norādīts, ka pussagruvusī ēka ir 2011. gada arhitektūras labākā celtne Latvijā, bet The Telegraph rakstīja, ka jumta otrā nogruvuma laikā traģiski gājuši bojā trīs glābēji, kuri centušies atbrīvot zem gruvešiem iesprostotos. Savukārt BBC News operators pasaulei sestdien vakarā piegādāja arī Latvijā plaši publiskoto, nervus stindzinošo video ar lielveikala jumta trešo nogruvumu, kas, par laimi, upurus gan nenesa, lai gan tuvumā atradās desmitiem glābēju.

Daudzviet citēti Valsts prezidenta Andra Bērziņa sestdien Latvijas Televīzijas ēterā paustie izteikumi, ka notikušais ir «neaizsargātu cilvēku masu slepkavība», kuras izmeklēšanai jābūt maksimāli ātrai un iesaistot neatkarīgus ārvalstu ekspertus.

Traģēdijai plaši sekojuši arī Krievijas mediji. Piemēram, RIA Novosti nelaimes gadījumam Rīgā veltīta vesela tēma, izklāstot jaunumus par bojāgājušo vārdu publiskošanu, gruvešu atrakšanu veikala teritorijā un upuru skaita pieaugumu, kā arī vēstot par sabiedrības sērām un notikušo aizlūgumu Rīgas Domā. Detalizēti lasāms par sarežģījumiem un veikala jumta trešo iegruvumu, teksts papildināts ar video. Tāpat citētas Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņas centrs) izteiktās prognozes par upuru skaitu un Rīgas vicemēra Andra Amerika (Gods kalpot Rīgai/Saskaņas centrs) teiktais, ka veikala ēka esot «pilnīgi iznīcināta». Tāpat atspoguļoti Rīgas pašvaldības plāni mainīt lielveikala vietas detālo plānojumu, paredzot, ka veikalu nojauks un tā vietā neko necels. Savukārt portāls lenta.ru negadījumu raksturojis kā valsts mēroga nelaimi, ko ilustrējis ar fotogaleriju.

Tiesa, ne vienmēr notikumi atspoguļoti precīzi. Piemēram, Spānijas telekanāls RTVE vēstīja, ka otrais veikala jumta iebrukums noticis padomju laikā slikti uzbūvētas konstrukcijas dēļ. Vairāki ārzemju mediji, līdzīgi kā Rīgas vicemērs A. Ameriks, sākotnēji ziņoja, ka veikalā Maxima noticis sprādziens. Šādi ziņoja, piemēram, ASV ziņu aģentūra AP, atsaucoties uz aculiecinieku teikto. Tikai vēlāk parādījās notikušā atstāsts, klāstot, ka iebrucis veikala jumts. Uzsvērts, ka precīzi traģēdijas cēloņi pagaidām nav zināmi, taču tiek saistīti ar izklaides laukuma izbūvi uz veikala ēkas jumta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?