Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Meistars iznāk no pagraba

Mums ir trīs jauni Ismaili, divas jaunas Fenēnas, divas jaunas Anna, viena jauna Abigaila un viens jauns priesteris Zakarija. Īpašs prieks ir par to, ka vairākums no viņiem ir mūsu jaunie dziedātāji - Raimonds Bramanis, Andris Ludvigs, Laura Grecka, Dana Bramane, Liene Kinča, Olga Jakovļeva, Rihards Mačanovskis.

Tā par lomu debiju ražu Džuzepes Verdi operas _Nabuko_ iestudējumā priecājas tā atjaunojuma muzikālais vadītājs Aigars Meri. Pirmizrāde šovakar arī viņam pašam būs nozīmīga debija, pirmoreiz diriģējot operas izrādi. Līdz tam viņš izaudzis, piecus gadus strādādams Operā skatītājiem «neredzamo» kormeistara darbu, bet tagad - izlīdis no pagraba. Vārda vistiešākajā nozīmē, nodomāju, intervijai kopā ar diriģentu nokāpjot viņa darbistabā - slikti ventilētā cellē bez logiem.

1996. gada iestudējums no repertuāra noņemts pirms trim gadiem, un orķestrī vēl jūtamas diriģenta Ģintara Rinkeviča iestrādes. Pieredzējis ir arī galvenais titullomas atveidotājs Samsons Izjumovs un Fenēna - Kristīne Zadovska. «Mans veikums ir jauno solistu iesaistīšana. Arī kora sastāvs ir mainījies, un daudziem dziedātājiem šis iestudējums ir jaunums. Šī ir kora opera, un tieši koris šajā iestudējumā ir viena no spožākajām zvaigznēm. Tas ir spožā formā,» vērtē A. Meri.

Tomēr nevar apgalvot, ka par operas Nabuko iestudēšanu diriģents būtu sapņojis ilgus gadus. «Tieši tad, kad atnācu strādāt uz Operu, notika iepriekšējā iestudējuma pēdējās divas izrādes - visu sezonu runāja, ka «Nabuko vairs neies». Diriģents un galvenais kormeistars Andris Veismanis teica: apskaties Nabuko, jo tā būs pirmā opera, ar kuru tev būs jāstrādā. Tomēr strādāja viņš pats, un labi, ka tā. Jo, pirms pats sāku strādāt Operā, man ar šo žanru bija rezervētas attiecības. Es lieliski jutos pusprofesionālajā pareizticīgo kamerkorī Blagovest, kur dziedājām romantisko un mūsdienu garīgo mūziku. Īpaši biju aizrāvies ar Šnitki un Pertu,» viņš atminas. «Operā man nolika priekšā klavierizvilkumus, kas bija jāapgūst - grāmatas bija iespaidīgas! Un pavisam cita mūzikas valoda, estētika, skatījums. Protams, es no Verdi negaidīju Šnitki. Taču mani biedēja operu apjoms. Atnācu, atvēru notis. Bet man pretī sēž sešdesmit cilvēku un dzied no galvas! Un arī kora specifika ir citāda - atšķirībā no koncertkora viņiem dziedot ir arī jākustas.» Sākumā, protams, šoks. Nozīmīgā debija Aigaram Meri notiek tikai divas nedēļas pēc meitiņas Helēnas piedzimšanas viņa un Agitas ģimenē. Helēnīte naktīs brēc, mazais dēlēns Tomass agri rītos jāved uz bērnudārzu. Taču diriģents paspēj vadīt arī paša izveidoto Jelgavas kamerorķestri, Lieldienām gatavo Haidna oratoriju. «Ir ko turēt. Slimot nedrīkst!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Opera

Džuzepes Verdi operas Nabuko atjaunojuma pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā 18.III plkst. 19. Diriģents - Aigars Meri. Biļetes
Ls 4-25, Biļešu paradīze.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?