Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Merkelei un Sarkozī arvien dziļāki strīdi par eirozonas glābšanu

Pēc Vācijas trešdienas neveiksmes valsts parādzīmju tirgošanā Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ceturtdien neveiksmīgi izmantoja izdevību, lai paskubinātu Vācijas kancleri Angelu Merkeli mainīt kategorisko nostāju pret Eiropas Centrālās bankas (ECB) lomu parādu krīzes pārņemtajā eirozonā. A. Merkele iebilst pret franču kolēģa vēlmi pēc zonas kopējām parādzīmēm, kas Briselē jau iesauktas par «stabilitātes obligācijām». Lai gan abi līderi apņēmušies glābt eiro, viņi nespēj panākt vienprātību un sola jaunus plānus par izmaiņām Eiropas Savienības (ES) līgumā tuvākajās dienās.

Vācija trešdien piedzīvoja katastrofu obligāciju tirgos: tā pārdeva desmit gadu parādzīmes 3,6 miljardu eiro (2,53 miljardu latu) vērtībā, lai gan piedāvājuma kopapjoms sasniedza sešus miljardus. Tas norāda, ka krīzes sekas pārņem arī Eiropas stabilākās ekonomikas un sūta brīdinājumu Francijai, ka tai var nākties šķirties no rūpīgi sargātā AAA kredītreitinga.

Ceturtdien, lai kaltu eiro glābšanas plānus, Strasbūrā tikās Francijas un Vācijas līderi, kuriem pievienojās Itālijas premjers Mario Monti. Kā uzsvērusi Francijas valdības pārstāve, tikšanās mērķis ir «izrādīt atbalstu M. Monti un viņa reformu politikai».

Tomēr sarunās liela vērība pievērsta franču un vācu domstarpībām par Eiropas Centrālās bankas (ECB) lomu eirozonas stiprināšanā. «Es uzskatu un ticu, ka attaisnosies viedokļi par to, ka ECB būtu jāspēlē galvenā loma uzticības atgūšanā,» Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē paziņoja France Inter radio. Izskanējušas ieceres, ka ECB varētu darboties kā aizdevēja tām parādos slīgstošajām valstīm, kas augsto procentu likmju dēļ nespēj piesaistīt līdzekļus.

Krasākās domstarpības Eiropas ekonomikas smagsvaru starpā ir par kopējo eirozonas obligāciju izveidi. Par to trešdien paziņoja arī Eiropas Komisija (EK). Vācija EK priekšlikumu nodēvējusi par «satraucošu un nepiemērotu». Valsts iebilst pret kopējām eiroobligācijām, baidoties no strauja aizņemšanās izmaksu kāpuma. Ceturtdienas tikšanās laikā kanclere uzstāja, ka vēlas izmaiņas ES līgumā, par ko nav sajūsmā Francija. «Valstis, kas nepilda stabilitātes paktu, jāsoda,» uzsvēra A. Merkele, piebilstot, ka tas palīdzētu nodrošināt kārtību un atturētu no pārkāpuma atkārtošanas.

Analītiķi, biržu pārstāvji un amatpersonas «arvien vairāk runā par eiro beigām», ziņoja raidsabiedrība BBC. Tomēr izšķirošais brīdis eiro nākotnes noskaidrošanai esot jau pavisam tuvu. Kā aptaujā noskaidrojusi ziņu aģentūra Reuters, 14 no 20 prominentiem ekspertiem un bijušajiem politiķiem piekrīt, ka pašreizējā veidola eirozonai drīz būs gals. Turklāt puse domā, ka radīsies «zonas elite», proti, tajā paliks vien finansiāli stabilākās valstis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?