Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Mērķis kļūt par atbalsta pun ktu

Tie laiki, kad bērni slimnīcā bija jāatstāj vieni, par bērna veselību uzzinot tikai pa tālruni vai labākajā gadījumā palūdzot ārstu iznākt no nodaļas un kaut ko pastāstīt, palikuši atmiņās. Šodien vairs ne pie vienas slimnīcas nodaļas durvīm nav lielas sarkanas svītras ar biedējošu uzrakstu «STOP». Vecāki var būt kopā ar saviem bērniem visās nodaļās, tikai uzturēšanās apstākļi tajās atšķiras.

Piemēram, vienīgais, ko vecākiem var piedāvāt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā, ir ķeblītis - dienā un arī naktī. Pēc dienas režīma astoņos vakarā vecākiem nodaļa gan jāatstāj, taču, ja mamma vai tētis uzstāj, ka grib palikt pie bērna arī pa nakti, nakšņo uz tā paša ķeblīša. Dažs iztur diennakti, cits nosēž divas dienas, bet arī visstiprākajam cilvēkam reiz pietrūkst spēka un agrāk šādos gadījumos nodaļas darbinieki meklējuši brīvas vietas citās nodaļās, lai mamma vai tētis beidzot varētu aiziet pagulēt, stāsta Intensīvās terapijas nodaļas virsmāsa Alita Kužuma. Citās nodaļās, kur nav atsevišķas gultas vecākiem, viņi nereti nakšņo uz matrača, kas paklāts uz grīdas līdzās bērna gultiņai. Taču tagad nodaļu darbinieki vecākiem var piedāvāt iespēju doties arī uz Vecāku māju, kas kopš aprīļa sākusi darboties pilnā apjomā.

Nav tikai viesnīca

Vecāku māju izveidojis Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar laikraksta Diena akciju Saulainas dienas mūsu bērniem, piesaistot lielu skaitu ziedotāju un atbalstītāju. Vecāku mājas vadītāja Ilze Jozēna, Dienai izrādot pamazām apdzīvot sāktās telpas, stāsta, ka šī nebūs tikai viesnīca, kur pārnakšņot, kā tas bijis kopš brīža, kad pagājušā gada rudenī Vecāku māju atvēra. «Mūsu mērķis ir padarīt šo vietu par garīgā, sociālā un psiholoģiskā atbalsta punktu,» saka Ilze un paver durvis uz pirmo istabiņu. Izskatās pēc tīri pieklājīgas viesnīcas ar dažādu lielumu numuriem. Kopēja ir atpūtas telpa, veļas mazgātava un virtuve, kur plauktos un atvilktnēs uz virknes burciņu un kārbu uzlīmētas rozā lapiņas ar uzrakstu «Kopīgai lietošanai». Ilze saka: «Ja kāds vēlas ēst tā, kā radis mājās, viņam ir iespējams sev ko pagatavot. Vienīgi cilvēki dažkārt baidās lietot virtuves tehniku, jo te viss vēl ir tāds jauns, spīdīgs, nenolietots.» Tad kādam jāpaprasa padoms, kaut vai kā ieslēgt plīti. Izrādās, šī kopīgā rosīšanās virtuvē ir labs iemesls vecākiem savā starpā iepazīties, un ar laiku izveidojas tādas kā savstarpējās atbalsta grupas. Ikdienā vecāki te nepieciešamības gadījumā var aprunāties ar psihologu, sociālo darbinieku, garīdznieku un pat karjeras konsultantu. «Nokļūstot neierastā situācijā, kad bērns nonācis slimnīcā, cilvēks reizēm apjūk, kļūst bezpalīdzīgs, izkristalizējas arī citas problēmas, ar kurām viņš ikdienā nav saskāries vai nav spējis ar tām tikt galā, un mūsu uzdevums ir palīdzēt,» stāsta Vecāku mājas kapelāns Linards Rozentāls. Ilze min konkrētu piemēru - Vecāku mājā apmeties kāds vīrietis no Ventspils, kura dēls strauji kļuvis akls, bet mājās bijis kopjams tēvs. «Viņš nezināja, kur vērsties pēc palīdzības, kā saņemt kādu atbalstu. Mēs sazinājāmies ar viņa pašvaldību, savācām nepieciešamo informāciju un palīdzējām nokārtot arī dažas formalitātes,» saka Ilze.

Piesaista brīvprātīgos

Vecāku māja tiek uzturēta un darbinieki algoti, īstenojot Eiropas sociālā fonda projektu, kas ilgs divus gadus. Par kādiem līdzekļiem un kā tā darbu turpinās pēc tam, pagaidām precīzi nav zināms. Pie tā tiek strādāts. Pateicoties šai programmai, noteiktām cilvēku grupām Vecāku mājas pakalpojumi ir bez maksas. Taču arī maksa par uzturēšanos šajā mājā ir neliela. Līdzās algotajiem darbiniekiem Vecāku mājā darbojas arī brīvprātīgie no Rīgas Lutera draudzes. Diemžēl šobrīd darbinieku un brīvprātīgo palīgu trūkuma dēļ veidojas situācija, kad brīdī, ja mājā nav neviena no šiem cilvēkiem, tā jāatstāj arī visiem apmeklētājiem. Ilze Jozēna stāsta, ka tās gan ir tikai pagaidu problēmas un tiek strādāts pie tā, lai kāds Vecāku mājā dežurētu nepārtraukti un tamlīdzīgas situācijas neatkārtotos.

Pirmdienas rītā Vecāku mājā gan kluss, tikai vienā ēkas galā dzirdamas bērna čalas, bet atpūtas telpā kafiju malko «medbrāļi» no Portugāles, kas ieradušies izpētīt latviešu pieredzi Vecāku mājas izveidē. Pēdējā laikā gan šādu klusuma un miera mirkļu ir arvien mazāk. Vecāku mājas vadītāja Ilze Jozēna, izrādot Dienai telpas, stāsta, ka aizvadītās nedēļas nogalē māja bijusi pilna ar bērnu slimnīcas mazo pacientu tuviniekiem. Ir dienas, kad te ejot diezgan trokšņaini.

Ekskluzīva iespēja

Baiba Borname no Siguldas uzturēšanos Vecāku mājā uzskata par ekskluzīvu iespēju, kādas nav bijis pat Amerikā, kad, tur dzīvojot, viņa nokļuvusi slimnīcā. «Ja šīs mājas nebūtu, man būtu jāmeklē, kur nakšņot, jo uz Siguldu izbraukāt būtu par grūtu,» saka divgadīgās Lotes mamma. «Tas bērns vēl ir mazs, un mammas klātbūtne ir ļoti svarīga,» piebilst Lotes vecmāmiņa Māra, kas atbraukusi apciemot savas meitenes. Lote gan jau tik tālu atlabusi, ka pa dienu drīkst mammai nākt līdzi uz Vecāku māju, kur ir arī jaunākais brālītis Gustavs. Baiba mājās atstāt viņu nevarēja, jo baro ar krūti. Taču radusies vēl kāda problēma, kas šobrīd nav atrisināta ne slimnīcā, ne Vecāku mājā. Mazo, ejot uz nodaļu pie Lotes, ņemt līdzi nedrīkst, tāpēc Vecāku mājā uzturas arī Baibas māsa vai mamma.

Lai arī sarunā ar Dienu slimnīcas nodaļu darbinieki norāda, ka iesaka vecākiem izmantot Vecāku māju, Baiba par šādu iespēju uzzinājusi nejauši. Ne Uzņemšanas nodaļā, ne arī tālāk neviens viņai to nepiedāvāja. «Kad jautāju, kur te var palikt, man sacīja, lai ome paliek pie Lotes, bet es ar mazo lai mierīgi braucot mājās. Tā nebiju ar mieru,» saka Baiba. Staigājot pa slimnīcas teritoriju, viņa pamanījusi Vecāku māju un pie durvīm piestiprināto zīmīti ar tālruņa numuru. Piezvanīju, un viss atrisinājās.

Bērnu slimnīcas vecākās māsas vietniece Valija Paegle uzsver, ka Vecāku māja krietni atvieglo kā vecāku dzīvi, tā mediķu darbu. «Ar vecākiem, kas ir atpūtušies un spējuši kaut nedaudz laika veltīt paši sev, strādāt un kontaktēties ir daudz vieglāk nekā ar pārgurušiem un naktis negulējušiem,» atzīst Valija Paegle. Tomēr liela daļa vecāku dažādu iemeslu dēļ neesot gatavi atstāt savus savus bērnus un, ja viņiem ir iespēja palikt nodaļā, labāk izvēlas dienu un nakti pavadīt tur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zināšanai

13. jūnijā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā bija 328 mazie pacienti, un kopā ar viņiem slimnīcā uzturējās 195 vecāki

Vecāku mājā ir deviņas istabiņas, kurās ir vietas 20 vecākiem

Daudzbērnu un nepilnām ģimenēm, trūcīgajām personām, kā arī personām ar nepietiekamām, zemām vai darba tirgum neatbilstošām zināšanām un prasmēm uzturēšanās Vecāku mājā un speciālistu konsultācijas ir bez maksas.

Vecākiem, kuriem valsts apmaksā uzturēšanos slimnīcā blakus bērnam, uzturēšanās Vecāku mājā ir bez maksas.

Pārējiem tas ir maksas pakalpojums, un uzturēšanās Vecāku mājā maksā no 3 līdz 10 latiem diennaktī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?