Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mērsraga prātojumi

Maisam būs gals vaļā - tā valdībā un plašsaziņā raksturotas bažas saistībā ar pagaidām 308 mērsradznieku izteikto vēlmi izstāties no Rojas novada un radīt savējo. Tas būtu precedents jebkuram neapmierinātajam apelēt pie vietējās pašnoteikšanās ideāla un dažnedažādām kopējas sadzīves nebūšanām, kādas diemžēl ir neizbēgamas un attiecīgi - jebkurā brīdī piemeklējamas vajadzīgajā daudzumā.

Pēc tā līdz šim dzirdētie argumenti tad arī izklausās - pēc piemeklētiem. Gan jau mērsradznieki ir villojušies ar rojniekiem no aizlaikiem. Ciema puiši zaļumballē «norāvušies» no kaimiņciema; toties mūsu meičām ņieburs krāšņāk izrakstīts. Un tādā garā. Pašlaik piesauktais neko daudz neatšķiras. Rojnieku runasvīru mērsradzniekiem noskaustās zvejas kvotas un no Mērsraga ostas valdes izdzīvotie vietējie, protams, ir skaudra sāpe piejūras lepnajiem ļaudīm, bet vai tas ir iemesls šķelt tikko pašu radītu novadu? Nē taču. Tas viss ir risināms citādi. Varbūt tas bija leģitīmi lielās tautu staigāšanas laikmetā: pie katrām nesaskaņām pasist pauniņu padusē, pacelt cepuri un ar savu klanu pārvākties gaiļa dziesmas attālumā. Un kad nākamajam kaut kas nepatika, tas rīkojās tāpat. Tas varētu būt itin labs skaidrojums kādreizējai baltu cilšu milzīgajai izplatībai no Vislas līdz Okai: kā kaut kas nepatika, tā paķēra pauniņu. Bet pie ikdienišķākām nebūšanām saimes ļaudis cits citam draudēja: «Ješka, ja tu šitā, ņemšu pauniņu!» Mērsraga specifikas dēļ gan varbūt tika lietots tīklu arguments: «Ja tev, nāburg, kaut kas nepatīk, velc savu tīklu pa kreisi!» Un tā viņi izstiepās pa visu piekrasti, kā tas aizvien redzams veco zvejniekciemu «desveidīgajā» konfigurācijā.

Lai nu kā, bet mūsdienu valstiskuma ietvaros tas vairs nedarbojas. Nevar risināt, piemēram, sasāpējušu problēmu Saeimā, nodibinot savu saeimu. Ir jau mums, piemēram, Zemnieku saeima, bet katram skaidrs, ka ne kā tiesiska Jēkaba ielas aizvietotāja. Ja nu kāds galīgi ar to Saeimu nekādā jēgā netiek, risinājums ir balotēties pašam vai gādāt uzticamu lobiju. Vai celt teltis, piketēt vai sliktākajā gadījumā atkal rakt laukā bruģakmeņus. Proti, nevis lietot seno pauniņas argumentu, bet gluži pretēji - tiešāk vai pastarpinātāk vīkšķīties pašam uz to Saeimu vai kādu citu institūciju.

Un jāatzīst, ka mērsradzniekiem šis princips ir skaidrāks par dienu, jo viņu interešu pārstāvniecība darbojas uzskatāmi un sekmīgi. Tai pašā Rojas novada domes sēdē, kur šodien izskata dažam sāpīgo jautājumu par rojnieku bīdīšanu Mērsraga ostas valdē, visdrīzāk tiks pieņemts lēmums par dzimtsarakstu nodaļas un notariālo pakalpojumu sniegšanu Mērsragā, kas ir nenoliedzama pretimnākšana vietējiem iedzīvotājiem. Arī pašvaldības politika ir politika, un pat ar aiziešanu un sava pasākuma noorganizēšanu to izslēgt nav iespējams. Ja nu tai ostā vai vēl kaut kur kaut kas notiek pavisam nelāgi, ir rajona tiesa Talsos un mūsdienu trešajiem tēvadēliem tiesiskuma ceļš ir vaļā līdz pat Briselei.

Runājot par Talsiem, izmēra ziņā mazā Rojas novada dibināšana, kurā visnotaļ brīvprātīgi un pat aktīvi piedalījās arī mērsradznieki, bija ar domu izvairīties no pievienošanas lielajam topošajam kaimiņam - Talsu novadam. Iespējams, tādā gadījumā gan nebūtu savas dzimsarakstu nodaļas ne Rojā, ne Mērsragā un citu «ekstru». Ar šo savu laikus realizēto apsviedību jaunā novada ļaudis nu var lepoties, lūpu uzmetušos mērsradzniekus ieskaitot.

Būtiskais jautājums «Mērsraga shizmas» gadījumā ir: kas tur īsti notiek? Kas un kurš aiz visas tās ņemšanās stāv? Un kādēļ šim pasākumam ir tik daudzpusīgs atbalsts Saeimā? Vienas vienīgas atbildes uz šiem jautājumiem nav, un labi, ka tā. Tiesa, lai visas jezgas iznākums būtu jēdzīgs, iesaistītajiem cilvēkiem beigu beigās nāksies tomēr lēmumus pieņemt un rīkoties pēc lielākā labuma principa, kas dažam var būt arī nepatīkami.

Piemēram, Rojas novada pēlējam un atdalīšanās veicinātājam Laurim Karlsonam (LPP/LC). Viss bija jauki līdz brīdim, kad vasaras vidū Karlsona kunga noskatīto novada priekšnieka krēslu dabūja Jānis Žoluds (ZZS). Lai gan šķiet, ka opozīcija LPP/LC pēdējā laikā gluži vai piestāv, pie varas tikšanas retorika politikā tomēr ir noteicoša un partijas atbalsts savam tranšeju biedram reģionālajā frontē - nedalīts. Ar to arī skaidrojams Saeimas LPP/LC atbalsts mērsradzniekiem. Varētu šķist dīvaini, ka ZZS neatbalsta savējo - Žoludu, bet zaļo zemnieku riebums pret notikušo novadu un topošo reģionālo reformu ir ne mazāk principiāls par LPP/LC snaikstīšanos pēc pazaudētā gāzes pedāļa, bet citi vienkārši ir pret oranžajiem. Tas viss ir interesanti, bet reizē arī nožēlojami, ja runa ir par valstiskiem mērķiem. Piemēram, par uzblīdušās valsts un pašvaldību pārvaldes samazināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?