Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Mēs un Pols Krugmens

Andrejs Panteļējevs

Izskatās, ka Nobela prēmijas laureātam no ASV Polam Krugmenam par tādu kā sportu palicis regulāri publicēt savā NewYork Times viedokļu blogā piezīmes par Latvijas veiksmes stāstu. Tāpat kā par zināmu sportu ir palicis mūsu pašu twitter lietotāju plašajā pulciņā tā kārtīgi «uzcepties» par Krugmena kārtējo piezīmi Latvijas sakarā. Kā sacīt - izkarojam virtuālos karus par Latviju, bet vai šī kara karstumā, cīnoties par Latviju no interneta telpas, neaizmirstam par Latviju mūsu izstieptas rokas sasniedzamības attālumā?

Pagājušajā nedēļā slavenas kļuva Krugmena piezīmes par Igauniju, kuras izpelnījās nepieredzētu emociju uzliesmojumu no Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa viņa twitter komentāros. Igaunijā vēl tagad eksperti nav īsti vienisprātis, vai šāds kaislību izvirdums bija Krugmena piezīmju vērts un Igaunijas prezidenta cienīgs. Pašam amerikāņu ekonomistam gan, izskatās, šī spēle ir iepatikusies.

Šonedēļ viņš savā viedokļu blogā ierakstījis veselas divas skicītes par Latviju. Pirmajā viņš ironizē par sava kolēģa ekonomista Olivjē Blanšāra rakstu Latvijas ekonomiskā pieredze, pārmezdams tam pārāk «baltus cimdus» analīzē par Latviju un skaidrodams to ar faktu, ka Latvija kļuvusi tāda kā neaizskarama svētā govs austerians (taupītāju) vidū, tāpēc to, ka pašreizējā ekonomiskā izaugsme īstenībā ir nožēlojama (Krugmenprāt) uz iepriekš piedzīvotā ekonomikas krituma fona, viņa piesauktais ekonomists Blanšārs pasakot tā kaunīgi.

Otrs Krugmena ieraksts viņa viedokļu blogā skan intriģējoši: «Latvija un Romnija (domāts republikāņu prezidenta kandidāts) rekords.» Tā kā varam lepoties - Latvija kļuvusi par argumentu ASV priekšvēlēšanu debatēs! Šajā komentārā Krugmens apšauba Romnija priekšvēlēšanu štāba lielīšanos ar to, ka, Romnijam pametot Masačūsetsas gubernatora vietu, bezdarbs šajā štatā bijis rekordzems. Jo īstenībā šis zemais bezdarba līmenis esot bijis tikai tāpēc, ka ekonomiskā panīkuma dēļ Masačūsetsas štatu pametuši daudzi darbaspējīgā vecuma cilvēki. Un šeit nu Krugmens min Latvijas piemēru, un nav grūti saprast, kādā kontekstā. Kaut arī nav grūti saskatīt, kam Krugmens simpatizē ASV prezidenta priekšvēlēšanu sacensībā, un tāpēc - kāds ir šī ieraksta iekšpolitiskais konteksts.

Var sagaidīt droši vien vēl citus Nobela prēmijas laureāta ierakstus par Latviju, ja jau viņš šai tēmai tā sirdīgi uzsēdies. Protams, mēs varam «cepties» par tiem, meklēt un publicēt citu ekspertu atzinumus par Krugmena «apvainošanos» uz Latviju. Bet cik tas ir racionāli? No stingri zinātniska viedokļa debates šobrīd ar Krugmenu ir pilnībā neauglīgas. Tāpēc ka viņš jau pamatā runā par to, «kā būtu, ja būtu», proti, kā būtu, ja Latvija būtu gājusi nevis iekšējās, bet ārējās devalvācijas ceļu. Un tā īsti eksakti to, kā tad būtu, nevar pateikt neviens, to ir atzinis pat Valdis Dombrovskis. Un tas arī mums neko nepalīdz, jo esam tagad tur, kur esam. Starp citu, kā arī ne ļoti mums palīdz dažkārt pārsaldā slavināšana par mūsu veiksmes stāstu (piemēram, Eiropas Komisija slavināšanas vietā varētu atvērt pārtraukto ES fondu finansējumu Latvijai).

Es personiski tāpēc Krugmena teorētisko spriedelējumu dēļ sevišķi nesatrauktos. Es vairāk satrauktos par mūsu pašanalīzi. Šonedēļ, piemēram, ir divas, manuprāt, trauksmainas ziņas, par kurām noteikti vairāk jādomā nekā par Krugmena komentāriem. Latvijas Darba devēju konfederācija 12. jūnijā izplatīja pētījuma rezultātus, no kuriem izriet, ka, saglabājoties pašreizējai ekonomiskajai izaugsmei, kritiska situācija darbaspēka nodrošinājumā varētu veidoties jau ļoti drīz - 2016. gadā, kad darbaspēka pieprasījums sāks pārsniegt piedāvājumu. Tiek prognozēts, ka 2020. gadā darbaspējīgo iedzīvotāju daļa saruks par 15%, bet ekonomiski aktīvā darbaspēka piedāvājums būs par 8% mazāks salīdzinājumā ar 2011. gadu. Un tā vairs nav krugmeniska teorija no sērijas - kā būtu bijis, ja būtu bijis. Tas ir ļoti praktisks jautājums no sērijas - kas šobrīd jādara, lai tā nebūtu.

Vai vēl viena samērā maz sabiedrībā pamanīta informācija - Latvijas Republikas Veselības ministrijas Slimības profilakses un kontroles centra izplatītā ziņa par 2011. gadā veiktā pētījuma Eiropas skolu aptaujas projekts par alkoholu un citām narkotiskām vielām datiem. Tajā cita starpā lasām, ka alkoholam 8.-10. klašu jaunieši (t. i., tie, kas teorētiski alkoholu nemaz nedrīkst iegādāties!) tērējuši vidēji 9 latus mēnesī jeb Latvijā mēnesī - aptuveni 182 tūkstošus latu. Labs pienesums akcīzes nodokļu ieņēmumiem? Bet kāds pienesums mūsu valsts nākotnei? Vai te nesāk «atmaksāties» no sporta un izglītības izņemtie līdzekļi, un secinājumi nav jāizdara steidzami?

Mūsu veiksmes vai neveiksmes stāsts nav nekāda teorētiska himera, par ko izstrīdēties ar to vai citu aizjūras ekspertu. Nav jau svarīgi, vai mēs Krugmenam vai krugmeniem pierādīsim savu veiksmi vai neveiksmi. Svarīga ir tā konkrētā sviesta kārta, kas mums katram ir uz dienišķā maizes gabala. Un kāda tā būs rīt un parīt. Bet vakardiena lai pati tiek ar sevi galā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?