Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Mežonīga ātruma un apstākļu sakritības upuris

Ar automašīnu Honda Civic pilots Normunds Verbelis un stūrmanis Igors Bartaščenoks guvuši panākumus vairākās autosacīkstēs, savulaik arī sudrabu un bronzu Latvijas rallijā. Tomēr šoreiz sacīkstes izrādījās liktenīgas ekipāžas stūrmanim - teju pirms nedēļas, 8. jūnijā, baltais auto Madonas rallijā sāka kūleņot un ietriecās kokā. I. Bartaščenoks dzīvību zaudēja turpat notikuma vietā. Šodien no Igora atvadās viņa tuvinieki, draugi un sporta cīņu biedri, bet viņa dēls izplatījis paziņojumu, kurā lūdz ziedot bez vīra apgādības palikušajai ģimenei.

Komandas patriots

Savā sportista karjerā I. Bartaščenoks uzvaru baudījis vairākkārt - 1997. gadā sportists kļuva par Latvijas čempionu standartauto vienass automobiļu klasē. Kopš 2005. gada viņš brauca kopā ar N. Verbeli, un jau togad viņi kopā izcīnīja sudrabu Latvijas rallijā, bet divus gadus vēlāk tika godalgoti ar bronzas medaļu.

«Igors bija loģisks, akurāts, pat pedantisks,» sportistu raksturo Liepājas rallija komandas vadītājs Uldis Hmieļevskis. Viņš arī stāsta, ka Igors bija smaidīgs un atsaucīgs, izstaroja pozitīvu enerģiju. Lai gan I. Bartaščenoks dzīvojis Rīgas pusē, sacensībās viņš piedalījās no Liepājas komandas. «Viņš bija liels vēju pilsētas un savas komandas patriots. Viņam vienmēr pirmajam galvā bija cepurīte ar lauvas attēlu, un viņš vienmēr bija smaidīgs,» savā mājaslapā Igoru atceras Liepājas rallija komanda.

Ārpus autosporta I. Bartaščenoks nodarbojās ar biznesu - viņam piederēja vairumtirdzniecības uzņēmums Kadiķi. U. Hmieļevskis stāsta, ka aizgājējs daudz iedziļinājies savā biznesā un tas ļāva pārdzīvot krīzi. Tā kā sponsoru no malas nebija daudz, ekipāža pati ieguldīja tajā, lai varētu startēt sacensībās.

Mežonīgs ātrums

Pirms sacīkstēm rallija organizatori solīja, ka Madonā gaidāmas aizraujošas cīņas, jo puse trases veidota no pilnīgi jauniem ātrumposmiem. Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) pārstāvis Viesturs Saukāns skaidro, ka tāda ir ralliju specifika - katru gadu trasi veido maksimāli jaunu, tādēļ ekipāžām pirms sacīkstēm tika dota iespēja iepazīt un divas reizes izbraukt ceļu. Pirmajā braucienā tiek gatavota trases stenogramma, bet otrajā tā tiek pārbaudīta.

Traģiskā avārija notika Madonas rallija pirmā ātrumposma trešajā kilometrā, kur ekipāža, iespējams, izvēlējās nepareizu braukšanas ātrumu. Kā stāsta V. Saukāns, «baltā mašīna nāca mežonīgā ātrumā, vairāk nekā bija paredzēts». Pēc kūleņošanas tā nolidoja no ceļa un ar labās puses durvju augšējo malu ietriecās kokā. Vaicāts par spēkrata drošību, LAF pārstāvis uzsver, ka svarīgākais punkts ekipāžu dalībai sacensībās ir tieši tehniskā pārbaude un arī šajā gadījumā tā tika veikta.

Arī U. Hmieļevskis stāsta, ka par drošību šajā sporta veidā domāts īpaši un drošības līmenis, ko paredz aprīkojums, ir ļoti augsts. Zināma riska daļa gan paliek, tomēr U. Hmieļevskis nepiekrīt, ka autosports ir īpaši riskants: «Maratons ir tikpat bīstams, arī basketbola laukumā ir bijuši negadījumi. Autosports izskatās bīstamāks, bet šeit riski ir citādi.»

Tāpat autosporta eksperts Ģirts Avotiņš saka, ka rallijs mūsdienās ir tikpat drošs kā citi sporta veidi, tomēr sportistiem ne vienmēr izdodas izvairīties no kļūdām un apstākļu sakritībām. Rallijs sākas dažas dienas pirms oficiālā starta - sportisti iepazīst trasi un veido pierakstus. Jau tajā brīdī izpaužas ekipāžas meistarība, pierakstot ceļa īpatnības tā, lai paši spēj uzticēties stenogrammai un izbraukt trasi, vadoties pēc tās. Tomēr neviens rallijs neiztiek bez vieglākām vai smagākām avārijām, norāda Ģ. Avotiņš.

Latvijā, kur rallijs ir attīstīts sporta veids, traģiskas avārijas notiek vidēji reizi sešos gados, un šis rādītājs eksperta vērtējumā ir ļoti labs, jo pasaulē ik gadu rallijos iet bojā vairāki sportisti. Tomēr arī Latvijas autosportā bijušas lielas traģēdijas - 1999. gada Latvijas autokrosa čempionāta posmā, arī toreiz Madonas rajonā, notika avārija, kurā gāja bojā septiņi cilvēki. Vairāki sacensību organizatori pēc tam tika sodīti ar reāliem cietumsodiem.

Sacensības turpinās

Brīdī, kad Madonas rallijā notika traģiskā avārija, bija jau sācies sacīkšu otrais ātrumposms. Arī tas izrādījās neveiksmīgs diviem rallija dalībniekiem - avāriju piedzīvoja un smagi cieta ekipāža no Lietuvas. Pēc pirmās traģiskās rallija dienas tā rīkotāji tomēr nolēma turpināt sacensības. Sportisti pieminēja I. Bartaščenoku, piestiprinot sēru lentes pie automašīnām. LAF pārstāvis skaidro, ka avārija notika apstākļu sakritības, ne drošības problēmu dēļ, tāpēc formāli nebija vajadzības pārtraukt sacensības. «Lemjot apelēja pie domas, ka Igors arī pats būtu gribējis turpināt braukt sacensību otrajā posmā,» stāsta V. Saukāns. Rallija noslēgumā tika atceltas iepriekš paredzētās svinības, un bojāgājušais sportists tika pieminēts ar klusuma brīdi.

Uzreiz pēc notikušās avārijas Valsts policijas Madonas iecirknī tika ierosināts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret satiksmes drošību, un pašlaik turpinās izmeklēšana. Notikušā apstākļu noskaidrošanu sola veikt arī rallija organizatori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?