Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Mīkla un mīkla

Cilvēka atmiņa ir jokaina uzparikte - nekad nevari paredzēt, kāds fragments no reiz piedzīvotā, uzzinātā vai redzētā izlauzīsies no atmiņu dzīlēm un nostāsies apziņā visā godībā. Piemēram, jūs atceraties, cik zvaigžņu ir izplatījumā (šo skaitli mācīja skolā)? Es ne, tāpēc tramvajā dzirdētais divu tīņu disputs par 27 vai 28 miljoniem zvaigznīšu mani uzjautrināja ne pa jokam. Toties es regulāri atminos, kā cēlies krāšņais izpriecas un jautrības apzīmējums «karnevāls», ko mēs lietojam kā apzīmējumu ballītei, kurā cilvēki iztaisās par to, kas viņi nav.

Mūžīgā atmiņā šis vārds man palicis kopš pirmā Francijas brauciena, kad Parīzē apmeklēju katakombas - akurāt tos baisos pazemes koridoru labirintus, ko tik kolorīti apraksta Umberto Eko romānā Prāgas kapsēta. Eko grāmatā, protams, neiztiek bez kulināro izpriecu un gastronomisku izvirtību pieminēšanas - galvenais varonis Simonīni, paveicis kārtējo morāli preteklīgo darbiņu, mīlēja doties uz glaunu maltīti kādā Parīzes restorānā našķoties ar escalopes de turbot au gratin ar pudeli Chateau-Latour. Un crepes, noteikti crepes!

Tad, lūk. «Karnevāls» (carnivale) patiesībā nozīmē - novāciet no galda gaļu! Karnevāls Eiropā tika rīkots februāra pēdējā dekādē pirms Lielā gavēņa, kad ļaudis aizgūtnēm rija visos iespējamos veidos sagatavotu gaļu, pirms ļaut miesai un garam šķīstīties. Uzzināt vārda «karnevāls» izcelsmi joprojām pēc mikliem trūdiem smaržojošās Parīzes katakombās - nu kā gan tas nepaliks atmiņā uz visiem laikiem? Bet gavēnis ir laba lieta un sadzīvē noder vienmēr.

Ideālais gavēņa ēdiens ir tieši crepes - franču lielās plānās pankūkas (crepes viena versijā to arī nozīmē - drāna, tik plāna kā marle). Pat Merila Strīpa, tfu, viņas filmā Džūlija un Džulī tēlotā amerikāņu virtuves leģenda Džūlija Čailda klasiskajā Franču virtuves rokasgrāmatā aprakstījusi, kā gatavot crepes mīklu.

125 g piecreiz pārsijātu miltu vajadzēs 160 ml piena un tikpat ūdens, trīs olas, trīs ēd. k. kausēta patreknāka sviesta, divas tējk. pūdercukura un šķipsniņu sāls. Iejaukt šādu mīklu ir viens, divi - gatavs. Miltos palēnām lejam pienu un ūdeni, ar metāla slotiņu rūpīgi maisot, lai mīkla viscaur būtu ideāli viendabīga. Piemaisām viegli uzkultas olas, sāli, cukuru un šķidro sviestu. Ja palikuši kunkulīši - noteikti izkāsiet caur smalku sietu. Tad vismaz stundu mīklai noteikti jāpastāv aukstumā. Tālākais ir drusciņ ar sviestu iesmērētas ļoti karstas pannas un jūsu roku veiklības jautājums. Vieni iemanīsies plāno zeltaino mīklas drēbi pēc vienas divu minūšu cepināšanas ar elegantu rokas kustību apmest uz otru pusi gaisā, citiem talkā nāks plata koka šaupelīte.

Man vislabāk garšo crepes ar apelsīnu zapti (vislabāk - ja mīklai pievieno smalki sarīvētu divu apelsīnu miziņu putriņu) un plānās pankūkas, kuras cep no griķu miltiem. Mmmmm… Un nekādu putukrējumu - neesam jau Parīzē karnevālā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?