Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Mīļie, iepauzēsim!

Ziniet, mīļie, man drusku apnicis vadīt valsti. Ir jāpaņem pauze, vismaz līdz sestdienai. Uz to mani mudina gan mājdzīvnieks, vārdā Sāra, gan fakts, ka vēl jāsakrāmē čemodāns, lai aizlaistos noķert pēdējos atvasaras saules starus Romā un, kā jau apzinīgam katolim klājas, palūgtu pāvestam piedošanu par grēkiem, kas sastrādāti un grēkiem, kas potenciāli sastrādājami. Nu tā, punkts un āmen.

Lielvācijas ķeizaram Vilhelmam II bija divas vismīļākās būtnes pasaulē. Neuzminējāt, tās nebija māte un tēvzeme. Tie bija puiši - Vadls un Heksls (vāciski Wadl und Hexl), ķeizara kroņtakši, cietspalvainie dzīvnieciņi, izcili okšķeri un bezbailīgi mednieki. Kad Vilhelms ciemojās Austrijas erchercoga Franča Ferdinanda glaunajā vasaras rezidencē Jūrmalā, tfu, kaut kur pie Vīnes, obligātie ķeizara pavadoņi Heksls ar Vadlu pamanījās nočiept Franča Ferdinanda vasaras dārza galveno rotu - vienu no bezcenas, t. i., dikti, pasakaini dārgajiem, zelta fazāniem, kas savā nodabā cierēja parkā. Nočiept - šoreiz burtiski paķert aiz rīkles, ak, nabaga fazāns. Gandrīz izcēlās starptautisks skandāls - jo nebija nemaz tik viegli izlemt, kurš vērtīgāks - Vācijas ķeizara takši vai Austroungārijas dižimpērijas kroņprinča zeltspalvas fazāni?

Cits, vēl slavenāks taksis, protams, ir Grenvils jeb Grenuijs (franciski - Grenouille), Francijas imperatora Napoleona pats, pats mīļākais dzīvnieciņš. Viņu (suņuku) var pat redzēt Luvrā - daudzās gleznās ar imperatoru jaunībā - ak, atstāsim uz galma mākslinieku sirdsapziņas, ka takšelis Grenvils tika iekomponēts jaunā Napoleona bildēs, kas ir apzināts feiks/viltojums - nekāda suņa Napoleonam jaunībā, vismaz līdz pilngadībai, nebija. Tomēr takšus Napoleons tiešām dievināja - uzticīgā rudā takšu meitene Foseta (fr. - Faussete) devās līdzi nežēlastībā kritušajam imperatoram pat uz mūža ieslodzījumu Svētās Helēnas salā - ellē ratā, apskatieties kartē, cik tālu! Napoleons tik augstu vērtēja savus takšus, ka kategoriski atteicās ņemt tos līdzi karagājienos - viņš ar šausmām domāja, kas ar takšiem notiks, ja tie nokļūs gūstā. Mirstot trimdā Svētās Helēnas salā, Napoleons testamentā pavēlēja Fosetu apbedīt kopā ar viņu vienā kapā. Vēl vairāk - guldīt vienā zārkā. Testamenta punkti, saprotams, tika izpildīti. Kad es Parīzes Invalīdu laukumā skatos uz Napoleona marmora kapu, es vienmēr domāju, ka vīriešu mīlestības ceļi ir tik neizdibināmi. Un priecājos par Fosetu.

Pasaule pazīst daudzus ievērojamus takšus. Pablo Pikaso bija savs takšelis Lamps (Lump). Broms Isajevičs un Hīna Markovna - nu, tie ir daktera un rakstnieka Antona Pavloviča Čehova mīluļi takši, kurš tad tos nezina! Rakstniekam Vudhausam, gleznotājam Djego Riveiram, popārtistam Endijam Vorholam, pat supermodelei miljonārei Heidijai Klūmai - viņiem visiem un daudziem citiem gudriem cilvēkiem bija un ir savi viscēlsirdīgākie, visgudrākie, visdrosmīgākie suņi pasaulē - takši.

Tā, iepauzēju.

Žēl, ka slavenajam dakterim Valdim Zatleram mīļākais lopiņš ir trusis. Vai kaķis. Neatceros, kas. Būtu kārtīgs taksis - būtu partijas līderim vismaz viens gudrs un cēlsirdīgs valstisko rotaļu biedrs. Bet mūsu takšu meitenes Sāras bērnus Zatleram gan nedošu. Labāk… papauzēšu - līdz prātīgākiem laikiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?